Recai ÇEVİK

Tarih: 25.06.2018 22:55

Yakılan adamın öyküsü

Facebook Twitter Linked-in

Adamın adı Giordano BRUNO.

İtalyan din adamı.

İyi de bu din adamını diğer din adamları niye yaktılar?

/resimler/2018-6/25/2256446438523.gif

Giordano BRUNO, 16. yüzyılda yaşamış, rönesans döneminin ünlü bir İtalyan düşünürü. Rönesans, "yeniden doğuş" anlamında sanat, kültür ve düşünce alanında, Avrupa´da insan aklının dinsel dogmatizme karşı önünü açan önemli bir dönem olarak bilinir.

BRUNO, Güney İtalya´da Nola kasabasında doğdu. Dominiken Manastırında din eğitimi alan Bruno, sonradan "dinden saptı" diye engizisyon (din adamları mahkemesi) tarafından yargılanarak 17 Şubat 1600 sabahı Roma da diri diri yakılarak öldürüldü.

/resimler/2018-6/25/2256446438523.gif

Giordano BRUNO neyle suçlanıyordu?

Giordano BRUNO´nun onu ölüme götürecek düşünceleri nelerdi?

BRUNO´nun sapkınlıkla suçlanması, onu Aristotalesçi görüşleri benimsemesinden kaynaklanıyordu. Savunula gelen "dünya evrenin merkezidir" tezine karşı "dünyanın evrenin merkezi olmadığı, güneşin etrafında dönen sıradan bir gezegen olduğu ve evrende başka gezegenlerin, başka sistemlerin bulunduğunu" söylüyordu.

Giordano BRUNO 1576´da ülkesinden kaçmak zorunda kaldı.

Cenevre´de Kalvanistlerle kapıştı.

Fransa´ya sığındı, Sorbon Üniversitesi´nde dersler verdi.

"TANRININ EVRENLE TEK, AYNI, ÖZDEŞ VARLIK" olduğunu ileri sürerek, o zamana kadar düşünülmemiş, söylenmemiş, Hristiyanlığın tüm temel dogmalarını, saptamalarını temelden sarstı. İnsan aklının sınırsız araştırma, merak ve soru sorma yeteneği karşısında saygıyla eğilen Giordano BRUNO, zamanın din adamları, softaları, egemenleri için çok tehlikeliydi.

O insan aklının özgürlüğünün egemenliğini savunuyordu.

Ve Engizisyon denilen din adamları mahkemesi onun yakılmasına hükmetti.

/resimler/2018-6/25/2256446438523.gif

Tüm yaşamını, gittiği her ülkedeki, inanç ve bilim dengesini alt üst eden, bilimsel gerçeğe ulaşma ve gerçeği savunma adına düşüncelerinden taviz vermeden yaşayan, "otorite" konumundaki tüm kurum, gurup ve kişileri hiçe sayan bir düşünce güneşi, bir bilim insanıydı Giordano BRUNO.

Ne oldu?

Onu yakan zihniyet ve cellatları tarihin karanlık dehlizinde unutulup gitti.

Aklın ışığını, değişimin sürekliliğini ve bilimin aydınlık yolunu savunan Giordano BRUNO´nun ışığı hâlâ aydınlatıyor insanlığın yolunu.

AKLIN IŞIĞI . . .


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —