Soner Atabek EĞİTİMCİ YAZAR


TÜRKİYE’NİN AYDINLIK YÜZÜ

TÜRKİYE’NİN AYDINLIK YÜZÜ


Merhaba değerli okurlarım, bugün sizlerle Türkiye’nin aydınlık yüzünü konuşmak istiyorum hazırsanız başlayalım. 

Türkiye’deki aydınları, yazarları, hocaları, topluma yön veren kişileri tanıdıktan sonra anladım ki aydınların büyük bir kısmı bu topluma inanmıyor.

Bazı aydınları tenzih ediyorum. 

Bu toplumun kötü, olduğunu, düzelmesinin imkânı olmadığı algısıyla hareket ediyorlar. Böyle düşünen aydınlara, yazarlara, neden televizyonlarda saatlerce toplumu tartışıyorsunuz? Neden kitap yazıyorsunuz? Diye sormak gerekir? Ben cevap veriyim para kazanmak ve keyfine bakmak için. Bahsettiğim insanlar 

Türkiye’nin en önemli edebiyatçıları, yazarları, aydınları 

Değerli okurlarım, 

Topumlar bireylerden oluşur; insan değişen, gelişen, canlı bir varlıktır.

İnsan kötüdür, değişmez önyargısı bir aydın için kabul edilebilir bir durum değildir.

Orta çağ Avrupa’sını hatırlayalım, mezhep savaşları vardı, Avrupa’da şehirlerde oluk oluk kan aktı. Amerika’da yıllarca süren iç savaş yaşandı, barbarlık bir yaşam biçimine dönüşmüştü. Bütün dünya benzeri durumları yaşadı. Fakat değerleri olan toplum olmayı aydınları sayesinde başardılar. O ülkelerin aydınları, yazarları, edebiyatçıları, filozofları, ‘’ bu toplum düzelmez’’ demeyip, taş üstüne taş, tuğla üstüne tuğla koyarak, sanatla, edebiyatla, felsefeyle kendi toplumlarını iyiliğe yöneltmek için bıkmadan usanmadan çalıştılar. Batının bugünkü kültürünü, başarısını, edebiyatla, felsefeyle, sanatla oluşturdular.

Görgü, terbiye, nezaket kuralları, romanlarla aktarıldı, felsefeyle, ahlak oluşturuldu, edebiyatla, adalet duygusu yerleştirildi topluma. Toplumsal ilişkiler, birbirine saygı, birbirinin hakkına riayet etme o toplumun aydınlarıyla yapıldı. Asırlardır filozoflar felsefe yapıyor, düşünce üretiyor insanı anlamaya kafa yoruyor ve o insanı iyiye yöneltmek için bıkmadan usanmadan yazıp konuşuyorlar.

Orta çağ Avrupa’sındaki aydınlar barbarlığı bir yaşam biçimi haline getirmiş kendi toplumları için “bunlar düzelmez” deselerdi bugün böyle bir toplum çıkarmıydı ortaya Sokak ortasında birbirini kesen insanlara bakıp “ bunlar düzelmez” deselerdi bugün insanlar Avrupa’da yaşamak için can atar mıydı? Türkiye ‘deki Yazarlar, aydınlar, “toplum düzelmez” duygusuyla hareket ettikleri için halk bu duyguyu çok çabuk hissediyor ve o insanlara mesafe koyuyor. 

Beni ayrıştırıyor, ötekileştiriyor, tepeden bakıyor, diyerek o insanların sözüne kıymet vermiyor.

İnsanın değişmeyeceğine inanmanın, o insanı tanımamak ve o kişiye yapılan en büyük kötülük olarak görüyorum.

Topluma yön vermesi gereken aydınların, yazarların bu ön yargılarla hareket etmesi beni derinden üzüyor. Topluma yön vermek isteyen ayağı kaldırmak isteyen çok kıymetli yazarlar da var elbette ama sayıları oldukça az. Genele baktığımda ne yazık ki ‘’ bu toplum düzelmez’’ diyenlerin sayısı daha fazla.

Üstelik ‘’ bu toplumdan bir şey olmaz, düzelmez’’ diye düşünmelerine rağmen yazmaktan, konuşmaktan da vazgeçmiyorlar. Çünkü amaçları toplumu iyileştirme mücadelesi değil, onlarınki, iktidar kavgası, koltuk kavgası. Haklı çıkmak ve onun verdiği huzurla yaşamak istiyorlar. Yazarak, konuşarak elde ettikleri gelirle ve aydın pozisyonuyla hayatlarını sürüyorlar. Ötekileştirici, kutuplaştırıcı konuşmalarıyla kendilerine bir taraftar yaratarak, iktidar ya da muhalefetin bir parçası haline gelerek koltuklarını sağlamlaştırıyorlar.

Ülkemizin bütün tarihi dönemeçlerinde hep bu duyguyla hareket ederek, toplumu ayrıştırmada büyük rol oynadılar.

Yakın tarihimizi hatırlayalım, 28 Şubat döneminde, cemaat meselesinde, Ergenekon davalarında, Türkiye’nin Suriye politikasında da hakikati söyleyip toplumu bilgilendireceklerine, bu süreçlerde hep kavganın, ötekileştirmenin tarafı olmayı seçtiler. 

Sonuç olarak; Toplumda insanların arasında yaratılmaya çalışılan Sunni ayrılıklar ve bu ayrılıkları beslenmede kullanılan, yazarlar, aydınlar, siyasetçiler, toplumu kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak yerine, kendi haline bıraksa toplum daha ileriye gidecektir. 

Bahsi geçen kişilerin yarattığı sunni gündemlerinin, toplumda bir karşılığı yoktur. 

Toplum olarak, “gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz.” diyoruz. 

Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 

Sevgiyle kalın

Hoşça kalın

Eğitimci – Yazar Soner Atabek 

Serpil Atabek
28.01.2023 22:45:46
Kalemine sağlık Soner Atabek başarılarının devamını dileriz ve biz okurlar olarak aydinlanırız bizlere bu güzel yazılarınızı ulaşım gösteren gazetimizede teşekkür ederim

ŞADİYE NEŞE SUBAŞİ
28.01.2023 23:22:21
Toplum öyle bir dejenere olmuş ki masıl toparlanır bilmiyorum. Belkide herkes yüzümü güneşe ve aydınlığa dönse herkes kendini düzeltse düzelir.

Erdoğan Topaloğlu
28.01.2023 23:30:22
Başkan eline kalemi ne sağlık

Recep Yılmaz
28.01.2023 23:39:47
... HAKİMİYETİ GÜÇ de değil de,AKILDA olduğu,istişarenin esas alındığı toplumlarda "AYDINLIK YÜZ-YÜZLER " ortaya çıkar. Ülkemde her konuda bilgi,birikim,tecrübe sahibi olduğuna inandığım çok büyük bir POTANSİYEL var. Meselemiz, bu büyük POTANSİYELİ LİYAKATLARI esas alınarak kanalize etmek olmalı! Bu işi kim yapar? İdareye hakim olanlar! İnşallah bir gün onlar da ışığı görür ve o "AYDINLK YÜZLE-YÜZLERLE" tanışma ŞEREFİNE erişilir. * At sırtında BEY olanlar bilmeli ki; MİH hesap edilmeden BEYLİK sürülmez,sürdürülemez! ** Saygılar sunuyorum KIYMETLİ kardeşim. Ulu TANRIM "AYDINLIK YÜZLERİ" muvafak eylesin.

Birkan güreş
29.01.2023 00:32:25
Sn yazarım dusunceleriniz ve yorumlarınız çok guzel cogu insan olduğu dünyada ne döndüğünü neler yasandigini ne için ve kimin icin yaşadığını bilmiyor toplumumuz sadece etrafındani inşanlarin yaşantısına bakarak yaşantısını yol çiziyor ama global dünyada senin böyle yaşamani isteyen insanların istediği şekilde yaşıyorsun farkında diilsin demem o ki insanlar kendileri için bir şey yapmıyor yaptırıyor kendi düşüncesi diil toplumun düşüncesi toplum at gozluklerini çıkarmadigj sürece bu. Böyle devam eder sn yazarım düşüncelerinizi duygularınızi yaziya dökerek biz ve bizim toplumumuza bir şeyler katmissaniz ne mutlu size elinize sağlık saygılar

İdris islam küçük
29.01.2023 00:49:34
Can dostum Her zamanki gibi yine mükemmel bir yazı...Cesaretle yazdığın için teşekkürler yeni yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum Saygılarımla

Ramazan
29.01.2023 06:46:37
Kalemine sağlık

Ramazan Tanrıverdi
29.01.2023 06:47:20
Kalemine sağlık devamını beklerim

Alper Tunga ACAR
29.01.2023 08:53:16
Toplumu kendi kafa yapılarındaki,düşünce,fikir,şekil ve şema'nın içine hapsederek bu yönde yönlendirmek ,bu yönde bir Türkiye tasarlamak ,oluşturmak bu Aydın geçinen sınıfın en büyük ideolojik saplantısıdır.Her şeyin doğrusunu onlar bilir,başka doğrulara ve saptamalara,çıkarımlara hep karşıdırlar.Onlar üzellikle kendilerini batılı,modern, laik ,seküler,sosyalist liberal olarak görürler.Fakat uygulamada hiç birinin önemi yoktur.Kendi çıkar ve egoları vardır.Topluma tepeden bakar,insanları aşağılamakatan geri durmazlar.Aslında bana göre bu tip kişi ve kişilikler sadece Aydın geçinen,Lakin cahilin önünde gidenlerdir.En büyük adımlık,toplumun değer yargılarını anlamak,toplumsal normları oluşturmak,ahlak ve etik ilkelerden taviz vermemek le olur.

Halil Öztürk
29.01.2023 13:48:05
Pek saygıdeğer Soner beyefendi... Tüm bu söylemiş olduğunuz değer olguları ile mevcut olan hakikatin gündeme bir kez daha gelmesine vesile olarak toplumsal ilerleyişin ve çağdaş yaşamın can damarı olan yenileşme ile döngü hareketinin sözde entelektüel kişilerce yok edilmesini konu edindiğiniz için teşekkürlerimi arz ederim... Zaten var olan aydın çevrenin evvela kendi ferdi, akli, irfani, ruhani ve de vicdani olarak eğitmeni kaimdir. Bu hususta hedefi icabı belirlemiş olduğu idealini ortaya koyarak ilerleme sağlar. Doğru görüş açısı ile geniş bakabilme özgürlüğünü kendi dimağında hissetmeyen zaten faydasız yaşayan mahlukata benzer. Bizatihi öyle ki, yüce Hak insanlığa "Oku" çağrısıyla insanlığın birbirlerine fayda sağlamını öğütkemiştir. Günümüzün bilgece etrafta gezinen pervasız şahsiyetlerin gayeleri apaçık ortadadır. Lakin bunların üslüpları, yapmış oldukları sözel ve de yapısal tüm eylemleri ile kendilerini birilerinin maşa olarak kullandıkları ve destek aldıklarıda ortadadır. Bu hususta yapılması gereken böyle fert olarak takılan şahısları evvela halk mahkemesi ile vicdani adalette hesabı arz edilecektir. Gereken yapılmakla birlikte düşünüş işlevi her ferdi dehaları ilmin ışığında zuhur tesir edecek ve muhakkak mukaddes olan mukadderatı ortaya koyarak tam bağımsızlığın temelleri atılarak toplumsal gelişim sergilenmiş olacaktır... Saygılarımla selamlıyorum...

Salih Atabek
29.01.2023 15:41:22
Gölge etmesinler başka ihsan istemez . İşin özeti güzel bir yazı olmuş

Metin yildirim
29.01.2023 22:30:55
Arızalı kişiler.arızalı yöneticileri seçtikleri için Ortaya çıkan sonuç düşünce biçiminin ile birebir örtüşüyor. Tabiri belirttiğiniz gibi. Genetiği ile oynanmış aydınlar. Bilinçli vatandaş tarafından kontörlü düdükler. Olarak nitelendiriliyor ve toplumu ayrıştırmak Ötekileştirmek çalışırlar. Fakat toplumuna inanan biz Türkler.kesinlikle bu Hileli hullecilere kanmayız.bu sebepten bilinçli bireyler Çoğalarak sayıca üstünlük sağlayanlana kadar mücadelemize devam edeceğiz... İstiklal marşımızı unutmadığını sürece. Kimseler endişelenmesin gençlerimiz umudumuz Ve geleceğimiz. Aile terbiyesi asıl temel egitimimizdir. En önemlisi sokak çocuklarına dikkat edelim ve Sahip çıkalım.asil endişe edilecek ve gelecekte bir suç makinesi haline donusmelerini engellemeye çalışalım. Her metropolde bu sıkıntılı ve üzücü durumun var olduğunu. Hepimiz biliyoruz. Asıl mesele onlara sahip çıkmak ve eğitmek. Biz aklı evvellerin görevidir... Soner bey yazınız gerçekten ülkenin derin yaralarindan ve kişiliksiz insan varyantinin yazılı makalesi ile malumun ilanıdır. Başarılarınızın yolu doğruları milletin gözüne sokarak Devamınida getirmeniz dileklerimle...

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:46
  • GÜNEŞ 06:17
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:58
  • YATSI 21:23