Soner Atabek EĞİTİMCİ YAZAR


NEREYE GİDİYORUZ

NEREYE GİDİYORUZ


NEREYE GİDİYORUZ

Küresel şirketler, önümüzdeki yıllarda bizi bekleyen gerçeklerle ilgili kobay olarak kullanıyor. Bizler bunun farkında mıyız? Bu konuyla ilgili ne beklemeli, nasıl tepki vermeli, yeni düşünme biçimlerini nasıl harekete geçirmeliyiz ?

Değerli okurlarım, 

Yeni teknolojiler bize bir yandan daha iyi bir dünya sunmak için gelmiş geçmiş en iyi fırsatları sunarken, diğer yandan insanlığın varoluşuna yönelik tarihteki en büyük tehditlerle de karşı karşıyayız. Bugün alınan kararların yaşam üzerinde binlerce yıllık etkileri olacak.

Dünyamız, hükümetleri ve şirketleri deviren sismik olaylarla sarsılıyor. 

Son on beş yılda neler değişti? Şöyle kısaca bir göz atalım. Değişimin hızı hiç olmadığı kadar ivme kazandı. Bundan nasibimizi bizde aldık, etrafında kopan onca fırtınaya rağmen, belki farkında bile olmadan değişip dönüştürüldük. Hatırlayın; 11 eylül saldırılarını, akabinde Irak, Afganistan ve Suriye’de terörist gruplarla ilişkili savaşları... Bununla birlikte teknolojide de baş döndürücü bir gelişme yaşadık. Daha ucuz ve mobil bilgisayarlar, daha hızlı internet, daha fazla e- ticaret ve sosyal medyanın hızlı yükselişi, daha ucuz teknoloji, robotlar... Asya’nın hızlı büyümesi, küresel ısınmayla birlikte artan endişeler ve her yerde kurulan rüzgar çiftlikleri, uzun süren bir genişlemeyi takip eden ve bankaların kredi kriziyle tetiklenen büyük bir piyasa çöküşü, kurumsal banka skandalları, yükselen emeklilik yaşı ve emekli maaşlarıyla ilgili endişeler... Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş, İsrail’in Gazze’yi bombalaması, salgın hastalıklar hakkındaki endişeler, ve tartışmaya açık insan teknolojisiyle yapılan depremler ve daha niceleri..

Sizlere şaşırtıcı gelse de modada müzikte, günlük hayatta, siyasette, genç insanların ümitlerinde ve hayallerinde, insanların akıllı telefonlarından başlarını kaldırmamaları ve internetten daha çok alışveriş yapmalarını bir kenara koyarsak yukarıda anlattığım olaylar insanların pek de umurunda değil. Geçmişte yaşananlar bizleri nasıl etkilediği umrumuzda olmadığı gibi, gelecekte yaşanacak ve değişim, dönüşüm gösterecek olayların bizleri nasıl dönüştüreceğinin pek de farkında olamayacağız. Farkında olmadan değişecek ve dönüşeceğiz. 

1950’lerden 80’lere kadar gördüğümüz ‘’kuşak farkı’’ günümüze baktığımızda neredeyse yok gibi. Gençler ve yaşlılar benzer müzikler dinliyor. Aynı filmleri seyrediyor, benzer kıyafetleri giyiyor, benzer yerlere seyahat ediyor ve çoğu değeri birlikte paylaşıyor. 

Değerli okurlarım, 

Önümüzdeki yıllarda çeşitli gruplar birbirleriyle geleceğe hükmetmek için savaşırken hoşgörüsüzlüğün tırmanışa geçtiği ve akabinde fanatizmin giderek yükseldiği, particiliğin, bölgeciliğin, etnik grupların birbirleriyle olan sataşmalarının yakın zamanda şiddetli kültür çatışmalarına dönüşmesi kaçınılmaz, bu durum sadece İslam ve liberal ‘’Batı’’ kültürü arasında yaşadığımız çatışmalar gibi değil, İslam’ın kendi içinde de çatışmalar. En büyük güçler bunu kültür çatışmalarında değil, dini inançların veya onların olmayışının etkilediği vicdani çatışmalarda sahaya sürecek. Bizler akıllı telefonlarımızdan kafamızı kaldırıp bu olayları okumaya ve önlem almaya pek de niyetli değiliz. Ne kadar umursamaz olursak olalım, ne kadar o telefonları elimizden bırakmasak da bu olaylar topyekûn hepimizi etkileyecek. Gözümüzü açtığımızda çok geç olabilir. 

Gelecekte bizi bekleyenlere karşı hazırlıklı olmalı, dünyada sürdürülebilirlik ve hoşgörüye dayalı bir bakış açısını benimsemeliyiz. Unutmayalım ki, bugün alınan kararlar, yarının dünyasını şekillendirecek.

Eğitimci -Yazar

Soner Atabek

Yunus
29.11.2023 14:00:57
Sayın Başkanım yine önemli bir konuya deginmissiniz. Elinize, yüreğinize, kaleminize sağlık...

Şadiye neşe SUBAŞI
29.11.2023 16:27:08
Başkanım yeni dünya düzeni diye konuşup duruyorlar, bir yaratıcılık var ya o sonumuzu hayır etsin inşallah

Recep Yılmaz
30.11.2023 12:24:44
....Tüm gelişim-değişim DÜŞÜNMEYİ,MIHASEBE ve MUHAKEME yapmayı engellemek, biyolojik aktivitenin devamını esas almak üzere kurgulanmıştır. Başarılılar muktedir de olacaklardır. Esen kal,gözlerinden öpüyorum (Bu 5.hafta halen ev ve hastane arasındayım.Mide bulantısı ve kurmayı durduramadılar. Hayırlısı)

Mehmet Ertokan
30.11.2023 22:55:39
Yine güzel konuyu değinmişsiniz Soner bey. Kalemine sağlık. Değişen dünyada zaman hızla akıp gidiyor. Akıp giden hayatta zamanın nasıl geçtiğini bir çoğunluğu anlamadan ömür bitmektedir. Bu kısa sürede bunu çok iyi anlıyorum ki, kimseyi üzmeden ve uzulmeden yaşamak lazım. Yarına garantimiz olmayan dünya da pırıldak olmaya gerek yok. Sevgi ve saygılarımla.

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

29.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 13:06
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:05
  • YATSI 21:37