Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


MUHALEFET OLARAK SADECE EKSİKLİKLERİ, HATALARI SÖYLEMEK SEÇİMLERİ ETKİLER Mİ?

MUHALEFET OLARAK SADECE EKSİKLİKLERİ, HATALARI SÖYLEMEK SEÇİMLERİ ETKİLER Mİ?


Son 10- 15 yıl gibi siyasi tarih olarak kısa bir zaman dilimindeki siyasi tartışma ve sonuçlarına baktığımız da iktidar ve muhalefet arasındaki dengelerin çok fazla değişmediğini hatta korona salgını ve sonrasında yaşanan büyük tabii afetler ve devamında uzun süreli ve hala devam eden enflasyon sürecinde yapılan anketlere baktığımızda dengelerin çok fazla değişmediğini ama kararsızların günden güne artan sayılara ulaştığını görüyoruz. 

     Bu arada muhalefet tarafından hemen bir seçim olması için sarf edilen çalışmalara baktığımızda tartışılan ve konuşulanların hemen hemen tamamının ülkemizde yaşanan eksiklikler ve iddia edilen hatalı çalışmalar, kötü örneklerden ibaret olduğunu görüyoruz. 

      Demem o ki, biraz da toplumun enerjide, sanayi üretiminde, ihracat ve ithalat konularında, borsa çalışmalarında, sağlıkta, savunma sanayi hakkında, uluslararası ilişkiler konusunda, eğitim ve çevre yapılanmasında, sanat ve kültür hakkında, kadın ve çocuklarımıza yönelik şiddet konusunda neler yapılabilir gibi daha pek çok sosyal konuda halkımızın bilgi sahibi olmasında muhalefete de büyük görevler düştüğünü söylemek isterim.

     Ne yazık ki bu günkü muhalefet anlayışını 20-30-40 yıl öncesinde yapılan muhalefet anlayışına benzer bir çalışma içinde olduğunu söylemem gerekiyor. Aslında bu tarz muhalefetin olduğu yılları hatırladığımızda iletişim olanaklarının çok fazla olmadığını, sadece birkaç televizyon ve gazete ile toplumu etkilemenin çok kolay yıllar olduğunu da görmemiz gerekiyor artık. 

     Ve bu günlere geldiğimizde hemen hemen hepimizin elinde bir sosyal medya aracı olarak kullandığımız akıllı telefonlarımız var biliyorsunuz. Geçenlerde de yazdım, bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Ne kadar katılımcı toplarsak toplayalım artık meydanlarda yapılan mitinglerin eskiden olduğu gibi siyasete olan kazanımlarda çok fazla etkisinin olmadığını biran önce fark edilip yeni siyasi stratejilerin oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.

    Bakınız son zamanlarda ülkemizde yaşanan olaylara baktığımızda daha olayların nedenleri ve bilahare sonuçları tam olarak ortaya konulmadan sosyal medyaya düşmesinin hemen akabinde gerek iktidar gerekse muhalefet olarak toplumun büyük kesiminin bu olaylardan haberleri olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla vatandaş olarak kimin doğru, kimin yanlış yaptığı tam olarak olmasa da olayların toplumun aklında yer tutmaya başladığını, bu durumunda sonradan kolay kolay değişmediğini görüyoruz

   Demem o ki özellikle muhalefet olarak geçmiş yıllardan alınabilecek ders olarak ne yapması gerekiyor dersek eğer ben yeni bir siyasi stratejiye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kısaca bu değişime bakarsak eğer artık her olayı değerlendirirken içinde doğrular varsa işin doğruluğunu söylemeyi, yok eğer yanlışlar varsa da bu yanlışları doğruları ile beraber ortaya koyarak yapısal bir muhalefet oluşturulması ile çok daha etkili bir siyasi kazanım sağlayabileceğini düşünüyorum.  12 Mayıs 2025  Erhan Göçmen

YAZARLAR

  • BIST 100

    9747,07%3,80
  • DOLAR

    38,76% 0,02
  • EURO

    43,04% -1,36
  • GRAM ALTIN

    4030,97% -2,71
  • Ç. ALTIN

    6542,97% -2,62
  • Salı 18.8 ° / 6.7 ° false
  • Çarşamba 18.9 ° / 4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.8 ° / 6 ° Güneşli

Balıkesir

13.05.2025

  • İMSAK 04:08
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 13:10
  • İKİNDİ 17:02
  • AKŞAM 20:21
  • YATSI 21:55