Av. Namık HAVUTÇA


Misakça Deltası Sulak Alanı

Misakça Deltası Sulak Alanı


Misakça Deltası Sulak Alanı Sulak Alanlar en büyük doğal zenginliklerimiz bizim. 

Son yıllarda en çok konuşulan bölge Güney Marmara. Zira İstanbul-İzmit sanayi hattından sonra, Güney Marmara’da Bandırma-Biga hattında da hızlı bir sanayi planlaması yapıldığını biliyoruz. 

Halen de BANDIRMA, Bezirci, Şirinçavuş, Misakça hattına doğru devam eden bir Organize sanayi inşaatları ve altyapı çalışmaları devam ediyor. Bu Organize sanayi alanı ilk planlanır iken biz TBMM’den Balıkesir milletvekilleri öncülüğünde Bursa, Çanakkale Milletvekillerinin de katılımı ile Bölgeye inceleme yapmak üzere gelmiştik. 

Bandırma ve Erdek Belediyelerinde de toplantılar yaptık. Planlanan Organize sanayinin Çevresel ve Ekosistem üzerinde etkisini inceleme ve araştırma çalışmasıydı. Benim için en önemli boyutu da doğup büyüdüğüm Misakça Köyümün, Bandırma’mızın doğal çevrenin ve en azami şekilde korunması için neler yapılabileceğini tespit etmek, Ankara’da yetkili mercilere ve TBMM’de durumu açıklamak idi kuşkusuz. 

Bu süreç devam ederken de Erdek körfezi, Manyas Kuşcenneti, Gönen Çayı, Misakça deltası temiz su kaynaklarının ve çevrenin kirlenmesi tehditlerine karşı onlarca kez TBMM’de konuyu dile getiriyordum. Şimdi de halen bölgenin bütün siyasi çevreler, akademik ve sivil toplum örgütlerince aynı hassasiyet ile konun takip edilmesi gerçekten çok önemli.

 Edremit Kaz Dağlarından doğup 134 km mesafeyi kat edip Erdek Körfezinde Bandırma MİSAKÇA‘da denizle buluşan tek akarsuyumuz Gönen Çayı . Yapılan 1/100 binlik planlamalar ile bölge nüfusunun  Manyas, Gönen Erdek BANDIRMA olarak bakıldığında 2040 yılında, yaklaşık 400-500 bin olacağı tahmin edilmektedir. 

Dünya Sağlık Örgütü, 2025 yılına kadar dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayabileceğini belirtiyor. Bu korkunç senaryonun yaşanmasını engellemek için yapmamız gereken en önemli şey, şimdiden önlemlerimizi almak ve su kaynaklarını korumak olduğu açıktır. Yaşanan pandemi döneminde uzun bir süre sonra ilk kez bir yaz ve kış mevsimini Gönen çayının denize döküldüğü yerde, doğduğum büyüdüğüm topraklarda, köyüm Misakça'da geçirdim.

 Çocukken yüzerken suyunu içtiğimiz, balıkların akvaryum gibi pırıl pırıl akan çayda sürüyle gezindiği, farklı kuş çeşitlerinin armonik orkestrasını dinlediğimiz söğüt dallarındaki kuş yuvalarından, envayi çeşit söğüt türlerinin bulunduğu Gönen Çayından artık eser yoktu. Bölgeye hayat veren Gönen çayının kirliliğinin yarattığı  çevresel ve ekolojik tahribatı daha da yakından gözleme yaşama imkanı buldum.

 Sık sık bölgeden gerek sosyal medya hesaplarımdan ve gerekse basın ve yayın organlarına televizyonlara gözlemlerimi aktardım. Köylülerimizin bilinçli yerel tedbirleri ile çeltik arazilerinden akan ve geniş sazlık alanların doğal arıtması ile temizlenen suların beslediği sulak alanda beslenme imkanı bulan flamingolar ve diğer su kuşlarının her şeye rağmen geleceğe ilişkin umutlarımızı yeşertti. Demek ki temiz su olunca ekolojik yaşam kendini tamir edip yenileyebiliyordu.

Gelin Misakça'da flamingoların, ördeklerin, kuşların yarattığı cenneti birlikte izleyelim. Onların sunduğu filarmoniyi senfoniye birlikte dönüştürelim. Hani diyor ya şair “Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerinin diyarı olsun.” C. Sıtkı. Biz istiyoruz ki, bu memlekette yapılan her iş, üç beş kişinin çıkarına değil, bu topraklarda yaşayan milyonların yararına olsun.
Yaz dostum öksüz görsen sar kanadın kolunu
Yaz dostum kimse göçmez bu dünyadan mal ile.
03.02.2024 Av. Namık HAVUTÇA CHP 24,25,26.Dnm BALIKESİR Milletvekili

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

28.04.2024

  • İMSAK 04:21
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:35