KEVSER RUHİ Yazar (9 Şubat 1961 Gönen Koçbayır köyü-)
Edebiyatçı, yazar Kevser Ruhi, 1961 yılında, Gönen’e bağlı Koçbayır köyünde doğdu.
Ailesi, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında, Batum’dan Gönen’in Koçbayır köyüne göç eden Gürcülerdendir. İlk ve ortaokulu Gönen’de okuyan Kevser Ruhi’nin çocukluk ve ilk gençlik yılları Gönen’de geçti. Liseyi parasız yatılı olarak Tekirdağ Öğretmen Okulu’nda bitiren Ruhi, 1984 yılında, Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 1995 yılında başladığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bıraktı.
Uzun yıllar bir devlet kurumunda memur olarak çalışan Kevser Ruhi’nin yazıları çeşitli gazeteler ve dergilerde yayınlandı. Bu sırada “Macahel” dergisi ile İstanbul’da, Türkçe ve Gürcüce yayınlanan “Pirosmani” dergisinin editörlüğünü yaptı.
Gerçek yaşamın ve yaşanmışlıkların izini süren bir yazar olan Ruhi, öykülerinde okuru, sıradan yaşamların içlerine yapılan yolculuklarla kendi derinliğindeki uçurumlara taşır. Kahramanlarının sıradanlığıyla, taşıdıkları özlemleri arasındaki çelişkiler, her yaşamın, görülenin ötesinde, başka bir yaşamla sürdüğünü gösterir.
“KEHRİBAR KADINLAR
“Yazmak bir inandırma becerisidir” diyen yazar, ilk kitabı “Kehribar Kadınlar”da, Gürcistan’ın Batum yöresinden, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında, Gönen’de yaşanan günlere uzanan bir zaman diliminden kesitleri aynı hüzünle dile getirir. Kevser Ruhi, öykülerindeki doğa betimlemelerini, sevdiği, yitirilmiş çiçek ve ağaç isimlerini kullanarak taçlandırır.
SAÇLARI DELİ ÇORUH”
Ruhi, “Saçları Deli Çoruh” isimli kitabında zengin dili, imgeleri ve öyküde yarattığı atmosferle, doğa ve insan betimlemeleriyle dikkati çeker. Türkiye ile Gürcistan’ın sınırının belirlenmesinden sonra kesintiye uğrayan insan yaşamlarını, zorunlu göçleri, bölünen aileleri, insanların derin özlem duygularını, kararsızlıklarını, ayrılıkların iç acıtan gerçeklerini, bireylerin iç dünyalarına odaklanmış gözlem gücü ve duygu yüklü anlatımla dile getirir.
ALDIĞI ÖDÜLLER
Kevser Ruhi’nin, “Kehribar Kadınlar” isimli kitabı, yayımlandığı yıl Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği’nin, Naci Girginsoy anısına ilk kitaplar arasında düzenlediği öykü yarışmasında “Seçici Kurul Özel Ödülü”nü aldı.
İkinci öykü kitabı “Saçları Deli Çoruh”, Birgün gazetesinin Reha Mağden anısına düzenlediği öykü yarışmasında ve Orhan Kemal Öykü Yarışması’nda birincilik aldı ama ardından bu ödüller tartışma durumuna geldiği için yazar tarafından geri çevrildi.
KİTAPLARI VE ORTAK KİTAPLARI
Kehribar Kadınlar(2004)
Saçları Deli Çoruh(2009)
Kadın Öykülerinde Karadeniz(2009, ortak kitap)
Kadından Sakıncalı-Sakıncalı Kadın Öyküleri Antoloji (2009, ortak kitap)
Japon Şemsiyeleri(2010, ortak kitap)
Geçmişi Sönen Kentler(2011, ortak kitap)
Aynaya Gülerek Bak(2011, ortak kitap)
Kadın Öykülerinde Doğu(2011, ortak kitap)
Kıyıya Vuran Öyküler(2011, ortak kitap)
Kızlar ve Babaları(2011, ortak kitap)
Kadınların Ruh Acıları(2014, ortak kitap)
Renkli Türkçe Sinemaskop(2011)
Renklerin Oyunu(2012)
Öyküden Çıktım Yola(2014, ortak kitap)
Bozkır Masallarının Gölgesinde(2023) (Cengiz Aytmatov’un Hayatı)