“Anakharsis pek çok ülke gezmiş ve pek çok kültür görmüştü. Baba ocağına dönerken dönüş yolunda Hellespontos’u (Çanakkale Boğazı) geçip Kyzikos’a geldi.
O gün Kyzikoslular Tanrıların Anası onuruna bayram yapıyorlardı. Pek gösterişli kutlanan bu bayramı görünce o da bir adak adadı. Ülkesine sağ salim dönerse o da Ana’ya Kyzikos usulü bir kurban kesecek ve gece şenlik düzenleyecekti.” (*) (*) Herodotos, Tarih, sh. 325 “Byzantion’un en büyük forumu olan tetrastoos (dört stoalı) ; Doğu Roma İmparatoru Büyük Constantinus (M.S 272-337) tarafından yeniden kurulurken meydanın batı kısımında çok sayıda basamakla çıkılan birinin uç tarafında Constantinus iki heykel diktirdi.
Bu heykellerden birincisi Iason’la birlikte Kolkhis’e giden Argo gemicilerinin Kyzikos’taki Dindymon Dağı’na diktirdikleri Tanrıların Anası Dindymene’nin aslanlarıyla birlikte Byzantion’a götürülen heykeliydi.” (*)
(*) Antakyalı Ioannes fr. 15. 1-2
Başında polosu, sol elinde tefi, sağ elinde sunu tası ve iki yanında aslanları ile Dindymene “Dindymene’nin heykeli zaman içinde eskiyip yıprandı. İki aslanından ayrılınca, elinin biçimi değişti. Eskiden aslanları tutan eli yalvarır gibi bir şekle döndü.” (*) (*) Murat Arslan; İstanbul’un Antik Çağ Tarihi, Klasik ve Hellenistik Dönemler s.441(Devamı var)