Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


Balyalı gerçek bir dosttu

Balyalı gerçek bir dosttu


Sevilen bir dostun, bir ağabeyin ardından yazmak gerçekten zor.

19. dönem Doğruyol Partisi(DYP) Balıkesir Milletvekili Hüseyin Balyalı ile gazeteci-siyasetçi ilişkisini çok aşan, yıllara dayanan bir dostluğumuz vardı.

Siyaseti bıraktıktan sonra yerleştiği Edincik’te, eşi Ayşe Hanım ile mütevazı ve sakin bir yaşam sürüyordu. Ancak son yıllarda kanser hastalığı ile mücadele ediyordu. Tedavisinin iyi gittiğini söylüyor, ancak sık sık da İstanbul’daki bir hastaneye giderek sağlık kontrollerini gerçekleştiriyordu.

Yine İstanbul’daki bir kontrol ve tedavisinin ardından Edincik’e dönmüştü, iki gün önce. Önceki akşam beni telefonla aradı ve İstanbul’dan döndüğünü, sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Bir süre sohbet ettikten sonra kendisine, “Artık döndün. Yine görüşürüz” demiştim. Nereden bilebilirdim ki değerli büyüğüm, çok sevdiğim dostum Balyalı’nın, bu telefon konuşmamızdan bir gün sonra yaşama veda edeceğini ve kendisiyle son konuşmamız olduğunu!

Balyalı, 10 Temmuz 1942’de Gönen’de doğmuştu. 

1955 yılında Bandırma 17 Eylül İlkokulu, 1962 yılında Şehit Mehmet Günenç Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1964 yılında Öğretmen Okulu, 1968 yılında Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ni bitirmişti.

Milletvekilliğinden önce Maliye Bakanlığı Gelirler Koordinatörlüğü, Bursa, Diyarbakır ve Ankara Defterdarlığı, Maliye Bakanlığı Müşavirliği görevlerinde bulunmasının ardından emekliye ayrılıp, siyasete atılan Balyalı, 1991-1995 yılları arasında, 19. Dönem Doğruyol Partisi(DYP) Balıkesir Milletvekili olarak görev yapmıştı. Milletvekili seçilmeden önce partisinin vekilleri belirlemeden önce uyguladığı “tercih” oylamasında ilk sırada yer almıştı.

PARLAK BİR VEKİLLİK DÖNEMİ

Hüseyin Balyalı, 4 yıllık kısa milletvekilliği dönemine çok önemli hizmetler sığdırdı.

Bunları teker teker saymak zor. Ama Balıkesir ilindeki birçok baraj ve göletin yaşama geçirilmesi başta olmak üzere halen eğitim-öğretim verilmekte olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin arazisinin, Bandırma Koyunculuk Araştırma Müdürlüğü’nden alınması, yine aynı müdürlükten Bandırma Devlet Hastanesi arazisinin alınarak hastanenin yapılmasının sağlanması başta gelir.

Balyalı’nın milletvekilliği dönemindeki en önemli özelliği, yatırım ve hizmetlerin gelmesi konusunda ısrarlı ve inatçı takibi, çalışkanlığı ve sonunda “tuttuğunu koparması” gelir. Milletvekilliği döneminde yaptığı hizmetlerin küçük bir bölümünü, gazete kupürlerinden oluşan bir kitapçıkta toplamıştı. 

ÜLKE SORUNLARINI HEP YAKINDAN İZLEDİ

Balyalı, tam bir yurtseverdi.

Son yıllarda kanserle boğuşup, bu hastalığı yenmeye çalışırken bile hep ülke sorunlarıyla, Balıkesir ve Bandırma’nın gündemiyle yakından ilgilendi. 

Yöremizin sorunlarını benim de ailesi içinde bulunduğum “Bandırma Manşet” haber internet sitesinden izler, “Olayları o kadar iyi haberleştiriyorsunuz ki, her konuyu sizde görüyorum. Ayrıca çok değerli yazarlarınızı da ilgiyle okuyorum” derdi.

Kendisiyle en geç 2-3 akşamda bir mutlaka uzun telefon görüşmeleri yapar, düşünce alışverişinde bulunurduk. Zeki Karadeniz ile Edincik’e yolumuz düştüğünde de kendisiyle yüz yüze görüşmeye çalışırdık. 

Balyalı’da yalan-dolan yoktu. Gerek milletvekilliği ve gerekse daha sonraki yaşamı sırasında gerçek dışı hiçbir sözüne rastlamadım. 

Milletvekilliği döneminde ülkeye, Bandırma ve Balıkesir’e verdiği hizmetler elbette ki en büyük mutluluğu ve gururuydu.

Hüseyin Balyalı için 2021 yılında, Edincik altındaki “Kalyon Kır Bahçesi”nde, 80’inci yıl kutlaması gerçekleştirmiş ve anılarını dinlemiştik. Güzel bir gün olmuştu. Kutlamaya, Edincik’in son Belediye Başkanı Mehmet Yağcı da katılmıştı.

Balyalı’nın dostluğunu, onunla yaptığımız uzun konuşmaları özleyeceğim.

Eşi Ayşe Hanım başta olmak üzere tüm dost ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

Işıklar içinde uyusun!

Handan Topsakal
5.05.2024 14:46:49
Amin amin eniştem in ölümü çok yaraladı Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun Ayşe ab Zeynep Ömer e sabır diliyorum Allah rahmet eylesin

Vasfi AKÇETİN
7.05.2024 11:36:09
Ruhu şadolsun.Sizi ve Bandırma Manşet haber ailesini de, törendeki gayretleriniz için tebrik ediyorum.Tüm dost ve yakınlarının duygularını aktararak,Sn.Merhum Balyalı Ağabeyin hizmetlerini ve samimi kişiliğini tekrar yaşattınız.Ailesine tekrar sabır diliyorum.

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli

Balıkesir

18.05.2024

  • İMSAK 04:00
  • GÜNEŞ 05:44
  • ÖĞLE 13:10
  • İKİNDİ 17:04
  • AKŞAM 20:25
  • YATSI 22:02