Recai ÇEVİK


Ahlak ya huuu…

Ahlak ya huuu…


“Ahlakın, ahlaksızların elinde oyuncak olduğu bir toplumdan hayır bekleme…”

                                                                                  (Hz. Ali)

Hazreti Muhammed’in damadı, yoldaşı, sırdaşı, bilge insan Hz. Ali’nin bir deyişi ile girdim yazıma.

Ahlak nedir?

Güzel ahlak nedir?

Ahlaklı insan nasıl olmalı?

X         X         X

Ahlak, insanın doğuştan kazandığı, ya da sonradan edindiği iyi, güzel, yararlı değerler nelerdir, dersek, insanın insana, insanın toplumuna verdiği, kazandırdığı iyi, güzel ve yararlı şeylerin tümü. Bu nitelikleri taşıyan insana “ahlaklı insan” denir toplumda.

X         X         X

Ahlaklı insan, insanın alın terinden, ekmeğinden çalmaz. Ahlaklı insan, hiçbir insanını hor görmez, aşağılamaz. İnsanını doğal yapısı içinde kabul eder. İnsanına ve toplumuna zarar veren, değerlerini çürüten, ilkellik ve cahilliği engellemek, yok etmek için çalışır, ahlaklı insan. Ahlaklı insan, bilgi ve becerisini toplumla paylaşır, varsıllığını toplumuna yansıtır. Adalet ve hukuk terazisinin kutsallığına insanın ve toplumun refahını katar. Ahlaklı insan, insanına ve toplumuna acı değil, sevinç ve kıvanç yaşatır.

X         X         X

“İlim, hiçbir servetle satın alınamaz. Onun içindir ki, bir cahil ne denli zengin olursa olsun, en fakir alimle mukayese olunmaz.”

Böyle demiş Hz. Ali. 

Ahlaklı insan, aynı zamanda bilgili insandır da.

  • BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62
  • Pazar 11.7 ° / 4.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 10 ° / 3.6 ° false
  • Salı 11.1 ° / 3.6 ° Güneşli

Balıkesir

14.12.2025

  • İMSAK 06:44
  • GÜNEŞ 08:14
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 15:31
  • AKŞAM 17:52
  • YATSI 19:16