Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum

Tarih: 01.04.2023 18:52

DIŞ DÜNYANIN ENDİŞESİ BUGÜNLERDEN DEĞİL, GELECEKTEN OLMASIN?

Facebook Twitter Linked-in

   Seçimler yaklaştıkça siyaset ve beraberinde tartışmaların arttığını ve de artarak yükseleceğini söyleyebiliriz. Tamam, içerdeki tartışmaları iyi anlıyoruz da dışarıdan gelen yabancı söylemler de neyin nesi oluyor veya ağızlarındaki çiğnedikleri baklanın anlamı ne acaba?

   Dün akşam Habertürk kanalında savunma sanayi ile ilgili olarak TEİ Başkanı ile yapılan programı izleyince bir kez daha anladım ki Türkiye bu alanda son yıllarda inanılmaz bir ilerleme kazanmış. 

   Özellikle şu son iki yıl içerisinde ortaya koyulan projelere baktığımız da, açıklandığı üzere, dünyada 5. Nesil uçak teknolojisi alanında ülke olarak ilk beş ülke arasına girmiş olmamızın dünyada büyük dikkat çektiğini görüyoruz. Sadece Tusaş tarafından üretilen ve tahmini değeri 100 milyon dolar civarlarında olan bir Milli Muhabere Uçağı MMU değil, Kızılelma gibi yine muhteşem bir insansız uçak, Hürjet ve artık sayı ve özelliklerini unuttuğumuz çeşitli İHA’lar , helikopterler, Milgem gemileri, zırhlı araçlar, sayısını ve özelliklerini bilmediğimiz onlarca füze, özel makineli tüfekler, çeşitli elektronik gözlem cihazları, MPT- 76 piyade tüfeği gibi Mehmetçiklerimizin acil ihtiyaçlarını giderirken aynı zamanda dünyaya açılarak yıllık 300 milyon dolarlık ihracat rakamlarından 6 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmış bir Türk Savunma Sanayi var önümüzde. 

   Biliyoruz ki dünyamızdaki silah sanayi çok gelişmiş ve de çok para kazanan bir sanayi dalı. Türkiye olarak devasa bir ordusu olan bizlerin bu kadar çeşitli ve de çok sayıdaki silah ihtiyacımızı dışarıdan almış olsaydık inanınız bizim kendi fabrikalarımızda harcadığımız paralardan çok çok daha fazlalarını silah tüccarlarına ödemiş olacaktık. İşte bu gün bazılarımızın bunları düşünmeden bu sanayi dalını küçümsemelerinin ne kadar hatalı olduğunu söylemek isterim.

   Bende bu konularda içerde ve dışarıda eğitimini almış emekli bir asker olarak demem o ki son zamanlarda dışarıdan gelen olumsuz tepkilerin temelinde şu anlattığım son 5 yılda yapılanların değil, bu kadar kısa zamanda bu kadar büyük işleri yapanların bundan sonraki süreçlerde daha neleri yapabilecek kabiliyetleri olduğunu görenlerin duydukları endişelerden kaynaklandığını düşünüyorum.

  Bu arada yapılan bu muazzam çalışmalarla Türk Ordusunun her geçen gün güçlü bir konuma yükselmesinin de dışarıdan görüldüğünü, bunun da uluslararası siyasete yansımalarının olabileceğini, bu bağlamda ülkemiz için bölgesel güçten küresel güce dönüşme endişeleri taşıdıklarını da hatırlatmam gerekir diyorum.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —