İrfan AYDINOĞLU -SİSMİK KALEM

Tarih: 26.12.2013 18:00

4,3 MAGNİTÜDLÜ ANTALYA DEPREMİ NE ANLAMA GELİYOR?

Facebook Twitter Linked-in

Antalya` daki deprem çok derin odaklı bir deprem olarak dikkatleri çekiyor. Odak derinliği 120 km. Antalya depreminin derinliği gibi lokasyonu da çok ilginç. Helen yayının batıya doğru olan devamında Antalya körfezi` ne ve Kaş` a saplanan minik parazitik hendekler mevcuttur. Bu hendekler normalde pek fazla deprem üretmezler. 

Bu tektonik yapılar, Akdeniz` in büyük dedesi olan Neo-Thetys Okyanusunun kapanışı zamanından kalma, geriye çekilen dalma batma zonlarının günüze kadar canlı kalabilmiş olan kalıntlarıdır. Hendekler günümüzde de aktif olup Afrika Levhasıı` ın kuzeye doğru olan devinimini karşılamaktadırlar. 

Antalya Depremi, 2010 yılında Aden Körfezi` nde başlayan olağanüstü deprem fırtınası ve onun devamında Kızıldeniz` deki kilitli rift üzerinde meydana gelen depremler ile ilişkilidir. Kızıldeniz` in açılması, Afrika kıtasının parçalanması sürecinin bir parçasıdırlar. 

Bu sürecin devamında Kıbrıs Adası civarında da daha büyük magnitüdlü depremler olmasını bekliyorum, ki normalde Kıbrıs Adası civarında da pek fazla deprem olmaz. Ancak nadiren küçük magnitüdlü depremler olur.

4,3 büyüklüğündeki Antalya Depreminin magnitüdü küçüktür, fakat anlamı büyüktür. Bu deprem Antalya ve Kaş parazitik hendeklerinin, Fethiye Transform Fayı yüzünden aşırı gerilim altında kaldıklarının gösterir. Dolayısı ile Girit Adası ile Fethiye Körfezi arasında magnitüdü 7 ye ulaşabilen dalma batma depremleri, karasal alanda, Fethiye Körfezi` nden içeriye doğru, Fethiye Transform Fayı üzerinde, yine magnitüdü 7 ye ulaşabilen doğrultu atımlı fay depremleri süpriz olmayacaktır.

Afrika ve Arap plakaları Avrasya` ya tümleşik bir baskı uyguladıkları için Helen yayı günümüzde etkin olarak çalışmaktadır, buna karşın diğer parazitik hendekler daha az aktif davranıp, daha seyrek ve daha düşük magnitüdlü depremler üretmekteydi. Son yıllarda bu parazitik hendeklerde de aktifleşmeler gözlenmeye başlandı. Özellikle Antalya` da daha önce de yaklaşık 120 km derinliklerde depremler olmaktaydı ancak magnitüdleri düşük olduğu için pek dikkat çekmiyordu. Şimdi bu süreç değişmiş gibi görünüyor.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —