İstanbul’da büyük deprem riski bulunmadığı şeklindeki düşüncesiyle dikkat çeken Jeofizikçi, deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi’nin güneyindeki fay hattını işaret ederek, “Mudanya ve Bandırma’dan, Gönen’in Sarıköy fayına doğru giden bir fay var. Bunlar parça parça. Marmara’da tek parça giden bir fay yok” dedi.
1953 yılında, Yenice-Gönen fayında 7.2’lik deprem gerçekleştiğine dikkat çeken Üşümezsoy, şunları söyledi:
“Ayrıca, bölgenin kuzeyinde Gönen Sarıköy fayı var. 1739’da, 7.5’lik deprem üretmiş. 1953’te, 7.2’lik bir deprem olması, bu depremin kuzeyindeki bölümünün kaldığını gösteriyor. Yani, Sarıköy fayı dediğimiz, Bandırma ile Mudanya arasındaki kesim. Mudanya’da, depremler sürekli oluşuyor ve buna ‘deprem fırtınası’ diyoruz. Aşağıdan sıcak suyun gelmesiyle fayı küçük küçük kırıyor. Ama diğer tarafta, tarihteki depremin benzerini getirebilir. 7’nin üzerinde bir deprem yapabilir.”
BANDIRMA, BURSA VE ÇANAKKALE’YE UYARI
Bandırma, Bursa ve Çanakkale’ye işaret eden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “İki tane 7’lik deprem olabilir. Biri Kaz Dağları’ndan güneye doğru. Bu depremler, önümüzdeki 50 yıl içinde olabilir. Bandırma ve Çanakkale’yi etkileyecek 7’nin üzerinde bir deprem bekleniyor, 50 yıl içinde. Aslında bu risk hep vardı. Tarihsel momente baktığımızda, güneyde Bandırma’dan Biga’ya kadar uzanan moment, kuzeyden daha büyük. Sarıköy dediğimiz fay, Çan’ı, Bandırma’yı ve Edincik’i etkiler. Bu fayın Çanakkale’ye etkisi, buralara göre az olur.”