Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu (ÇOSKK) tarafından, 15-17 Haziran 2015 tarihlerinde Hatay ilinin Payas İlçesinde bu yıl 2. Düzenlenen Tombik Türkiye Şampiyonasında Marmara bölgesini temsil eden Pelitköy Halit Selçuk Ortaokulu sporcuları Türkiye üçüncüsü oldular.
Burhaniye Pelitköy Halit Selçuk Ortaokulu çocuk oyunları sporcuları Tombik oyunu kategorisinde, Mayıs ayı içinde İstanbul´da yapılan Marmara bölgesi Çocuk Oyunları Tombik yarışmalarında rakiplerini yenerek Marmara bölge birincisi olarak, 15-17 Haziran 2015 tarihlerinde Hatay ilinin Payas İlçesinde bu yıl 2.Düzenlenen Tombik Türkiye Şampiyonasında Marmara bölgesini temsilen katıldılar.
15-17 Haziran 2015 tarihlerinde Hatay ilinin Payas İlçesinde bu yıl 2.si düzenlenen Tombik Türkiye Şampiyonasına, Kayseri, Erzurum, Muğla, Antalya, Malatya, Gaziantep, Düzce illerinden birer ve Hatay ilinden de 2 takım olmak üzere toplam 10 takım katıldı. Şampiyonada yapılan final karşılaşmaları sonucunda Hatay Antakya Kamil Karaalı Ortaokulu takımı Türkiye şampiyonu, Hatay Defne Çekmece Yılmaz Uğurlu Ortaokulu Türkiye ikincisi olurken, Marmara bölgesini temsil eden Burhaniye Pelitköy Halit Selçuk Ortaokulu öğrencileri şampiyonada büyük başarı göstererek Türkiye üçüncüsü olmayı başardılar.
Anonim bir oyunumuz olan ?Tombik? oyununun tarihçesi çok eski çağalara dayanmaktadır. Tombik oyunu kültür mirasımız olarak değerlendirilmeli ve sahip çıkılması gereken bir çocuk oyunudur. Oyun Akdeniz ve Ege bölgesinde ağırlıklı yedi kule, tombik dalya olarak diğer bölgelerde 9 taş oyunu olarak oynanmakta olduğu görülmektedir. Hepsinin ortak özelliği ise üst üste dizilmiş taşlardır. Taşların özellikleri ise bazı yerlerde kiremitlerin dizilmesi, bazı bölgelerde dere-çay yataklarından toplanmış biraz tombik, oval ve düz olması dikkat çekmektedir. Oyunda bir ebe ve ebenin yanında da oyun oynayanlarca belirlenen sayı kadar kişi vardır. Bu takımla oynayacak oyuncularda aynı sayıdadır. Genelde sayışma ile ebe ve atış takımı belirlenir. Burada amaç belli mesafede üst üstte konmuş olan taşları devirmektir. Tombik oyunu bölgelere göre farklılık gösterse de oyun spor dalı olarak düzenlenmiş ve kurallı hale getirilmiştir. Tombik oyunu salon ve saha oyunları arasında aktif olarak yerini almaktadır. Sürekli yüksek tempoda devam eden yarışmada, herkes oyuna aktif olarak katılmaktadır. Oyunu ilginç kılan tarafı ise tüm oyuncuların oyunu oynamaları ve rakibe sette elenme fırsatı vermemek için çok hareketli olmalarıdır. GÜRSEL VARDAR / BURHANİYE