Tarih: 07.05.2015 16:11

Çocuk gelişimi okudu, Solucan geliştirdi.

Facebook Twitter Linked-in

Anaokulu Öğretmeni İlknur Pazarcık çocuk gelişimi mezunu olmasına karşın seçtiği meslek nedeni ile bir anda girişimcilerin idolü oldu.

İlknur Pazarcık`ı  iş dünyası KOSGEB`e sunduğu proje ile tanıdı.

Pazarcık, eşinin uzak yol kaptanı olması dolayısı ile çıktığı yurtdışında organik tüketim maddelerine olan ilgisi kendi alanında keşif yapmasına neden oldu.

Organik ürünlerin, organik beslenmeleri gerektiği tezinden yola çıkan Pazarcık, organik gübre üretimi yapan solucanları bin bir güçlükle geçirdiği gümrük kapısından, evdeki banyosuna taşıyarak önce sayısal çoğunluğa, ardından da organik gübre üretimine başladı.

Pazarcık, Banyo ve Oto garajının yetersiz kalması üzerine Edincik Bölgesinde kurduğu 300 m2 lik tesisle aylık kapasitesi 20 tona taşıdı.

Piyasadaki değeri kg başına 4 tl olan saf organik fidan ve bahçe gübresini şimdilik az miktarda sıvı gübre ile destekleyen İlknur Pazarcık, gelecekteki hedefini daha yüksek kapasiteye çekmek olduğunu vurgulayarak, yaptığı için dünyada olduğu gibi Türkiye de de üretimde organik gıda maddelerinin tüketilmesi noktasında ilk aşamanın organik gübreden geçtiğini ifade etti.

Pazarcık, Türkiye`nin çeşitli noktalarında yeni solucan çiftli kurmak isteyenlere danışmanlık yaptığını, kendisine rakip olacak yeni kuruluşların daha da fazlalaşarak ülkedeki tarım ve hayvancılık sektöründe ön kullanılan sınırsız olan organik gübrenin benimsenmesini istediğini söyledi.

2012 yılında KOSGEB`ten  (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi) aldığı kredi ile bu projeyi yaşama geçiren Pazarcık, işini genişleterek Edincik Mahallesinde tesis kurmayı başardı. Halen 5 milyon adet solucanın bulunduğunu ve bunlardan ortalama ayda 20 ton gübre ürettiğini söyleyen İlknur Pazarcık hedefinin Türkiye'de bu işi yapan ikinci kadın olduğunu söyledi.

Pazarcıklı gazetecilere yaptığı açıklamada, Solucanların yaşam tarzlarını merak ettim. Onları çalıştırarak gübre üretiyorum dedi.

2012 yılında hobi olarak üretime evinde başladığını bildiren kadın girişimci: ‘' Önce banyoda daha sonra balkonda solucan gübresi üretimine geçtim. 2014 yılında da işletmemizi kurduk. Yaklaşık bir yıldır faaliyet veriyoruz.  Solucan gübresi Türkiye'de 10 yıldır kullanılmakta.

380 metre karelik kapalı alanımızda, ayda 20 ton organik solucan gübresi üretiyoruz. Solucanlarımız hem kırmızı Kaliforniya, hem de mavi solucan cinslerinden oluşuyor. Biz, erkek-dişi olmak üzere 5 milyonun üzerindeki bu solucanlar için ‘Yer altında çalışan sigortasız işçi' diyoruz. Son bir yıldır, ürettiğimiz gübreyi çeşitli yetiştiriciye  satıyoruz. Ayrıca Isparta, Yozgat, İstanbul, Malatya ve Yalova gibi illere de kurulan solucan tesisleri için danışmanlık yapıyoruz. Bu tesisimizde ayrıca ürettiğimiz sıvı gübre ise ağaç yaprakları ve kök gelişiminde kullanılıyor. Ülkemizde üç büyük solucan gübresi üretim tesisi var. Biz, dördüncü kuruluş olma yolundayız. Bir solucanın ortalama 5 yıl ömrü var. Kurulan yeni bir tesisin, gübre üretimine geçmesi için altı aylık bir süre bulunuyor. Solucan gübresinin şu andaki kilosu 4 lira. Biraz bekletirseniz, bu fiyat artabiliyor. Ancak biz, gübreyi bekletmeye fırsat bulamadan hemen satıyoruz. Çünkü çok talep ve bu gübreye ülkemizde çok ihtiyaç var. Solucanları genellikle yanmış hayvan gübresi, yumurta ve muz kabuğu ile besliyoruz. Solucanlar, bu konuda çok seçici değil. Hatta ev yemekleri, çay artıklarıyla bile beslenebiliyor.”

Çiftçiler yanlış gübreleri kimyasal gübreleri atmak yerine kendi bahçelerinde bu tür gübreleri kullanabilirler. Ve sonuçta bahçelerimiz daha verimli olur. İnsanlar a bunları kabul  ettirebilmek zor solucan nedir ki gübresi ne olsun diyorlar. Çok fazla dışkı saldıkları için için ne kadar çok solucan o kadar çok gübre diyoruz.

Meyve yetiştiricileri, seralardan talep çok fazla geliyor ayrıca zeytincilikte de geçen yıl denemelerimiz yaptık.  Bayağı ürün artışı sağladığını gördük.  Hatta zeytinlerdeki böceklenmeyi bile tamamen ortadan kaldırdı. Mantarda ve Muzda Anamur'da denemeler yapıyoruz. Mavi solucan şu anda Türkiye'de üretilmiyor.  Onun üretimine başladık. Bu solucanlar kırmızı solucanlardan  iki kat daha fazla yiyor ve daha hızlı çalışıyorlar.

Hedefiniz nedir sorusunu da yanıtlayan kadın girişimci Pazarcık,  Şu anda bu işi yapan Türkiye'de 3 firma var.Kadın girişimci olarak da bir bayan var. İkincisi olma yolundayım.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —