BGC yönetimi fiilen bitti

BGC yönetimi fiilen bitti

Sürecin yönetim kurulu başkanı Kaan Bingül ceza aldı.

Bandırma 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti(BGC) Derneği Başkanı Kaan Bingül’e 3 ay 22 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, ”Hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararını aldı. Mahkeme, Bingül’e ayrıca 56 günX20,00 TL olmak üzere toplam 1.120,00 TL adli para cezası da verdi.

Mahkemenin aldığı hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına bağlı olarak Bingül, 5 yıl süreyle denetim sürecine tabi tutulacak.

OLAYIN SEYRİ NASIL OLDU?

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti derneği Başkanı Kaan Bingül, 28.02.2023 tarihinde, derneğin olağan genel kurulunun yapıldığına dair sonuç bildirimini hazırlayıp, DERBİS adlı sisteme girerek bildirdi. Böylece hiçbir üyeye tebligat yapılmayan ve gerçekleşmeyen genel kurul, yapılmış gibi gösterildi. 

Durumu araştıran derneğin üyesi, gazeteci-yazar Önder Balıkçı, Bandırma Cumhuriyet Savcılığına ve Bandırma Kaymakamlığı Dernekler Masası’na suç duyurusunda bulundu. Buna paralel olarak, Balıkesir Valiliği’nden gelen iki müfettiş de, derneğin evraklarını inceledi. Bu incelemelerde, derneğin karar defterinin kayıp olduğu, Dernekler Masası’na, genel kurulun yapılması ile ilgili divan kurulu, genel kurula üye katılım listesinin olmadığı, üyelere genel kurul ile ilgili hiçbir tebligat yapılmadığı belirlendi. Bu arada, Bandırma İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün ilgili birimi, 25’e yakın dernek üyesinin ifadelerini ve imza sirkülerlerini aldı. Dernek üyeleri, genel kurul konusunda kendilerine hiçbir bildirimde bulunulmadığını, yönetim kurulunda gösterilen üyeler de yönetimde yer aldıklarını bile bilmediklerini, genel kurulun sahte olduğunu, Kaan Bingöl’den şikâyetçi olduklarını belirttiler.

Bu arada, Bandırma Kaymakamlığı da, Kaan Bingül hakkında kamu davası açılması için Bandırma Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine, Kaan Bingül hakkında, Bandırma 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Mahkeme, 20.03.2025 tarihinde, Kaan Bingül hakkında, Dernekler Kanununa Muhalefet” suçundan verilen gerekçeli kararını açıkladı.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE

5271 sayılı CMK 251 maddesi uyarınca, ‘Basit Yargılama Usulü’ne göre yapılan yargılama, toplanan deliller, mağdur beyanı, sanık savunması ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde,

Sanık Kaan Bingül’ün, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti Derneği başkanı olduğu, bahsi geçen dernekte, Balıkesir Valiliği’nin oluru üzerine Bandırma Kaymakamlığı görevlileri tarafından denetleme yapıldığı, yapılan denetleme esnasında dernek defter ve belgelerinin denetlenmek üzere ilgilisinden istenildiği, ancak dernek defterinin ibraz edilemediği, ibraz edilen dernek evrakları içerisinde, 28/02/2023 tarihli olağan genel kurul sonuç bildiriminin bulunduğu, ancak buna rağmen dernek saymanı Tarık Köse’nin, bu tarihte genel kurul yapılmadığını, genel kurul yapıldığına dair üyelerin de bilgi sahibi olmadıklarını beyan ettiği, dernek belgeleri içerisinde, bu toplantıya ait genel kurul çağrı duyuru listesi, katılım listesi, genel kurul divan tutanağının bulunmadığı hususlarının tespit edildiği, ibraz edilemeyen dernek karar defteri ve genel kurul evraklarına ait herhangi bir zayi belgesinin de yapılan denetimler esnasında sunulmadığı, 28/02/2023 tarihinde dernek genel kurulunun yapıldığı belirtilerek, Bandırma Kaymakamlığı Dernekler Bilgi Sistemi üzerinden bildirim yapıldığı görülmüş, sanık, soruşturma aşamasında alınan savunmalarında üzerine atılı bulunan suçlamaları kabul etmeyerek, DERBİS üzerinden yapılan bildirimden haberinin olmadığını, bu veri girişini kendisinin yapmadığını iddia ederek, üzerine atılı bulunan suçları kabul etmemiştir. 

Bandırma Kaymakamlığı görevlilerince düzenlenen tutanak ve dosya içerisinde  yer alan diğer bilgi ve belgeler göz önüne alındığında, sanığın, başkanı olduğu derneğe ait dernek karar defterini, yapılan denetimler esnasında sunulamadığı, buna ilişkin olarak alınan herhangi bir zayi belgesinin de ibraz edilemediği anlaşıldığından, sanığın, 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 32/k bendinde belirtilen suçu işlediği, yine bununla birlikte, dernek genel kurulunun yapılmamasına rağmen genel kurulun yapıldığı belirtilerek, dernekler bilgi sistemi üzerinden bildirim yapmak suretiyle 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 32/e bendinde belirtilen suçu işlediği kanaatine varılarak, sanığın, üzerine atılı bulunan suçlardan cezalandırılmasına karar verilerek, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur:

“Sanığın, 3 ay 22 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanığın, suç tarihi itibarıyla önceden, karşılıklı bir suçtan mahkûmiyetinin bulunmaması, ileride bir daha suç işlemeyeceği yönünde mahkememizde olumlu kanaat oluşması ve işlenen suç nedeniyle doğrudan maddi bir zarar meydana gelmemesi hususları ile sanığın açıkça karşı çıkmaması hususları dikkate alınarak, CMK’nın 231/5 maddesi gereğince sanık hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hükmün açıklanması kararının verilmesi nedeniyle sanığın 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulmasına, ayrıca, TCK’nın 61/8 maddesi gereğince, sanık hakkında belirlenen sonuç gün karşılığı, adli para cezası için TCK’nın 52/1 maddeleri gereğince, sanığın ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurulup, bir gün karşılığı takdiren 20,00 TL’den belirlenerek, sanığın 56 gün karşılığı(56 günX20,00 TL), 1.120,00 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.”

Mahkeme gideri olarak ayrıca, 385,00 TL de Kaan Bingül’den alınacak.

YÖNETİM DÜŞTÜ

Başkan Kaan Bingül’ün, Bandırma Dernekler Masası’na, sahte genel kurul bildiriminde bulunduğunun yargı kararıyla belirlenmesinin ardından, mevcut yönetim kurulu da düşmüş oldu. Zaten, Bingül’ün bildirdiği yönetim kurulunda yer alan kişilerin, yönetim kuruluna alındıklarından bile haberi yoktu.

KAYYUM VEYA FESİH

Bandırma 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin, Kaan Bingül hakkında, “Dernekler Kanununa Muhalefet” suçundan verdiği ceza kararının ardından, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti Derneği’ne Bandırma Kaymakamlığı tarafından ya kayyım atanması, ya da derneğin feshedilmesi bekleniyor.

SAVCILIK, “MÜKERRER” OLMASIN DİYE “KOVUŞTURMAYA GEREK YOK” DEDİ

Öte yandan, Bandırma Cumhuriyet Savcılığı, aynı olay nedeniyle gazeteci ve dernek üyesi Önder Balıkçı tarafından yapılıp, birçok dernek üyesinin de ifadesinin alındığı suç duyurusuna, “Kovuşturmaya gerek yok” kararını verdi. Savcılık, ifadelerine başvurulan dernek üyelerine gönderdiği yazıda, aynı konuda, “Bandırma 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılması” gerekçesiyle “mükerrer” olmaması için bu kararı verdiğini bildirdi.