Bandırma´da tarım konferansı

Bandırma´da tarım konferansı

Bandırma Rotary kulübü 7.Tarım Paneli ile bölge tarımına desteğini sürdürdü.

Bandırma Rotary Kulübü ve Ticaret Borsasının ortaklaşa düzenlediği ?7. Tarım paneli ? Borsanın konferans salonunda gerçekleştirildi. Panele Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Belediye Başkanı Dursun Mirza ve çiftçiler katıldı.

Borsa Başkanı Halit Sezgin açılış konuşmasında Bandırma´nın tarımsal alanda önemli bir yere sahip olduğuna işaret etti. Sezgin, hububatta önemli bir kalite yakalandığını vurgulayarak  ?Bandırma üç yıldır Türkiye´de en iyi kalite ve rekolteyi yakalamış durumda. Verim ortalaması Türkiye´de 255 kilo Bandırma´nın ortalaması ise 555 kiloya ulaştı. Yeterli mi? Değil. Avrupa´da 700-800lerde. Girdileri düşürmemiz lazım. Üretimi artırmalıyız. Borsada arz talebin oluştuğu noktada fiyat oluşuyor. Burası aynı zamanda bir eğitim salonu. TMO besicilerin sıkıntısını büyük ölçüde giderdi. Gönlümüzün istediği çiftçinin gelirinin artması ve moral motivasyonunun oluşması. Birçok şeyi erteleyebiliriz ama yeme içmeyi erteleyemeyiz. Lisanslı depoculuğa bağlı olarak ürün ihtisas borsası oluşacak. Biz gelecek olan sisteme hazır olan birkaç borsadan biriyiz? dedi.

Rotary adına konuşan Kurtuluş Temur ise Bandırma´nın sanayi şehri olduğu kadar bir tarım şehri olduğunu da gündeme getirdi. Temur ?Rotary olarak düzenlediğimiz bu panellerin 7´incisini yapmaktayız. Bu yıl ki konu hububat ve tahılda ilaçlama.35 yıldır ihtiyaçları doğru tespit Edip doğru işler yapamaya çalıştık. Nasıl tarım panelinin 7´incisini yapıyorsak kaynakçılıkta da paneller düzenledik. Yüzlerce çocuğumuza burs verdik. Bugün uluslararası Rotary BM´de temsilcisi bulunan tek sivil toplum örgütüdür.?diye konuştu.

Konferansta İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sefa Uyar, Belediye Başkanı Dursun Mirza ve Kaymakam Günhan Yazarda birer konuşma yaparak tarımın ve tarım eğitiminin önemine değindiler. Konuşmaların ardından Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Harun Baytekin ve Prof. Türker Savaş ile birlikte ziraat mühendisleri Müzeyyen Saydam ve Buket Can katılımcılara ?iyi tarım uygulamaları, hububat ve yağlı tohumlarda zirai ilaçlama teknikleri? konusunda sunumlar yaparak bilgiler verdi. 

/resimler/2018-1/24/1737168484640.jpg