Basın toplantısında ilk konuşmayı Bandırma Ticaret Borsası Meclis Başkanı Recep Güngör yaptı.
Ardından, Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan konuştu.
Tan, Borsa olarak 2024 yılını başarıyla geçirdiklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Türkiye’deki 115 Borsa arasında, ilk 10 içinde yer alıyoruz. Bir önceki yıl 41 milyon olan işlem hacmimiz, 2024 yılında 61 milyona yükseldi. Lisanslı depoculuk alanında da çok başarılı olduk. 60 bin tonluk depolama alanımız var. Bu kapasite ile ülkemizde 4’ncü sıradayız. Dört yeni projemiz yürüyor. 10 ortaklığımızın bulunduğu iştirakimiz var. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulacak olup, İngilizce eğitim verecek Ziraat Fakültesi’ni çok önemsiyoruz.”
Toplantıya, Borsanın yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Balıkesir Akademik Danışmanı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metehan Yılgör de katıldı.
BANDIRMA TİCARET BORSASI MECLİS BAŞKANI RECEP GÜNGÖR;
"Bandırma Ticaret Borsası olarak şeffaf yönetim anlayışımız çerçevesinde 2024 yılı faaliyetlerimizin anlatılacağı toplantımıza hepiniz hoş geldiniz.
2023-2026 yılları arası stratejik planımızla ilgili hedeflerimize belirlediğimiz sürelerde ulaşmış olmanın haklı gururuyla karşınızdayız. İlk hedefimiz tarım sektöründe nitelikli istihdamın arttırılması amacıyla Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesinin yeniden açılmasını sağlamaktı. Bandırma Ticaret Odamızla birlikte Ankara’da yaptığımız görüşmeler, hazırlamış olduğumuz çalışmalar sonucu fakültemizin kuruluş kararı yayınlandı. Yıl sonunda yaptığımız Akreditasyon İzleme Komisyonu toplantısında, hedefimizi 2026 yılı sonuna kadar Fakültemizin öğrenci alımına başlaması olarak revize ettik. 2025 yılında fakültemizin bina yapımına destek olmak amacıyla Borsamızda bir lansman toplantısı düzenledik.
DEĞERLİ BASIN MENSUPLARIMIZ;
Tarım bir ülkenin can damarlarından biridir. Sizlerden ziraat fakültemizin inşası için yapılan kampanyamıza, konuyu gündeme alarak destek olmanızı rica ediyoruz.
Stratejik hedeflerimizden biri de tarımda yeni teknolojilerin kullanımının arttırılmasıydı. Güney Marmara Kalkınma Ajansına tarımda dijitalleşmeyle ilgili hazırladığımız çok önemli bir projemiz var. Önümüzdeki aylarda inşallah bu projenin müjdesini de sizlerle paylaşacağız.
Üyelerimizle yaptığımız görüşmeler ve toplantılarda en önemli sorunlardan birinin mesleki eleman ihtiyacı olduğunu gördük. Mesleki eğitimle ilgili hazırladığımız bir anketimiz var. Üyelerimize uygulamaya başladık. Buradan çıkacak sonuçlara göre Bandırma Ticaret Borsası Meclisi olarak gereken girişimlerde bulunacağız. Çünkü ihtiyaçları tespit etmeden önlem alınmayacağını çok iyi biliyoruz. Üyelerimizin ihtiyacı olan ara elemanların yetiştirilmesi, bu yetiştirilen elemanların iş garantilerinin olması stratejik hedefimizde bizi başarıya götürecektir.
DEĞERLİ BASIN MENSUPLARIMIZ;
Bandırma Ticaret Borsası projelerle büyüyen, kendini geliştiren bir kurum. 2011 yılından bu yana 8 projeyi tamamladık, onaylanma sürecinde olan 2 tane de projemiz var. Borsamızın kaynaklarının etkin olarak kullanımının sağlanması için yatırımlarımızı yapmadan önce fizibilite çalışması yapıyoruz. Örneğin Lisanslı depoculuk yatırımımızdan önce fizibilitemizi yaptık, bölgemiz için ne kadar faydalı olduğunu gördük ve yatırım kararı aldık. Şu an 60 bin ton kapasiteli lisanslı depolarımızın doluluk oranına baktığımızda ne kadar yerinde bir yatırım olduğunu görüyoruz.
Devam eden karma URGE projemizle katılımcı 18 firmamızın ihtiyaç analizlerini gerçekleştirdik. Buradan çıkacak sonuçlara göre eğitim ve yurtdışı pazarları belirleyeceğiz.
Yine Kalkınma Ajansı ve Ticaret bakanlığımızın güdümlü proje desteğiyle Gıda ve Yem Analizleri kalite ve Test Merkezini yıl sonuna kadar üyelerimizin hizmetine sunacağız. Proje kapsamında alınacak olan cihazların ihalesini Mayıs ayı içerisinde gerçekleştireceğiz.
Akdeniz Havzasında sınır ötesi işbirliği programına hazırladığımız AB projemiz onay sürecinde.
Üyelerimize, üreticilerimize ve bölgemize yönelik hazırladığımız vizyoner projelerimiz, Borsamızın gurur kaynaklarından.
"Bir diğer gurur kaynağımızda komisyonlarımız ve kurullarımız.
Meslek ihtisas komisyonlarımız sektörel gelişmenin sağlanması açısından çok önemli toplantılar haline geldi. Komisyon toplantılarımızda sektör temsilcileri bir araya gelerek sorunları çok boyutlu olarak ele alıyorlar. Toplantıların raporları komisyon sorumlularımızca hazırlanıp, sorunların çözümü için ilgili makamlara ulaştırılıyor. Komisyon Başkanlarımız yıl içerisinde basınımıza sektörleriyle ilgili değerlendirmede bulunuyorlar. Meslek İhtisas Komisyonlarımıza basınımızın önünde tekrar teşekkür etmek isterim.
Kadın Girişimciler Kurulumuz özellikle kırsal alanda kadın girişimciliğinin yaygınlaşması için yaptığı çalışmalarla; Genç Girişimciler Kurulumuz da genç üreticilerin ve girişimcilerin sayısının arttırılması için yaptığı faaliyetlerle bizlerin göz bebeği.
Tüm kurul ve komisyonlarımıza, bunların etkin çalışmalarını koordine eden başta Genel sekreterimiz olmak üzere tüm personelimize şahsım ve Meclisimiz adına çok teşekkür ederim. "