2.300 Yıllık Yeraltı Kilisesi Bulundu

2.300 Yıllık Yeraltı Kilisesi Bulundu

Erdek, Zeytinli adada süren kazı çalışmalarında 2300 yıllık yeraltı kilisesi bulundu.

Erdek kazıları devam eden Zeytinli adada yeraltı kilisesi bulundu.

7 yıldır Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürkbaşkanlığında gerçekleştirilen kazılarda kilisenin 10 gün içinde ortaya çıkarılacağı belirtildi.

Erdek ilçesindeki Meryem Ana Arkeoparkı adıyla önümüzdeki günlerde ziyaretçiler tarafından gezilebilecek 10 dönümlük Zeytinli adada bir yer altı kilisesi bulundu. M.S. 4`üncü yüzyıldan kalan vaftizhane, iki hamam, seramik pişirme fırınları gibi alanların yer aldığı ada hakkında bilgile veren Doç. Dr. Nurettin Öztürk, adanın önümüzdeki günlerde kültür turizmine açılmasını beklediklerini söyledi. Doç. Dr. Öztürk, adanın artık arkeopark olarak halka açılması gerektiğini, ancak bunun sadece kendilerinin isteğiyle gerçekleşmeyeceğini belirterek, "Bu sadece bizim isteğimiz ile olmuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediye arasında gerçekleşecek protokolle gerçekleşecektir. Adanın Arkeopark projesi kapsamında turizme açılabilmesi için yürüyüş yolları, bekçi kulübesi, güvenlik kameraları, adaya ulaşmak için 2 adet tekne aldık" dedi.

7 yıl içerisinde gerçekleştirilen kazılarda gelinen nokta ile ilgili açıklamalarda da bulunan Öztürk, "Zeytinli ada Kerapanagi adı altında Meryem Ana manastırı olarak biliniyordu. Burada bir kilise, bir manastır ve sosyal yaşam alanı içinde değerlendirilen mimari bölümlerden oluşmaktadır. Yaklaşık 2 bin 300 yıllık bir geçmişi vardır. Erken dönemde Kibela Tapınağı olabileceği bir yapıya sahip Apollon ya da Artemise ait tapınak olduğu, Milattan Sonra 5. yüzyılda ise Meryem Ana adı altında kiliseye çevrildiği bilinmektedir. Sütunlar üzerinde verilen Nika Yazıtları ise Jüstinyan dönemine ait olan Nika isyanını hatırlatmaktadır. Bu isyandan sonra muhtemelen 532 yılından sonra imar görmüştür" diye konuştu.

"BU SU HER MEVSİM 26 DERECE"

Kerapanagi adı altında bilinen Zeytinli adada bulunan kilisenin dünyaca ünlü bir kilise olduğunu hatırlatan Öztürk, "O dönemde bütün dünyadan burayı ziyarete gelenler vardır. Bu kadar küçük bir adada bu kadar çok mimari yapının bulunmasının sebebi ise adada bulunan iki ayrı su kaynağıdır. Bunlardan biri az tuzludur. Bu kaynağın suyu zührevi hastalıkların tedavisinde kullanılan sudur. Diğeri ise yaz kış yaklaşık 26 derecede olan sudur. Bu suların burada olması adanın önemini bir kere daha arttırmıştır" dedi.

"BÖYLE VAFTİZHANE GÖRMEDİM"

Ada üzerinde bulunan vaftizhanenin daha büyüğünü görmediğini söyleyen Öztürk, "Kilise 3 nefli vaftizhane kilisesi olarak biliniyor. Vazilikal bir plana sahip. İçerisinde bulunan vaftiz havuzu gençler için yapılmıştır. Dünyada bu büyüklükte bir havuz görmedim. İsa`dan sonra 4. yüzyılda gençlerin yanı sıra çocukların da vaftiz edilme durumu ortaya çıkıyor. Muhtemelen bu vaftizhane kilisesi gençlere hitap ediyordu" şeklinde konuştu.

Zeytinli adanın Osmanlı döneminde de kullanıldığına ilişkin bilgilerin bulunduğunu kaydeden Öztürk, "O dönemde bu ada karantina adası olarak kullanılmış. Liman şehri olan Arteka`ya (Erdek`e) gelen gemiler burada durdurularak içerisindeki insanların kontrolleri yapılırmış. Gemi içerisinde hastalık tespit edilen insanlar bu adada bulunan sular ile tedavi edilir, edilemeyerek ölenler ise burada defnedilirmiş. Burada ayrıca vasiyet dediğimiz gömüler de var. Buraya gömülenler arasında din adamları ve dönemin ileri gelenleri de var" diye konuştu. 



  • Cuma 20.4 ° / 9 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.8 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Pazar 17.8 ° / 9.5 ° false