Aran KARAN


YAŞAM GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR.

YAŞAM GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR.


   Sokağa çıktığımızda hemen hemen her gün hepimizin karşısına dilenen bir insan mutlaka çıkıyordur. Eskiden sadece Cuma günleri görmeye alıştığımız dilencilerle, son zamanlarda sıklıkla karşılaşır olduk. Ne acıdır ki sayıları gün gittikçe artan bu insanlar dilenme işini bir nevi meslek gibi icra eder oldular.

   Allah´ın adını anarak, peygamber efendimiz Hz. Muhammed  (S.A.V.) adını zikrederek dini duygularımızı suiistimal eden bu kişiler İnsanların manevi duygularını sömürerek kendilerine maddi olarak kazanç sağlıyorlar.

  İnsan sokakta bu durumda olan bir kişi ile karşılaştığında ister istemez yardımda bulunmak istiyor.  İhtiyaç sahibi bir kişinin ihtiyacını karşılamayı, zor durumda olana yardım etmeyi, insanlık namına bir görev kabul ediyor. Bu yüzdende ufak da olsa cebinden birkaç lira çıkartıp karşısındakini boş çevirmemek için çaba sarf ediyor. Ama bir yandan da acaba gerçekten ihtiyacı var mı diyerek kendi kendine sormadan da edemiyor.

   İşte hepimizin insani duygularını sömüren bu tip vicdansızlar çoğu zaman gerçek anlamda ihtiyaç sahibi insanlara ulaşacak yardımlara da bir nevi engel oluyorlar. İnsanlar güvenilirliği ve inandırıcılığı azaldığı için dilenen bir kişiyle karşılaştığı zaman yardım edip, bir şeyler verme konusunda ikilemde kalıyor. Ve bırakın iyilik için yardım etmeyi çoğu zaman gerçek anlamda mağdur olan, yardım bekleyen ihtiyaç sahibi insanları bu vicdansızlar yüzünden kırıp, aşağılıyor ve esas yardım edilmesi gereken kişileri ne yazık ki kapısından kovuyor.

  Kısacası muhtaç olana yardım etmek istiyoruz ama içimizdeki acaba vesvesesinden bir türlü kurtulamıyoruz. .Böyle olunca da kolayına kaçıyor topu devlete atıyoruz. Tüm ihtiyaç sahiplerini ne de olsa Devlet baba var o bakar, mantığıyla devlet anamızın şefkatli kollarına havale ediyoruz.

 Bilindiği üzere ülkemizde, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmek amacıyla 1986 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı kuruldu. Kurulan bu vakıf günümüzde AİLE,ÇALIŞMA ve SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI ´na bağlı olarak başta Aile ve Eğitim yardımları olmak üzere, Engellilere Yönelik Yardımlar, Özel Amaçlı Yardımlar, Sağlık Yardımları ve Yabancılara Yönelik Yardımlar ile  vatandaşlarımıza hizmet vermektedir.

  Fakr u zaruret içinde, muhtaç durumda olan vatandaşlarımıza yardım amacıyla kurulan ve tüm il ve ilçelerde örgütlenerek faaliyetlerde bulunan SYD vakfı yöneticilerine işte bu noktada büyük sorumluluklar düşüyor.

  Vatandaşın alım gücünün iyice azaldığı şu dönemlerde; Koca koca şirketler KONKORDATO ilan etmek için yarışırken, BAĞ-KUR,SSK emeklisi yokları oynarken, Esnaf sesini duyuramamanın aczi içerisinde yaşam mücadelesi verirken, çiftçi tarımdan ümidini kesmiş, aldığı krediyi ödemenin, ipotek  altındaki traktörünü kurtarmanın peşinde koştururken; işçi, memur, pula dönen maaşları ile bırakın ay sonunu ayın ortasını zor görürken iyimser bir tablo çizmek, çalı süpürgesi, pinpon topu gibi eften püften şeyler ile enflasyonu düşük göstermek ve her şey iyi gidiyor diyerek nutuklar çekmek vatandaşı kandırmaktan başka bir şey değil. Şu bir gerçek ki, HAYAT ŞARTLARI AĞIRLAŞTIKÇA, AĞIRLAŞIYOR.YAŞAM GİTTİKÇE GÜÇLEŞİYOR. Bu doğrultuda yardıma muhtaç vatandaşımızın sayısı da her gün kat be kat artıyor.

  İşte bu sebepledir ki, SYD vakfınca yapılan yardımların dağıtımında gerçek ihtiyaç sahibi insanların tespit edilip belirlenmesi ve belirlenen yardımların hak sahiplerine ulaştırılması konusunda ince elenip sık dokunarak büyük bir özen gösterilmeli, toplum ve kamuoyunun hassasiyeti gözetilerek yardımlar yapılmalıdır. Özellikle de siyasi menfaat sağlamaya yönelik yardım yapılıyor algısı oluşturulmadan tarafsız olarak Yapılan yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması konusunda hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde çalışılmalıdır.                                              ARAN KARAN                                                           twitter.com/adige1864arnkrn / arnkrn1907@gmail.com            

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44