Aran KARAN


VEKİLİM BANA NE KADAR VEKİLSİN

VEKİLİM BANA NE KADAR VEKİLSİN


     Parlamenter sistem yürütmenin yasama organının denetiminde olduğu demokratik bir yönetim sistemidir.

Parlamenter sistemde Yasama organı olan Meclis anayasanın verdiği yetki ile kanunlar yapar, gerektiğinde bu kanunları değiştirir, gerektiğinde ise kaldırır. Meclis kendi görev ve yetkileri doğrultusunda Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verir; bütçeyi görüşür karara bağlar, para basılmasından, savaş ilanına, genel ve özel af çıkarılmasına kadar her konuda yüce meclis söz sahibidir. İşte o Yüce Meclisin işleyişinde halkın oyları ile seçilerek bizlerin sesi kulağı olan milletvekillerinin çalışmaları büyük önem arz etmektedir. Güçlü Parlamenter sistemin çalışmasında ve kanunların hayata geçirilmesinde Meclisin ve onun kurullarını oluşturan vekillerin uyumlu çalışması çok önemlidir.

  Bilindiği gibi ülkemizde 2018 tarihinden itibaren Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi uygulamasına geçilmiştir. Yasama ve yürütme kuvvetleri arasında bir denetleme ve kısıtlama mekanizması bulunmayan bu sistemde meclis ve milletvekilleri aktif olarak çalışıyor gibi görünse de tüm yetki ve karar mekanizması Cumhurbaşkanında olduğundan, gerek meclisin gerekse milletvekillerinin Parlamenter sistemde olduğu kadar ağırlığından bahsetmek mümkün değildir.

  Bugün için Yüce meclis çatısı altında 582 milletvekili görev yapmaktadır. Ancak bu milletvekillerinin içerisinde % 20 civarında milletvekili tabiri caizse hayalet milletvekili gibi hiç ortalarda gözükmeden varlıklarını sürdürmektedir. Mecliste kanun teklifi vermeden, önerge hazırlamadan hatta Meclis genel kurulunda ve ya meclis komisyonlarında tek kelime etmeden yan gelip yatan milletvekilleri Yüce Meclisin çatısı altında bulunmaya layık değildirler. Vatandaşın hakkını hukukunu savunması için meclise gönderdiği vekiller adeta bankamatik memuru gibi çalışmakta vekilliğin sağlamış olduğu maddi avantajların yanında diplomatik pasaportundan, sağlığa, iletişimden, ulaşıma, kadar birçok farklı alanda kendilerine sağlanan ayrıcalıklı imkânlardan faydalanmaktadır. Üstelik kendilerine sağlanan birçok ayrıcalık milletvekillikleri sona erdiğinde dahi devam etmektedir. Temsil ettikleri vatandaşın büyük bir kısmı maddi imkânsızlıklar içerisinde kıvranırken, yüksek enflasyon, hayat pahalılığı ve işsizlik vatandaşın belini kırmışken bizi temsile yetkili kişiler acaba bizi ne kadar temsil edebilmektedir.

Diğer taraftan bakıldığında Milletvekilleri içerisinde kendi seçim bölgelerinin dışında Ülkenin sorunlarını gündeme taşıyan; işçinin, çiftçinin, memurun hakkı için mücadele eden parlamento çatısı altında halkın sesi kulağı olarak vatandaşın menfaatleri için tüm imkânları ile çalışan vekillerimizi canı gönülden alkışlıyorum.

Özellikle bu konuda yapmış oldukları mesai ile bir adım öne çıkan, Demokrat Parti Ordu milletvekili Cemal ENGİNYURT başta olmak üzere,

İYİ partili; Yavuz AĞIRALİOĞLU (Ankara milletvekili), Erhan USTA (Samsun milletvekili), Ümit DİKBAYIR (Sakarya milletvekili), Lütfü TÜRKKAN (Kocaeli milletvekili)

CHP li Murat EMİR (Ankara milletvekili) Gürsel EROL (Elazığ milletvekili), Veli AĞBABA (Malatya milletvekili), Özgür ÖZEL (Manisa milletvekili), Ali Mahir BAŞARIR (Mersin milletvekili), Ömer Fethi GÜRER (Niğde milletvekili), Mustafa ADIGÜZEL (Ordu milletvekili), Deniz YAVUZYILMAZ (Zonguldak milletvekili) ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Bu milletvekilleri tüm ülkeyi tabiri caizse il il, ilçe ilçe gezerek dolaşmadık köy, belde bırakmadan çiftçinin, üreticinin sorunlarını gündeme taşıyorlar. Sokağın nabzını ölçüp, esnafın, çarşı, pazarın gerçeğini ekrana taşıyorlar. Halkın gerçek gündemini yakından takip eden vatandaşın sorunlarını gündeme getiren kısacası sesimiz kulağımız olan bu vekillere seçim zamanı canı gönülden evet diyor. Milletten gittikçe uzaklaşan, gerçek gündemi görmezden gelen ve yapmış oldukları açıklamalarıyla vatandaşı çileden çıkaran iktidar vekillerine de aman dikkat diyorum. Hemen hemen hepiniz Cumhurbaşkanına sırtınızı dayadınız kaçak güreşiyorsunuz, halkımız sizden mecliste kavga ederken savurduğunuz yumruğunuzu hak için, adalet için atmanızı bekliyor. Yalakalıkla, Torpille, kayırmayla bir yere kadar çıkın sokağa biraz vatandaşın vekili olarak çalışın hadidaha ne duruyorsunuz?

arnkrn1907@gmail.com ARAN KARAN / 18.12.2021

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

29.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 13:06
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:05
  • YATSI 21:37