Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ÜLKE GÜVEN ZAFİYETİ

ÜLKE GÜVEN ZAFİYETİ


Ülkede güven zafiyeti had safhada. Kimsenin kimseye güveni kalmadı. İnsanlar sokakta yürürken dahi can güvenliğinin olduğundan emin değil. Nereden başına bir belanın gelmeyeceğinden emin değil. Emniyetin milletin can ve mal güvenliğini koruması gerekirken. Emniyet mensupları kendilerinin geleceğinden emin değil. Polisin polise takip ettirmesi emniyetin birbirine güvenini sarsmıştır. Kendisine verilen emri yerine getirenler. Görevden alınıp başka yerlere gönderilirse veya gözaltına alınırsa, nasıl görev yapsınlar. Güven olmayan yerde görev yapmak çok zordur. Birçok polis paralelci diye görevlerinde alındı. Bilhassa istihbarat birimlerinde çalışanlar. Tecrübeli ve deneyimli amirler, memurlar görevlerinde alındı. Bazı görevler vardır ki. Deneyim ve tecrübe kazanmak uzun seneler alır. Bilhassa emniyette askeri birimlerde tecrübe kazanmak uzun yıllar alır. Ben hava kuvvetlerinde elektronik teknikse yeni olarak görev yaptım. Üç seviye vardı. Üçüncü seviye, beş seviyesi ve yedi seviyesi olmak üzere personel seviyelere ayrılır. Okuldan gelen birisi kıtada üç seviyesine yükselmesi için eğitime alınır. Üç seviyesinde olan personel beş seviyesinde olan birisinin nezaretinde çalışır. Üç seviyesinden beş seviyesine yükselmek için yine eğime tabi tutulur. Bunlara eğitimi yedi seviyesinde olanlar verir. Uçaktaki arızayı kaldırma yetkisi beş ve yedi seviyesinde olanlara aittir. Şayet uçaktaki arızaya kırmız çapraz konmuşsa bu kırmızı çaprazı kaldırma yetkisi yedi seviyesinde olan personele aittir. Bunun sebebi de tecrübe ve deneyime bağlıdır.

Emniyette de durum bundan farklı değildir. Emniyete amirlik durumu vardır. Okuldan gelen birisini doğrudan amir pozisyonuna koyamazsınız. Polis teşkilatı bugün tecrübe ve deneyim eksikliğinin sıkıntısını çekmekte dedir. Bilhassa istihbarat bölümünde tecrübe çok önemlidir. Onun için bugün istihbarat zafiyeti vardır. Polisi polise takip ettirirseniz, güven zafiyetini de birlikte getirdiniz demektir.

Bugün yalnız emniyette bu durum yok değil. Bütün çalışanlarda bu güven duygusu zedelenmiştir.  Emniyetteki durum daha belirgin olarak ortaya çıkmıştır. Hava kuvvetlerinde ayni durum söz konusudur. Düşen uçaklarda pilotaj hatası denildi. Hava kuvvetlerine senlerini vermiş deneyimli ve tecrübeli personelin çoğu bu orduya kumpas yüzünde ya emekli oldular. Ya da görevlerinden istifa ettiler. Birçoğu da orduya kurulan kumpas yüzünde cezaevlerinde yatılar. Diğer kurumlardaki memurlarda da güvenlik konusu had safhadadır. Memurlarında da birbirine karşı güven kalmamıştır. Ayni yerde çalışan memurların çoğu birbiri ile görüşmüyor. Eskide geceleri ailecek bir araya gelen memurlar. Şimdi geceleri bir araya gelmeyi bırakın çalışma odalarında dahi birbirleri ile konuşmuyorlar. Nedeni? Birbirine olan güven duygusu sarsılmıştır. Öğretmen müdürüne güvenmez. Memur amirine güvenmez. Esnaf zabıtaya ve maliye memuruna güvenmez. Şoför trafik polisine güvenmez. Esnafın müşteriye güveni kalmamıştır. Vatandaşın esnafa güveni sarsılmıştır. En önemlisi iktidarın kendi yargısına güveni kalmadı ise. Vatandaşın yargıya güveni olur mu? Vatandaşın bir bölümünün iktidara güveni kalamamıştır. Güven unsuru ortadan kalkınca arkadaşlıklar ve dostluklarda her geçen gün sarsılmakta dadır.

Güvensizlik ülkenin her yerinde hissedilmekte dedir. İktidar uzun zamandır barış süreci için çırpınıyor. Fakat bu barış sürecine ülkenin vatandaşlarının yarıdan fazlası bu barış sürecine güvenmiyor. Terör örgütü iktidara güvenmiyor. İktidarda terör örgütüne güvenmiyor. Güven konusu sarsılmaya görsün. Bir defa sarsıldı mı tekrar güveni tesis etmek kolay değildir. Ülkemizin en güveniler kurum ordu idi, % 92 ile. Kumpas yüzünden bu güven % 70'lere düştü.  Bunu yine % 90'lara çıkarmak için uzun zaman geçmesi gerekir. Ülkede terör örgütüne güven yoktur. Zaten terör örgütlerine güven olmaz. Ülkede ise terör örgütüne güvenen bir tek iktidardır. Ülkede güven zafiyeti o kadar ileri derecede sarsıldı ki. Yabancı sermaye ülkeye gelmez oldu. Ülke olarak güvenimizi kaybettik. Dünya ülkeleri içersinde güvensiz ülke olarak anılmaya başlandı. Ülkenin güvenilir ülke durumuna getirmek için çok mücadele edilecektir. Bundan sonra gelecek iktidarların işi çok zordur. Güveni tesis etmek için çok çaba harcamaları gerekecektir. Dünya kadar malın olacağına güveni olsun o mala bedeldir. Allah hiç kimseyi güvensizlikle cezalandırmasın. Parayı bulursu! Fakat kaybettiğin güveni bulmak çok zordur. Ülke bugün bu güvensizliği yaşamakta dadır. Saygılarımla.

NEMUTLU TÜRKÜM DİYENE!  07 – 04  - 2015 Mustafa KOÇAL

 

   

 

 

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,49% -0,15
  • EURO

    34,89% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2437,17% 0,59
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31