Erhan GÖÇMEN Göçmen/yorum


TÜRKİYE YUNANİSTAN İLİŞKİLERİNDE DOĞRU ADIMLAR ATIYOR 

TÜRKİYE YUNANİSTAN İLİŞKİLERİNDE DOĞRU ADIMLAR ATIYOR 


  Hangi açıdan bakarsak bakalım bulunduğumuz coğrafya başta enerji olmak üzere inanışlar ve siyasi açıdan dünyamızın merkezi konumunda olan çok değerli bir alan konumunda. Bu nedenlerden ötürü son iki yüzyılımız Orta doğuda mevcut menfaatler için yapılan savaşlar ve mücadeleler içinde geçti, geçiyor ve geçeceğini de söyleyebiliriz.

  İşte bu acılar içinde geçen yıllardan alabildiğimiz derslerden çıkarabileceğimiz sonuçların başında ülkesi ve toplumu için iyi kararlar alabilen güçlü LİDERLERE ihtiyaç olduğudur.

     Hangi açıdan bakarsak bakalım, liderlik zor bir kavram biliyorsunuz. Hele hele milyarlarca insanın, binlerce siyasinin ilgi alanına giren çeşitli sorunların çözümünde görev alan siyasi bir liderde aranan en önemli kavramlardan birisinin ben ÖNGÖRÜ kabiliyeti olduğunu düşünüyorum. İleriyi görme yeteneği olarak tarifi yapılan kavramın çözümler konusunda olumlu gelişmelere neden olabilmesi adına çok gerekli ve de önemli olduğunu söylemek isterim. Bugün maalesef yaşanan savaşlar ve ülkeler arası ciddi sorunların devamlılığından bu konuda büyük eksiklilerin olduğunu anlayabiliyoruz. 

 Özellikle hemen yanı başımızda devam eden Ukrayna -Rusya savaşı ile beraber iki aydır Gazze’de devam eden soykırıma baktığımızda uluslararası siyaset alanında tam tamına bir zayıflık, çekimserlik, öngörüsüzlük ve de korkaklığın yer aldığını görüyoruz.

     Bu konuda Türkiye olarak bizler nerelerdeyiz acaba?

Bence bugün Türkiye olarak şu yaşananlardan büyük dersler çıkardığımızı görüyorum. Örneğin iki yıl önce Ukrayna’nın mevcut yapısıyla komşusu Rusya karşısında kaybedebileceği belli iken yanlış öngörüler sonucu verilen sözlerle savaşa devam etmesini isteyenlerin bugün yavaş yavaş o desteği vermekten kaçındıklarını görüyoruz. 

   Hatırlarsak eğer bir dönem Türkiye- Yunanistan ilişkileri de çok limoniydi biliyorsunuz.  İşte bu kötü örnekten yola çıkarak Yunanistan’a da benzer telkinlerin, sözlerin verilmediğini kim söyleyebilir ki?  Batı ülkelerinden verilen modern silahların yanı sıra Yunan adaları ile Türkiye sınırına yakın yerlere yerleştirilen silahların gerçek amacının ne olduğu yönünde net açıklamaların da hala yapılamadığı gerçeğinin altında neler var acaba?

    Şimdi bakıyoruz ilişkilerde bir uyum yaşanıyor. İyi bir komşuluk için yeni yeni adımların atılmakta olduğunu görüyoruz. Ama bakıyorum son zamanlarda çevremizde Türk-Yunan yakınlaşmasına karşı çıkanlarında çoğaldığını görüyoruz.  Dün ansızın geliriz derken bu gün neden barışın peşinde koşuyoruz diyerek sorgulama yaparken her nedense Ukrayna- Rusya savaşı başlangıcında yaşananları ya görmüyorlar ya da son yıllarda durduk yerde Yunanistan’a yapılan adeta karşılıksız ağır silah satışlarını anlamamazlıktan geliyorlar.    

Demem o ki emperyal planların eşliğinde devam eden küresel oyunların dünya var oldukça devam edeceğini ve bundan da enerjisi bol, madenleri çok olan ülkelerin en fazla zarar görebilecek ülkeler arasında olabileceği asla unutulmamalıdır.

   Sonuç olarak her iki komşu ülke arasında yaşanacak gerginliklerin faydadan çok her iki ülkeye büyük zararlar getirebileceğini düşünen Türkiye, olası tehlikeli gelişmelerin önünü kesme amaçlı olarak attığı iyi niyetli adımların son derece olumlu bulanlardan birisiyim. Umarım bundan böyle bu konuda bir sıkıntı yaşamayız derim.      19 aralık 2023   Erhan Göçmen  

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

27.04.2024

  • İMSAK 04:23
  • GÜNEŞ 06:00
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:34