Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


SEÇİME GİREN PARTİLER

SEÇİME GİREN PARTİLER


Bu seçimde sürpriz yapan partisi MHP olmuştur. Herkes MHP barajı aşacak oy alamaz diyordu. Ve cumhur ittifakına katkısı 4-5 puanı geçmez diyenleri MHP yanıltmış oldu. 10 puanın üzerinde cumhur ittifakına katkı sağladı. Şayet bu katkıyı sağlamamış olsaydı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırdı. HDP barajı aşamaz diyenlere şunu söyledim. Barajı aşacaklarından emin olmasalardı. Seçimlere bağımsız girerlerdi dedim. Ben bunu daha önce bu sütunda HDP seçimlere bağımsız girebilir diye yazmıştım.

Seçime doğrudan girince kendilerinden eminler ki seçime giriyorlar dedim. Ve tahminin gibide olmuştur. Gelelim İYİ partiye yeni kurulan bir parti olduğu için. % 10´un üzerinde oy alması başarıdır. İYİ partiden beklentiler çok yüksek idi. Niçin yüksekti? 1- MHP tabanından oy alacağı beklentisi vardı. 2- Başka partilerin küskünlerinin oyunu alacakları bekleniyordu. 3- Birde sağdan soldan partiye kaydettikleri vardı. Onun için beklenti yüksekti. Muharrem İnce ortaya çıkınca İYİ partide bir gerileme başladı.

Daha önce öyle bir rüzgâr estirildi ki? Herkes cumhurbaşkanlığı için Meral Akşener demeye başladı. Çatı aday üzerinde görüşmeler başlayınca bu rüzgâr esmeye başladı. Çatı adayı görüşmeleri bitti. Seçime girecek partilerin yüksek seçim kurulu tarafından açıklanacağı sırada. Cumartesi günü YSK toplanıyor. İYİ partinin seçime girmesi konusunda oylama yapılıyor. 6evet 6 hayır çıkıyor. YSK üyelerinden birisi dışarıda imiş. Pazartesi günü gelecekmiş. Onu bekleyelim diye toplantıdan vazgeçmişler. Pazar günü CHP devreye giriyor.

15 milletvekilini istifa ettiriyor. Bunlar hemen İYİ partiye geçerek mecliste gurup oluşturuyorlar. Böylelikler İYİ parti seçime girme hakkını kazanıyor. YSK da seçime girebileceğini onaylıyor.  Ondan sonra CHP millet ittifakı için girişimde bulundu. Ve Millet ittifak kuruldu. Seçime girmeme durumu söz konusu varken. DP´nin listelerinden seçme girmeleri durumu vardı. Kendileri seçime girme hakkı kazanınca işler değişti. DP Planlarını ona göre yapmıştı. DP İYİ partinin listelerinden seçime girdi. Fakat çok az kişiye yer verdiler. Şayet DP ile karma bir liste yapmış olsaydılar. DP´den 8- 10 kişiyi seçilebilecek yerlere koysalardı.

Diğerlerine liste tamamlatsaydılar. Kanaatime göre 15-16 milletvekili daha fazla çıkarırlardı. DP adaylarından 5 kişiye şans verilince. 4 ilde 5 kişiye şans verdiler. DP´nin seçmenini küstürdüler. Yinede aldıkları oyun yarıdan fazlası DP seçmeninin oylarıdır. Çünkü MHP tabanından İYİ partiye çok az oy geldi. Öyle olmasaydı MHP bu kadar oyu nereden alacaktı. MHP tabanından bu kadar az oy geleceğini beklemiyorlardı. DP´yi görmezlikten geldiler. Söylenenlerin hepsini biliyoruz. Biz de tarihi görevimizi yaptık. Fakat referandumda AKP den gelenler.

Tekrar AKP´ye dönünce bu günkü Tablo çıkmıştır. AKP daha önceki seçime göre oy kaybetmiştir. Meclisteki eski çoğunluğunu kaybetmiştir. Şimdi çoğunluğu MHP sayesinde sağlıyor. Şimdi MHP af diye diretir ise. Gündemimizde af yok diyen iktidar ne yapacak? Muharrem İnce kendisi % 30´un üzerinde oy almıştır. CHP den HDP´ ye oy kaymıştır. Bizim temsilcimiz olsun diye oy verdiğiniz milletvekilleri artık bakan olamayacak. Bakanlar meclis dışından atanacak. Milletvekili bakan olamayacak.

Yeni sistemde sizin beni temsil etsin diye meclise gönderdiğiniz milletvekillerine cumhurbaşkanı güvenmiyor. Bakanlar kurulu cumhurbaşkanın seçeceği kişilerden olacak.  Siz AKP´ye oy verenler bu durumu içinize sindirebiliyor musunuz? Daha durun neler olacak. Kanunları başkan yapacak vekiller kabul edecek. Kanun meclisten çıkmış olacak. Artık iktidara oy vermeyenler hiçbir şeye karışmayacak. Bütün vebal oy verenlerin olacaktır. Şeker fabrikaları satılmasın diye eylem yapanlar. Bizde zannettik ki? Seçimde bu satılan şeker fabrikalarının hesabın sorarlar. Ne gezer % 60- %70 oy çıktı oralardan. Milletler layık oldukları başlarla yönetilir diyenler bunu boşuna söylememişler. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 27-06-2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,29
  • EURO

    34,72% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2492,20% 0,33
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:47
  • GÜNEŞ 06:18
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:22