Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


RAMAZANINIZ MÜBAREK OLSUN.

RAMAZANINIZ MÜBAREK OLSUN.


12 Ayın sultanı ramazan ayını eda etmek bu senede nasip oldu. Allah nice ramazanlar eda etmeyi nasip etsin. Ramazan İslam alemine ve ülkemize hayırlara vesile olsun. Oruç zayıflama amacı için tutulmaz. Tek amacı Allah’ın emir ve yasaklarını yerine getirmektir. 

Oruç neden tutulur. Kim bu aya inanarak ve mükâfatını Allahtan bekleyerek oruç tutarsa. Geçmiş günahları af olur. Diyen peygamberin bu sözü o zahmeti rahmete çeviriyor. Ramazan ayı kuran ayıdır. Kuran okunur, oruç tutulur, teravih namazı kılınır, hatim yapılır, sahura kalkılır, iftara misafir çağrılır. Zekât verilir, düşkünler yardım edilir. Hani derler ya! Ne verirsen elinle o gider seninle. İşte ramazanda ne verirsen elinle, o gider seninle. Oruç insan vücudunun dinlenmesi, organların rahatlaması için ve nefsi kontrol altına almaktır. 

Yeri geldiğinde açlığa dayanmanın eksersizleri yapılmış oluyor. Nefsin bazı şeylere dayanmasının eksersizi yapılmış oluyor. Organlar ramazan boyunca rahatlıyor. Aynı zamanda açlığın ne olduğunu anlamak için yararlıdır. Peygamber efendimizin bir sözü vardır. Komşusu aç yatarken tok yatan bizden değildir diye buyurmuştur. 

Tok dünyada aç yok sanır Aç ise dünyada ekmek yok sanır. Açlığın ne demek olduğunu bilmeyen Tokluğun değerini bilemez. Bizler Çanakkale savaşında atalarımızın çektikleri cefayı bilen kişileriz. Teknoloji çelik ve barut Yokluğa açlığa rağmen azmin, inancın ve iradenin karşısında diz çökmüştür. Metre kareye 50 şehidin düştüğü, 6.000 bin merminin düştüğü, mermilerin hava çarpıştığı bir savaşı yaşamış atalarımızın torunlarıyız. 

Ramazan kutlamasından nereden nereye geldik. Açlığın ne denek olduğunu anlatmak için bunları anlatım. Ramazanınız mübarek olsun. Allah sağlıklı nice ramazanlar eda etmeyi nasip etsin. Ramazan ayının ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum. 

Bana göre oruç insanı bazı şeylere sabretmesini öğretiyor. Sabreden derviş muradına ermiş sözü boşuna söylenmiş bir söz değildir.  Eskiden ramazanda lokantalar kapalı olurdu. Şimdi lokantalarda açık Ramazan’da oruç tutana sataşılmaz. 

Bazen şaka kabilinden takılmalar olur. Böyle şakaları oruçlu kişiler yapmayın. Ben oruçluyum diyenin üzerine gitmeyin. Oruçlu kişi eline, diline ve belin sahip olacaktır. Çok şaka yapıp da oruçluyu zıvanadan çıkarmaya çalışmayın. Sonra sizin üzerinizde hakkı oluşur. İstanbul da çalıştığım senelerde.  Ramazan’da Balıkesir’e geliyordum.

 Aracımız Yalova da iftar molası verdi. Lokantaya girdik oturduk. Arabada 4 yabancı vardı. Onlarda geldi oturdu. İftara da biraz zaman vardı. O yabancılar oruç olmadıkları halde iftar saatini bekledi. Oruç olmayan bizim Türkler hemen yemeye başladılar. Arabaya binerken o yabancılar dan birisi bana sizin ülkede ramazana saygı yok dedi. Söyleyecek söz bulamadım. Yabancı oruçlu olanlara oruçlu olduğundan dolayı saygı gösteriyor. Bizim Türkler saldım çayıra Mevla’m kayıra. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! NE MUTLU CUHURİYETÇİYİM DİYENLERE! NE MUTLU ATATÜKÇÜYÜM DİYENLER.   Mustafa KOÇAL 12 -03 -2024

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

27.04.2024

  • İMSAK 04:23
  • GÜNEŞ 06:00
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:34