Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


RAMAZANINIZ MÜBAREK OLSUN

RAMAZANINIZ MÜBAREK OLSUN


Allaha şükürler olsun bize bu sende ramazanı yaşamayı nasip etti. Ayların en hayırlısı olan ramazanı Allah bizlere eda etmeyi nasip etti. Oruç İslam´ın beş şartından birisidir. Farz olan bir ibadettir. Oruç tutmak için bazı şartlar vardır. Önce özgür olacaksın. Esirler, köleler oruç tutamaz. Sağlığı yerinde olmayanların oruç tutmaları caiz değildir. Günümüzün moda hastalıkları vardır. Şeker, tansiyon gibi şekerin ne zaman yükseleceği ne zaman düşeceğini tahmin etmek zordur. Şeker düştüğünde mutlaka bir şeyler yemek gerekiyor. Onun için şeker hastaları oruç tutmamalıdır. Düzenli ilaç kullananlar da oruç tutmamalıdır.

Bu sene en uzun oruçlu geçecek günlerdir. Sahurda susatacak şeyler yememeye dikkat etmelidir. Oruca niyet edilmelidir. Sahura kalktınız yemek yediniz. Fakat niyet etmeyi unuttunuz. Sahura kalmanız yemek yemeniz niyet yerine geçecektik. Sahura kalkmadı iseniz kalktığınızda niyet etmeniz gerekir. Oruçlu olduğunuzu unuttunuz bir şey yemeye başladınız. Hatırladığınız an yemeyi bırakın ağzınızı çalkalayın oruca devam edin. Benin orucum bozuldu diye yemeye devam etmeyin. Orucum bozuldu diye oruca devam etmeyi bırakmayın. Oruca devam ettiğinizde içinize sinmedi ise sonra o günün yerine bir gün oruç tutarsınız. Fakat orucum bozuldu diye orucu bırakır. yemeye devam ederseniz. 61 gün oruç tutma mecburiyeti doğacaktır.

İftarda önce orucunuzu açın. Çok susadım diye hemen su içmeyin. Çok az su için. Çorbayı acele acele yemeyin. Çorbayı içtikten sonra, gidin akşam namazınızı kılın ondan sonra yemeğe devam edin. Oruç çok önemli bir ibadettir. Öncelikle nefsi terbiye etmektir. Her zaman dilinden kötü sözler dökülen kişiler. Oruçlu olduğunda o kötü sözleri söylememeye itina gösterir. Nefsin istediği bir şey oruçlu iken yapılmaz. Bu ramazan ayında adeta dini bir perhiz yapılır. Organlar dinlendirilir. Oruç insanı zayıflatmaz. Bilakis kilo aldırır. Oruçlu iken eline, diline sahip olacaksın. Zaten iyi bir insan bütün yaşantısında, diline, beline, eline sahip olabilen insan iyi insandır. Orucun sevabının ne olduğunu kimse bilemez. Çünkü Allah´ı Teâlâ orucun sevabını ben veririm buyurmuştur. Her Ramanda sorulardan biriside şu orucu bozar mı bu orucu bozar mı? Sorusudur. Vücuda giren her şey orucu bozar. Vücuttan çıkan her şeyde abdesti bozar. İslamiyet mantık dinidir. Önemli olan kalbin bazı şeyleri kabul edip etmemesidir. Kazaen olan şeyler ile bilerek olan şeyleri birbirinden iyi ayrıt etmek gerekir. Banyo yapmak orucu bozar mı? Diye sorarlar. Abdest alırken elinizi dirseğe kadar yıkıyorsunuz.  Oruç bozulmuyor da temizlik için banyo yaptığınızda oruç neden bozulsun?

 Ramazan ayının bir ibadet ayı olduğunu unutmayın. Allah´ın sizin açlığınıza hiç ihtiyacı yoktur. O zaman oruç ile birlikte namazımızı da kılmalıyız. Orucu namazla taçlandırmak daha çok sevaba nail olmaktır.  Oruçlu iken insanın gözü doymaz. Sözlerimi bir fıkra ile tamamlayayım. Ramazanda karı koca alışverişe giderler. Kadının elinde sepet, koca önden gidiyor. Hanım koy şunu sepete diye emirler yağdırıyor.  Hanım şunu da koy sepete diyor. Hanım ?bey bu semer bunu ne yapacağız? diyor. Koy sen sepete ramazanda lazım olur diyor.

Ramazanda camilerin minarelerinde lambaların yanması önemli değil. Esas gönüllerdeki lambaların yakılmasıdır. Allah bu ramazanda ibadetlerinizi ve dualarınızı kabul ve makbul eylesin. Saygılarımla.

Ne mutlu ramazana erişip de orucunu tutabilene. Ne mutlu bu ayın feyzinden feyizlene bilene. Ne mutlu bu ayda ibadetlerini laiki ile yapabilenlere.  Ne mutlu bu ayda fakirleri gözetip onları sevindire bilenlere.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!  17 -06 ? 2015 M. KOÇAL

  • BIST 100

    9550,18%0,21
  • DOLAR

    32,52% 0,23
  • EURO

    34,83% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2487,91% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 0,00
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu

Balıkesir

18.04.2024

  • İMSAK 04:49
  • GÜNEŞ 06:20
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:20