Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


PARLAMENTER SİSTEM ENGELMİ OLDU?

PARLAMENTER SİSTEM ENGELMİ OLDU?


Bu ülkeyi 14 senedir yöneten AKP değil mi? Bu 14 senelik iktidarları döneminde ne istediler de yapamadılar mı?  İktidar olduklarında. Bu askeri anayasa ile işler yürümüyor. Yeni sivil anayasa şart dediler. Amma ülkeyi 14 sene idare ettiler. İşlerine gelemeyen anayasanın maddelerini değiştirdiler. 1982 anayasasının maddelerinin nerde ise yarısını değiştirdiler.  Böyle olmasına rağmen her seçimde yeni anayasadan bahsettiler. Geçen dönem mecliste yeni anayasa yapılması için anayasa uzlaşma komisyonu kuruldu. Bu anayasa uzlaşma komisyonu 50´nin üzerinde madde üzerinde uzlaşma sağladı. Sonunda AKP´nin başaklık sistemini dayatması yüzünden komisyon çalışmalarını sonlandırdı. Şimdi illaki başkanlık sistemi diyorlar başka bir şey demiyorlar. Tayyip Erdoğan´ın başbakanlık döneminde başkanlık sistemi üzerinde bu kadar durulmadı. Hatta bir ara başkanlık sisteminden vazgeçtiklerini bile açıkladılar. Şimdi yapacakları işlerin önünde engel olarak parlamenter sistemini görüyorlar. Eğitimde reform dediler. Kendi arzuları doğrultusunda olan 4+4+4 sistemini çıkardılar. Nerede ise bütün okulları imam hatip yaptılar. Parlamenter sistem manimi oldu? Kişiye özel kanun çıkarıldı. Kendi istekleri doğrultusunda parlamenter sistem engel mi oldu? Başörtüsünü önce okullarda, sonra kamuda serbest hale getirdiler. Parlamenter sistem engel mi oldu? Ülkenin milli varlıklarını özelleştirme adı altında satıldı. Birçok tesis satıldı. Ses çıkaran mı oldu? İhale kanunu kadar değiştirilen hiçbir kanun yoktur. İhalelerin kanuna göre uygulanması gerekirken. Kanununlar ihaleye uyduruldu. Parlamenter sistem engel oldu mu? İşsizliği önleyeceğiz dediniz de parlamenter sistem mi engel odu? Yolsuzlukla mücadele edeceğiz dediniz de. Yolsuzluğu ve rüşveti bitireceğiz deninizde parlamenter sistemi engel oldu? Terörle mücadele edeceğiz dediniz de parlamenter sistem mi engel oldu? Ergenekon ve balyoz davalarını yaşadık. Bu davalar için. Ben bu davaların savcısıyım dediniz. Bu davaların başsavcısı olan kişiyi kahraman ilan ettiniz. Başbakan kendi zırhlı aracını bu savcıya tahsis etti. Parlamenter sistem mani oldu mu? Tayyip Erdoğan´ın başbakanlık döneminde her dediği yapıldı. MİT müsteşarı hakan fidanın savcılığa ifade vermeye çağrılmasını. Başbakan olarak Tayyip Erdoğan önlemedi mi? Öcalan ile görüşmeler iktidarın bilgisi altında yapılmadı mı? Oslo görüşmelerinin ifşa edilmesinden sonra ben görevlendirdim. MİT müsteşarını mı kimseye yedirme diyerek. Koruma altına aldıran Tayyip Erdoğan değil miydi?

14 senedir başbakan olarak Tayyip Erdoğan´ın her istediği yerine getirildi. Açılımı başlatan Tayyip Erdoğan değil miydi? Bu açılım sürecinin başlaması da başrolü oynayan akilleri başbakan olarak kendisi seçmedi mi? Suriye konusunda tek karar verici değil miydi? Daha birçok şey Tayyip Erdoğan´ın isteği doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Parlamenter sistem hiçbir şeye engel olmamıştır. 7 Haziran seçimlerde partisi tek başına iktidarı kaybedince. Koalisyonlar olmaz diyerek. Ülkeyi kendi isteği doğrultusunda erken seçim yaptırmadı mı?

Bunların hepsi bir araya gelince tek bir şey ortaya çıkıyor. Bütün yetkinin kendisinde olmasıdır. İnsanoğlunun emelleri sonsuzdur. Şimdi başkanlık sistemi diye diretilmesi yetki meselesine dayanmakta dadır. Nasıl bir başkanlık sistemi olacak belli değildir. Yeni bir başkanlık sistemi olarak Türkiye başkanlık sistemi getirilmek isteniyor. Başka ülkelerde başkanlık sistemi var. Başkanlık sistemi olan bu ülkelerde yargı denetimi var. Ayrıca eyalet sistemine dayalı bir başkanlık sistemi de var. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan dönüşünde başkanlık sisteminden örnekler veriyor. ?Üniter sistemli başkanlık baktığınızda var. Hitler Almanyası´na baktığınızda bunu görürsünüz. Başka ülkelerde de var? diyor. Hitlerin başkanlığı döneminde kanunları da başkan yapıyordu. Şimdi Türkiye başkalık sistemi de kanunları da başkanın yapacağı bir sitem olacak gibi geliyor. Neden Amerika veya başka bir ülkedeki başkanlık sistemi örnek gösterilmiyor da Hitlerin başkanlığı örnek gösteriyor. Zaten şimdiye kadar her şey Tayyip Erdoğan´ın istediği doğrultuda gelişmiştir. Yargı ya dahi müdahale edilmiştir. Geriye bir şey kalıyor kanunları kendisinin yapması. Başkanlık sisteminin bu kadar çok arzulanmasın bir sebebi de. 17- 25 Aralık operasyonudur. AKP iktidarının tek endişesi bu 17-25 Aralık operasyonunun gündeme gelmesidir. Çünkü bu operasyonun altından nelerin çıkacağı belli değildir. Bu dört bakanın yüce divanda yargılanması gündeme geldiğinde nelerin olacağı belirsizdir. Ve bu bakanların yargılanıp ceza almaları demek AKP´nin bitmesi demektir. Çünkü söylemleri ile milletin bu olaya inanmasını önlediler. Hala ayni şeyi söylüyorlar 17-  25 Aralık olayı darbedir diyorlar. Ayrıca paraları paralelcilerin koyduğunu söylemeye devam ediyorlar. Millete buna inanıyor. Yargılanıp gerçekler ortaya çıkacağı için. Bu olayın gündeme gelmesinde çekiniyorlar. Başkanlık sisteminin istenmesinin yegâne sebebinden biriside bu olaydır. Başkanlık sistemi geldiğinde bu konuyu konuşmak dahi mümkün olmayacaktır. Başkan ne emrederse ol olacaktır. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 04-01- 2016 Mustafa KOÇAL    

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:47
  • GÜNEŞ 06:18
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:22