CaNeMrE


ÖZGÜRLÜĞÜN BEDELİ NEDİR?

ÖZGÜRLÜĞÜN BEDELİ NEDİR?


Nedir..?

Özgürlük herkese göre değişiklik gösterir. Kadına, erkeğe, ergene yada çocuğa... Parayla satın alınmaz...Güzeldir, özeldir ve önemlidir. 

Ama!

Mesela; Mustafa Kemal Atatürk'e göre "Özgürlük Kavramı" 'Ya İstiklal, Ya Ölümdür' bununla; özgürlüğü tercih etmiştir, ölümü göze alarak. "Özgürlük" için kendi ve halkı adına mücadelenin içine girmiştir. Bedeller ödemiştir, ödenmiştir...

Ne için; Özgürlük için.

Peki ya siz ? Özgürlük için bedeller ödediniz mi? 

Mesela; evlilikte, kadın için özgürlük; onun iyi gitmeyen evlilik dünyasında, sonunda bulutların dağılması, güneşin yeniden içini ısıtması, içindeki çiçeklerin uyanıp, kuşların cıvıltısı ise; yani ayrılık, "Özgürlük" adına yeni bir başlangıç olsa da;

Belki bu özgürlük, çocuklar için; annesinin, babasından ayrılması ile onun özgürlüğünün başladığı yerde, yine annesinin dünyasının, yeniden güneşin etrafında ahenk ile dönmesini sağlasa bile; çocuklar için bu özgürlük, kendi dünyalarının yörüngesinden çıkması da olabilir! Kime göre neye gör?

Erkek için özgürlük; onun adına ayrılık, belki karanlık bulutların, dünyasını ıslatmadan önce son kaçışı olsa bile; onun yağmurdan kaçışı, şiddetli yağmurlardan, fırtınalardan, korunma adına özgürlük anlamı taşısa da, belki çocuklar için bu özgürlük, onların en şiddetli şekilde iliklerine kadar ıslanması dır. Bilinmez!

Kavram özgürlük ise değişen kavramlar, özgürlükleri ve yaşananları, yada yaşanacakları nasıl değiştirecektir? Kendiniz mi özgür olacak? Yoksa ruhunuz, bedeniniz ve beyniniz mi? Fiziksel olarak mı, ruhsal olarak mı özgür olacaksınız?

Mesela, büyük bir aşk ile evlenen genç bir kadının, yine genç yaşında ayrılması, çocuğuna hem anne, hemde baba olması, hayat mücadelesi, evdeki bulutların dağılması, yeniden güneşin açması beklense de, belki güneş o evden, hiç içeriye girmeyecektir. Bilemezsin?!

Girse de, bedenleri özgür kılsa da, yaşamın zorlukları nedeniyle, beyniniz özgür kalacak mı? Hatta evinizin çatısı bu süreçte yıpranıp, çökme tehlikesi geçirdiğinde, özgür olduğunuzda, size göre güneş içinizi ısıtmaya başladığında; belki her yağmurda çatınız akacak veya şiddetli fırtınalara dayanamayacaktır. 

Yada!

Özgürlük adına prangalarından kurtulanlar; bedensel olarak özgürlüklerine kavuşsa da, kadının yada erkeğin, çocuklar ile bağı bu prangalarla yaşayacaksa, bir yanınız özgürlük, diğer yanınız çocukların bileklerine bağlı prangalar, bilekleri acıtacaktır, belki kanatacaktır. Kan kaybına dayanabilecek misiniz? Özgürlük için.

Özgürlüğünün bedeli; akan bir çatın, kırık camların, geçmişin yarattığı acılar...

Özgürlük önce beyinde başlar. Özgürlük ne hovardalık, ne soytarılık, ne vurdumduymazlık nede fırsatçılıktır. Özgürlük adam olana, yeni bir yaşam alanıdır. Ama karşılığı varsa! Neye göre özgürlük? Özgür olmak için her türlü olumlu/olumsuz hayatın dalgalarına direnip, mücadele etmek ve kazanmak ise; evet, seçtiğin özgürlük senin adına güzeldir, fakat bağlı olduğun prangalarının özgürlüğünü, kendi özgürlüğünün önüne koyduğunda, kendi özgürlüğünü yok saydığında; sen özgür müsün?

Özgürlük adına, mücadele ederken, kendi özgürlüğünü hiçe saymak, seni özgür yapar mı? Bu kez hayata yenik düşersin. Ve hayat acımasızdır. Bakmışsın göz açıp kapayana kadar geçip gitmiş. Ne için mücadele ettin, kendin için ama özgürlüğünü kaybettin, yine özgürlüğünü kazanırken, farkında değilsin.

Özgürlük; hayattır, sen hayatın neresindesin? Aynaya bir bak. Ne uğruna özgürlüğünü kazandın ve ne uğruna özgürlüğü kaybettin; hesabını yap... Sonra çıkan faturaya bak. Kime kesilmiş fatura! O nedenle, özgürlüğün bedeli nedir?

Özgürlük parayla satın alınan bir obje değildir. Yaşayacağın hayatı, çıkacağın yolu tercih ederken, aynaya bakacak, hesabını yapacaksın. Açık denizde, küçük bir sandal ile küreksiz kalabilirsin, dalgalara dayanabilecek misin? Yada en yakın karaya çıkmaya zamanın olabilecek mi? Dalgalara, rüzgarlara, fırtınalara dayanabilecek misin? Özgürlük; açık denize malzemesiz, küreksiz, hatta yalnız başına çıkmak değildir. O aptallıktır...

Acılar yaşayabilirsin, yüreğin ağlayabilir hatta kanayabilir, işte özgürlük senin seçtiğin hayatta bir bedel ise; bu bedel nedir?

Seçtiğin özgürlük ile yüzleş aynada, bak ellerine, bileklerine ve yüreğine yara bere izi var mı?

Yoksa,

Seçtiğin özgürlük, özgürlüktür... Ne bedel olursa olsun.

Yok, prangalardan bileklerin, ellerin ve kalbin yara bere içinde, prangaların izleri halen daha bileklerinde ise o zaman sen özgürlüğü değil, özgürlüğünü feda etmişsin, özgürlüğü seçerken.

Yaşam sizin.

Ama unutma,

Bir gün herkes ölecek.

Ve hayat,

Oyununa devam edecek...

Bedelini ödediğiniz her şey sizin özgürlüğünüzdür.

Özgürlük umuduyla.Hoşçakalın.

                                  Can Emre  06-04-2020

  • BIST 100

    9753,27%0,32
  • DOLAR

    32,54% 0,04
  • EURO

    34,98% 0,55
  • GRAM ALTIN

    2427,84% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli

Balıkesir

25.04.2024

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30