Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ORTA VADELİ EKONOMİ PAKETİ

ORTA VADELİ EKONOMİ PAKETİ


Orta vadeli ekonomi paketi açıklandı. Nedir bu orta vadeli ekonomi paketi?  Kısa süreden vatandaşın ve piyasaların derdine çare bulmaktır. Orta vadeli ekonomi paketi oldu yeni ekonomi paketi (YEP). 2018 sonuna kadar yapılacak bir şey yok. Hani bir iki ay içerisinde enflasyon tek haneye düşecekti. Seçimden sonra çekilen sıkıntının daha büyüğü 2019 da çekilecek. Tasarrufa gidilecek. Bütçe 8 ayda 50,8 milyar lira açık veriyor. Bu 8 ay içerisinde bütçe bu açığı veriyor. Neye rağmen? Şeker fabrikaları bu 8 ay içerisinde satılmadı mı?

Haydan gelen huya gider derler. Bu şeker fabrikaları seçim öncesin de satıldı. Milletin o kadar direnmesine rağmen geri adım atılmadı? Millete rağmen bu şeker fabrikaları satıldı. Uygulanan ekonomi israf ekonomisi idi. Bu şeker fabrikaları da bu ekonomi modeline kurban edildi. Bu şeker fabrikalarının parası nereye gitti? Dersiniz! İktidar bu parayı tahminime göre seçimde harcadı. Stant kurup vatandaşa kolilerle erzak paketleri nereden verildi? İki koldan yapılan mitinglerin masrafı nereden çıktı? Bunlar yalnız görebildiklerimiz.

Daha bizim görmediğimiz ve bilmediğimiz neler vardır? Züğürt ağa gibi para harcandı. Şöyle bir düşünün! Bu şeker fabrikaları daha önce neden satılmadı da? Seçim öncesinde satıldı. Satılmasın diye o kadar diretildi. Satışı seçim sonrasına da bıraka bilirlerdi. İnat etler ve sattılar. O fabrikaların paraları seçimlerde kullanıldı. Bu geçirdiğimiz seçim en çok para harcanan seçim olmuştur. Çünkü iktidar iki koldan bütün illerde miting yaptı. Bazı illerde iki miting yapıldı. Millili servetimiz olan şeker fabrikalarımız seçilerde elimizden kaydı gitti.

Şimdi tasarruf yapılacakmış. Tasarruf yapacak olan önce iktidarın kendisi olmalıdır. Hani diyorlar ya? Yerli ve milli mallarımızı kullanalım. Önce elinize sepetinizi alın semt pazarlarına gidin. Pazarlarda yerli malı satılıyor ejder satılmıyor. Önce tasarrufa buradan başlayın. Basından öğrendiğim kadarı ile bu ejderden bir bardak ejder suyu çıkarmak 120 liraya mal oluyormuş. Sonra bakanlıklarda kullanılan arabaların sayısını düşürün.

Her bakanı 4 tane araba verin. Uçak filosunun sayısını düşürün. Katarın hediye ettiği uçağı geri verin. Bu uçağın satışı ile ilgilenmek bile bu ekonomi koşullarında yanlıştır. Hediye verildi ise buna karşılık ne verilecek? Bir iddia vardı. Devlete ait bütün binalar Arap ülkelerine satılacak iddiası ortaya atılmıştı? Bu binalar satılıp onlarda geri kiralanacak iddiası vardı. Bu devlet binaları Katara satılacak olmasın? 

Hazineden ve maliyeden sorunlu Berat Albayrak şu kadar tasarruf yapılacak. Şu kadarı kamudan sağlanacak. Şu kadarı de gelir artırımından sağlanacak diyor. Gelir artırımı nasıl sağlanacak. Üretimden deseniz üretim yok. Tarımdan gelecek deseniz tarımdan gelmesi mümkün değil. Hayvancılıktan deseniz. Canlı hayvan ve et ithal ediliyor. Hayvansal ürünler dışarıdan geliyor. Gelir artırımı nereden gelecek? O zaman ya yeni vergiler konacak?

Ya da vergilere zam yapılacak? Ya da vatandaşım temel kullanım maddelerine zam yapılacak. Bir yol daha var. Cezalar artırılacak. Başka yerden gelir artırımının gelmesi mümkün değildir. Kamudan bu kadar tasarruf bekliyoruz deniliyor. Bu kamudan beklediğini tasarruf nerelerden olacaktır? Yatırım yaptığınız yerlerden mi olacak? Köprü, tünel, hava alanlarına ve şehir hastanelerine ödenen garanti paralar mı ödenmeyecek? Bu da bir tasarruftur.

Bunu yapabilecek misiniz? Yoksa örtülü ödeneğe ayrılan parayı mı düşüreceksiniz? Çünkü iki koldan örtülü ödenek harcanıyor.  İktidar olarak kullandığınız arabalarımı azaltacaksınız? Uçak filosunu mu azaltacaksınız? Sosyal medyada gördüm. Kuzey Avrupa ülkelerinin birisinde başbakan makamına bisikletle gidip geliyor. Sizde onun gibi mi yapacaksınız? Sarayın harcamalarında kısıtlayamaya mı gideceksiniz? Bu yeni ekonomi paketi güven vermiyor. Bu günkü duruma psikolojik diyenler var. Kriz yok denen ülkeye bakınız?

Vatandaşın cebinden elleri çekilmiyor. Ve 2019 sensinin daha kötü geçeceği kaçınılmaz olmuştur. Vatandaşlara tavsiyem sakın olasınız borçlanmayın. Ayağınızı yorganınıza göre uzatın yoksa açıkta kalırsınız. Çünkü büyüme olmayacak işsizlik artacak, enflasyon tek haneye düşmeyecek. Onun için sakın açılmayın. Benden söylemesi!

İster uyun ister uymayın. Benim görüşümdür. Siz ortamı daha güvenli görebilirsiniz. Ben ortamı güvenli görmüyorum. Ülke bu durumda iken 400 miyar dolarlı uçağı almak için teşebbüse geçilmesi çok şey ifade ediyor. Sayın Devlet Bahçeli bu uçağın hediye olarak kabul edilmesini kabul etmiyorsan. Dolambaçlı yollara hiç gerek yok. Ortağınıza bu uçağı geri verin diyebiliyor musunuz?  Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere!

NE MTULU TÜRKÜM DİYENE! 22-09-2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:47
  • GÜNEŞ 06:18
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:22