İrfan AYDINOĞLU -SİSMİK KALEM


OĞUZ GÜNDOĞDU’NUN ARDINDAN

OĞUZ GÜNDOĞDU’NUN ARDINDAN


27 May 2022 tarihinde İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Doç Dr. Oğuz Gündoğdu yaşadığı kalp rahatsızlığı sonrasında yaşamını kaybetti.

Ömrünün büyük bir kısmını toplumu gümbür gümbür üzerimize doğru gelmekte olan deprem felaketi konusunda bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye adamış Oğuz Gündoğdu hocamız kendisi o depremi göremeden yaşama gözlerini yumdu.

Yazacaklarım çok fazlaydı ama üzüntüm çok büyük olduğundan burada uzun bir yazı yazamıyorum. Bunun yerine yıllar önce yazmış olduğum eski tarihli bir yazıyı yayına alıyorum. Kendisine Allah’tan rahmet, yaslı ailesine sabırlar ve baş sağlığı diliyorum. Mekanın Cennet olsun, nurlar içinde yat sevgili Oğuz hocam. Seni asla unutmayacağız.

OĞUZ GÜNDOĞDU HOCA’ NIN BANDIRMA ŞMG LİSESİ MEZUNU OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

(NOT: Bu yazıyı, 27 Nisan 2012 tarihinde Oğuz Gündoğdu hocamızın Bandırma'da, Bandırma Ticaret Odası Konferans Salonu'nda, Prof. Dr. Uğur Kaynak, Profesör Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, İstanbul Valiliği AFAD Eğitim Müdiresi Özden Işık, AFAD Eğitim Merkezi Eğitmeni Zekai Sarıaslan ile birlikte konuşmacı olarak katıldığı "Bandırma ve Çevresinin Depremselliği Sempozyumu" sonrasında Oğuz Gündoğdu hocamızı tanımayan Bandırma’lılara tanıtmak ve bizleri deprem konusunda aydınlattığı için teşekkür etmek amacıyla yazmıştım.)

OĞUZ GÜNDOĞDU HOCA’ NIN BANDIRMA ŞMG LİSESİ MEZUNU OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Oğuz Gündoğdu hocam aslen Bursa’lıdır fakat babasının işi dolayısı ile bulunduğu Bandırma’da doğmuş, çocukluk ve gençlik yıllarını Bandırma’da geçmiştir. Öğrencilik yıllarında Bandırma’da Vecihibey ilkokulu, Bandırma Orta Okulu'nda okumuş ve 1964 yılında Bandırma ŞMG Lisesi’ nden mezun olmuştur.

Oğuz hocamıza Bandırma’lılık bulaşmış bir kere. Ayrıca Oğuz hocamız Bandırma’yı çok sever. Bandırma’da çok sevdiği ve hala görüştüğü çok sayıda sınıf, mahalle arkadaşları vardır.

Oğuz hoca fırsat buldukça Bandırma’yı sık sık ziyaret eder. Bölgeyi çok iyi ve çok yakından tanır, bilir.

Geçmiş yıllarda Erdek ve Bandırma’da meydana gelen aşırı deniz çekilmelerinde bir telefonumuzda hiç üşenmeden, cebinden masraf edip İstanbul’dan buralara kadar kalkıp gelmiş ve olay yerinde incelemelerde bulunmuştur. Sağ olsun hocamız her çağrıldığında Bandırma’lıları kıramayıp işini gücünü bir yana bırakıp Bandırma’ya koşup geldi.

Oğuz hoca yalnızca son derece bilgili, donanımlı ve kültürlü biri olmayıp aynı zamanda çok da mütevazi bir insandır. Bu yönü ile de diğer deprem uzmanlarının pek çoğundan daha ilk bakışta ayrılır.

Diğerleri hocalar gibi para pul peşinde koşan bir insan değildir. Oğuz hoca tam bir halk adamıdır. İçimizden birisidir yani. Üstelik diğerleri gibi şu kadar para verirseniz gelir panelde konuşurum diye naz da yapmaz.

Toplumun deprem konusunda bilgilenmesi, bilinçlenmesi için hiçbir maddi çıkar gözetmeksizin oradan oraya koşuşturup durur.

Bu durum biz Bandırma’lılar bulunmaz bir nimettir. Çünkü sevgili Bandırma’mız maalesef deprem çekincesi çok yüksek olan bir şehirdir.

Bandırma’nın yerleşim yeri olarak (sahildeki dolgu alanlar hariç) altı kayalıktır, yani zemini sağlamdır fakat buna karşın yakın civarında, tehlikeli, (ve deprem yineleme peryotları henüz tespit edilememiş… ) çok sayıda fay hatları geçen bir konumda bulunmaktadır.

Oğuz Gündoğdu hocayı diğerler deprem uzmanlarından ayıran fakat kamuoyunca pek fazla bilinmeyen bir diğer özelliği ise, 1999 yılının Mayıs ayında yani 17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi'nin yaklaşık 3 ay öncesinde, rahmetli Aykut Barka ile birlikte panelist olarak davetli olduğu (benim de bizzat hazır bulunduğum…) Kocaeli Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu bir panelde yakın zamanda İzmit’te büyük bir deprem beklediğini söylemiş olmasıdır. Ve maalesef o felaket 3 ay sonra aynen gerçekleşti. Bu kadar isabetli bir deprem kestirimine bugüne kadar bir daha tanık olmadım.

17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi’nde bizzat kendim de “depremzede” olduğum halde meraktan depremde yıkılan yerleri gezerken Oğuz Gündoğdu ve rahmetli Aykut Barka hocam ile Adapazarı yakınlarında zemini 5 metre ötelenen Shell benzin istasyonunda tesadüfen karşılaşmıştık. Deprem olunca Aykut Barka’nın Opel Kapitan marka arabasına atlayıp hemen araziye koşmuşlar. Aralarında konuşup incelemeler yapıyorlar, fotoğraflar çekiyorlardı. Akşam olup hava kararıncaya kadar onların peşine takılıp arazide dolaştım. Bir ara Oğuz Gündoğdu hocanın Aykut şimdi artık bundan sonra her an Bolu’da da deprem olabilir, bu hareket doğuya kayabilir dediğini hatırlıyorum. Aykut Barka’da aynı fikirdeydi. Maalesef 3 ay sonra o deprem de oldu. Onların kendi aralarındaki konuşmalarından inanılmaz bilgiler öğrendim.

Bütün bunların ötesinde (bazı deprem hocalarının sıklıkla yaptığı gibi olaylara rant sağlama açısından bakmadan) bazılarının işine gelsin ya da gelmesin Oğuz hocanın gerçekleri tüm çıplaklığı ile söyleyebilen bir karakteri vardır.

Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar misali tüm yaşamı boyunca olaylar karşısında bu dik duruşunun çok sıkıntılarını ve çilelerini çekmiş, bunun bedelini de ödemiştir. Ama Oğuz hocamız bugüne kadar bunlara göğüs germesini de bilmiştir. Deprem konusunda davetimizi geri çevirmeyip şehrimize kadar gelip biz Bandırma’lıları deprem konusunda bilgilendirdiğiniz, uyardığınız için (size ve diğer hocalarımıza) çok teşekkür ederiz Oğuz hocam.

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

27.04.2024

  • İMSAK 04:23
  • GÜNEŞ 06:00
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:34