Bandırma ve yöresine emek verenler


NÜVİT ERTEN

NÜVİT ERTEN


Bandırma ve yöresine emek verenler

NÜVİT ERTEN (1964 Bitlis)

1964 yılında Bitlis’te doğan Nüvit Erten, ilkokul ve ortaokulu Biga’da, liseyi ise Bandırma Ticaret Lisesi’nde tamamladı.

Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden 1987 yılında mezun olan Erten, Bandırma’nın kültür ve sanat etkinliklerine çok önemli katkılar sağladı. 

Bandırma’da yayınlanıp büyük ses getiren Türkiye’nin ilk ilçe mizah dergisi olan “ORKİNOS”un çevresinde yer aldı.

1987-1989 yıllarında Bandırma Kız Meslek Lisesi Türk Halk Müziği Korosu’nun ve halk oyunları ekibinin oluşmasını sağladı. Milliyet Gazetesi’nin halk oyunları yarışmasına katılan bu ekibi yönetti.

BANDIRMA’NIN SOSYAL VE KÜLTÜREL YAŞAMINA BÜYÜK KATKI

Bandırma’da, 1994 yılından beri serbest muhasebeci-mali müşavir olarak kendi işyerinde faaliyet gösteren Erten, Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Basın Komisyonu Başkanlığı ve Bandırma Temsilciliği, Balıkesir İli Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası(SMMM)Odası yönetim kurulu üyeliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği(TÜRMOB) üst kurul üyeliği görevlerini yürüttü. 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD) Bandırma Şubesi yönetim ve denetim kurulu üyelikleri ile genel merkez delegeliği görevlerini üstlendi. Ayrıca birçok sivil toplum kuruluşunda yöneticilik yaptı.

Kuruculuğunu artık aramızda bulunmayan ressam Tarık Durgun’un yaptığı Erten, “Bandırma Rönesans Sanat Merkezi”nde düzenli olarak müzik ve şiir dinletileri düzenleyip, birçok önemli şair ve yazarın Bandırmalılarla buluşmasına önderlik yaptı.

Balıkesir Sinema Amatörleri Derneği’nin(SAM-DER) ve Bandırma Sinema Kulübü’nün kurucuları arasında yer alan Nüvit Erten, “Balıkesir Ulusal Sinema Günleri” düzenleme komitesinde ve “Zeus Altarı Sinema Emek Ödülü” organizasyonunda jüri üyesi olarak 5 yıl görev yürüttü.

Bandırma Belediyesi ile “Bandırma Sinema Kulübü” ortak çalışması kapsamında yürütülen Bandırma Sinema Kulübü’nün kurucusu olan Erten, 2018 yılında gerçekleşen “29. Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali” kapsamında, uluslararası seramik sanatçılarının eserlerinden oluşan ve Barış Manço Kültür Merkezi’nin duvarında kalıcı olarak sergilenen “SEVGİ DUVARI” projesinde jüri üyeliği görevinde bulundu.

2014 yılından bu yana “Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali” komitesinde görev alan Nüvit Erten, 2019 yılında festivalin genel sekreterliğine getirildi.

Bandırma Belediyesi’nin gerçekleştirdiği “Kitap Günleri” organizasyonlarında da yer alan Erten, 2019-2024 yılları arasında belediye meclisinin CHP’li üyesi olarak görev yaptı.

Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından yayınlanan “BÜYÜTEÇ” isimli derginin genel yayın yönetmenliğini yürüttü.

TÜRMOB Genel Merkezi’nde, İşyerleri Kalite İzleme Kurulu’nda genel sekreterlik görevini üç yıl yürüten Nüvit Erten, “TÜRMOB İşyeri Hizmet ve Kalite Rehberi” kitabının yazarları arasında yer aldı. Birçok gazete ve dergide yazıları ve şiirleri yayınlanan Erten, evli ve bir erkek çocuğu babasıdır.

BANDIRMA SEVDALISI

Yıllardan beri Bandırma’da yaşayan Nüvit Erten’in, ülke genelinde çok sayıda ünlü sanatçıyla dostlukları bulunuyor. 

Bandırma’nın kültür ve sanat yaşamına katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduğunu vurgulayan Erten, şunları söyledi:

“İlk gençlik yıllarımdan beri müzik ve sanatla hep iç içe oldum. Daha sonra bu birikimlerimi dönem dönem çevremle paylaşmaya özen gösterdim. Her bireyin tarihsel sorumluluğunun gereğini yerine getirmesiyle daha yaşanır bir kent yaratacağımıza inanıyorum.”

ORKİNOS DERGİSİ VE RÖNESANS 

Yaşam serüveninde çok ilginç dostluklar ve anıları bulunduğuna işaret eden Erten, şunları aktardı:

“İlk gençlik yıllarımızın heyecanlı döneminde ‘Orkinos Dergisi’ ve kitabevi çevresi bizim için bir okul gibiydi. Bu okul içinde çok güzel dostluklarımız oldu. Ardından Rönesans Sanat Merkezi, birçok alanda kendimizi geliştirmenin önünü açtı. Bugün Bandırma’da sanat üreten çok sayıda arkadaşımızın yolu mutlaka Rönesans’la buluşmuştur. Rönesans Sanat Merkezi, birçok kişinin yetişmesini ve güzel sanatlar ile ilgili okullara girmesini sağlamıştır. Kısacası resim, tiyatro ve müziğin iç içe geçtiği unutulmaz bir oluşumdu, Rönesans.”

SAM-DER’İ DE UNUTAMAM

Sinema Amatörleri Derneği’ni (SAM-DER) de ayrıca önemsiyor, Erten.

SAM-DER ile ilişkisinin Balıkesir Mali Müşavirler Odası yönetim kurulu üyeliği yaptığı yıllarda başladığını belirten Nüvit Erten, şunları aktardı:

“O yıllarda Mesude Eğilmez’in önderliğinde SAM-DER’i kurduk. Yönetmen Reis Çelik de kuruluş sürecine çok emek verdi. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlediğimiz “Balıkesir Sinema Günleri’, 2000’li yıllara damgasını vurdu. Kimler geçmedi ki, ‘Zeus Altarı Sinema Emek Ödülleri’nden…Tuncel Kurtiz, Aytaç Arman, senarist Sefa Önal, Halil Ergün…2000 yıllarında Türk Sineması’nın unutulmaz yönetmeni, rahmetli Tunç Başaran’ın Bandırmaya yerleşmesiyle yollarımız kesişti. Onun da katkılarıyla muhteşem işler çıkardık. 2016 yılında SAM-DER’in merkezini Balıkesir’den Bandırmaya taşıdık. Bu çatı altında, Bandırma Belediyesi’nin ke desteğiyle bağımsız sinemanın en yeni filmlerini ve yönetmenlerini Bandırmalı sinemaseverlerle buluşturduk.”

YENİ SALONLARA İHTİYACIMIZ VAR

Bandırma’nın sürekli gelişen ve yüzü batıya dönük bir kent olduğuna dikkati çeken Erten, şunları aktardı:

“Bandırma sürekli büyüyüp gelişen çağdaş bir kent. Bölgenin de çekim merkezi. Gerçekten de yapılan tüm çalışmalar, çevre ilçelerde de karşılığını buluyor. Son yıllarda çok başarılı kültür ve sanat üretimleri oluşuyor. Ancak kentin koşulları, bu üretimlerin sergilenmesinde yetersiz kalıyor. Kültür merkezlerimiz çok yetersiz. 25 yıldan beri bitirilemeyen bir kültür merkezimiz var. Örneğin ‘Klasik Müzik Konseri’ yapılabilecek bir salonumuz yok. Sanatçılarımız ve gençlerimiz için daha çok olanak yaratmamız gerekiyor. Kentimizin kültürel ve sanatsal geçmişinin ve tarihsel dokusunun ortaya çıkarılması, sergilenmesi ve bu konuda arşivinin oluşmasına ihtiyacımız var. Bir ‘Kent Müzesi’nin mutlaka yaşama geçirilmesi gerekiyor. Bu müze, şimdi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne geçen tarihi eski Bandırma Ortaokulu’nda olabilirdi. Bandırma sahil bandının trafiğe kapatılarak, oradaki tarihsel dokunun ortaya çıkarılması ve bir açık hava müzesine dönüştürülmesi gerektiğini düşünüyorum.”

UNUTAMADIĞI ETKİNLİKLER

Sanat ve kültüre hiçbir zaman siyasi olarak bakmıyor, Nüvit Erten.

Erten’in unutamadığı etkinlikler de var, elbette ki.

Bunlardan biri, 2023 yılında gerçekleşen “Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali”nde, cumhuriyet alanında, açık havada sahnelenen “Zengin Mutfağı” isimli oyun.

Erten, bu oyunun nasıl gerçekleştiğini şöyle anlatıyor:

“Ünlü oyuncu Şener Şen’e, Zengin Mutfağını açık havada sahneye koyması için öneride bulunduğumda, ‘Bu zor bir iş. Şimdiye kadar hiç açık havada oynamadım’ demişti ve tabii ki tereddütleri vardı. Kendisine her çeşit güvenceyi verdik. Hava Üssümüz yetkililerine, çok önemli bir durum yoksa o akşam uçakların uçmaması ricasında bulunduk. Uygun gördüler. O akşam ayrıca cumhuriyet alanındaki çay bahçeleri, restoran ve kafeler de ışıklarını yakmadılar ve müzik yayınlarını kestiler. ‘Zengin Mutfağı’ oyunu çok güzel bir ortamda sahnelenirken yüzlerce kişi izledi. Daha sonraki günlerde de başta Cem Özer başta olmak üzere çeşitli oyunlar, cumhuriyet alanında gerçekleşti. Yine bir gün, ‘Güldür Güldür Şov’un oyuncularından Mahir İpek beni ziyaret ederek, bu oyunu Bandırma Cumhuriyet alanında sahnelemek istediklerini söyledi. Hemen ‘olur’ dedik. Ancak daha sonra ‘Güldür Güldür Şov’un yapımcısı BKM izin vermeyince bu etkinlik gerçekleşmedi.”

Erten’in unutamadığı etkinliklerden biri de yine Kuş Cenneti Festivali’nde gerçekleşen klasik müzik ve antik tiyatro… Erten, bu etkinliği de şöyle dile getirdi:

“Bu etkinlik, Daskyleion antik kentinin bulunduğu yerde, yani eskiden ‘Paradeios’ diye bilinen bölgede gerçekleşti. Burada verilen klasik müzik konseri ve sahnelenen antik tiyatroyu unutamam. Benim için çok özel ve anlamlı bir etkinlikti.”

Bandırma Galatasaray Taraftarları Derneği Denetim Kurulu üyesi de olan Erten, Bandırmayı çok sevdiğini, Bandırma konusunda kendisine düşecek her çeşit katkıyı bundan sonra da sağlamaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

  • BIST 100

    10082,80%1,69
  • DOLAR

    32,38% -0,16
  • EURO

    34,77% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2435,84% -0,11
  • Ç. ALTIN

    3907,21% -1,74
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

29.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 13:06
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:05
  • YATSI 21:37