Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


Mirza neden kazandı, Öztaylan neden kaybetti?

Mirza neden kazandı, Öztaylan neden kaybetti?


1972 yılından beri aralık vermeden gazetecilik yapıyorum. Bugüne dek gerçekleşen hiçbir seçimde oyumu hangi parti için kullanacağımı açıklamadım. Ancak 31 Mart 2024 yerel seçiminde buna uymadım ve Bandırma Belediye Başkan adayları belli olur olmaz, “Oyum Dursun Mirza’ya” başlığıyla yazdığım köşe yazımı kamuoyuyla paylaştım. Çünkü Dursun Mirza’nın karşısındaki AKP adayı M. Cemal Öztaylan’dı. Hani o hep bildiğimiz Öztaylan… Yüzü hiç gülmeyen, herkesle hemen kavgaya tutuşabilecek, eski ve kendine özgü gelenekselleşen ama köhnemiş bir anlayışla “karakucak” politikayı sürdürmeye çalışan, konuşmalarında hiçbir bütünlük olmaksızın aklına geleni söyleyen, hamasi söylemlerden medet uman Öztaylan…

Öztaylan’ın, 31 Mart yerel seçimine de hiç hazırlıklı olmadığını gördük. Seçim propaganda çalışmaları sırasında ortaya en küçük bir ciddi projesini göremedik. Bunu nasıl mı kapatmak istedi. Sık sık eski yöntemleri kullanmaya çalıştı. 30-35 yıl öncesinin Türkiye’sine dönerek, Dursun Mirza’ya, aslı astarı olmayan bel altı vuruşlarla, çamur atmalara girişti ama tutmadı.

Mirza’nın bir konuşmasından bazı cümleleri cımbızla seçerek, onu Bandırmaspor taraftarıyla karşı karşıya getirmeye çalıştı, olmadı.

Bandırmaspor Taraftarları Derneği’nin iftarında, internet aracılığıyla Gençlik ve Spor Bakanı’yla internet üzerinden bağlantı sağlayıp, Bakana, “Sen seçimi kazan, Bandırmaya stat yapacağım” dedirtti, kimseyi inandıramadı.

“Kişinin yaptıkları, yapacaklarının teminatıdır” derler.

Öztaylan, üç dönem milletvekilliği, 3 yıl 2 ay da Bandırma Belediye Başkanlığı görevi sırasında Bandırmaya kalıcı, kenti geleceğe taşıyıcı ne hizmet verdi ki, yeniden Bandırma Belediye Başkanı seçildiğinde, ondan yeni ve geleceğe yönelik hizmetler bekleyelim? Hizmeti(!) sadece o zamanın parasıyla 750 bin lirayı sahildeki “Aşk Köprüsü”ne gömmek oldu. Bu para, Bandırmalıların cebinden çıktı.

31 Mart yerel seçimi döneminde de Bandırmanın il özlemini, oy uğruna kaşımaya çalışarak, “Bandırma il olacaksa bunu ancak ben ve milletvekili oğlum Taylan gerçekleştirir” dedi, ciddiye alınmadı.

Milletvekilliği döneminde, Manyaslılara hitaben yaptığı bir konuşmada, “Buraya kazandırdığımız spor salonu aslında Bandırma’ya yapılacaktı, ancak oraya yaptırmadım, Manyas’a getirdim” demişti. 

Öztaylan’ın basın toplantılarına yıllardır katılmıyorum. 31 Mart 2024 yerel seçimi sırasındaki basın toplantılarına da verdiği iftarlara da katılmadım. Çünkü konuşmalarını hem inandırıcı ve güven verici bulmuyorum hem de o toplantılarda, başta gazeteciler olmak üzere herkese “Öyle değil mi….” diyerek notervari onaylatma alışkanlığını yanlış buluyorum. Nezaketen de olsa onaylayanların başta bazı gazeteciler olmasını da kabul edemiyorum. 

Bu seçim döneminde Öztaylan’ı birçok yazımda eleştirdim. 

Öztaylan’ın, milletvekilliği ve belediye başkanlığı döneminde önemli hizmetler verdiğini öne sürenlere de gülüyorum. Öztaylan’a, 31 Mart seçiminde partisinden bile çok sayıda kişinin oy vermediğini tahmin ediyorum.

Öztaylan’a övgüler düzen kişilerden biri de 31 Mart yerel seçiminde AKP listesinden Bandırma Belediye Meclisi’ne giren, Trabzonlu Eşref Kasapoğlu…

Kasapoğlu, Öztaylan’ın Bandırma Belediye Başkan adayı olarak açıklanmasından sonra sosyal medya hesabından, “Efsane geri döndü!” diye yazdığında çok gülmüştüm.  Şimdi “efsane (!)” dediği Öztaylan, belediye başkanı olamadı. Kim bilir, belki de Eşref Kasapoğlu, engin (!) görüşleriyle belediye meclisinde “efsane” olur! Bu arada, Eşref Kasapoğlu’nun, daha önceki yıllarda, Bandırma Belediye Meclis üyeliğine CHP listesinden seçildikten sonra istifa ederek, AKP’ye geçtiğine bir kez daha dikkati çekeyim. 

Bu arada Öztaylan, 31 Mart seçimi öncesinde, tüm ısrarlara karşın mal varlığını kamuoyuna açıklamadı. Bu konudaki soruları da “Biz göreve seçilince devlete zaten mal varlığımızı bildiriyoruz” diye geçiştirmeye çalıştı. Sahi Öztaylan, mal varlığını neden açıklayamıyor acaba? Bu arada, Bandırma’nın eski askeri çamlıkta, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz yönetiminin konutlar yapmayı planladığı bölgede, kendisine ait 7 dönümlük bir yer bulunduğu söylemlerine de yanıt veremedi.

Öztaylan’ın son seçim çalışmaları sırasında çok yadırgadığım bir olay da şuydu:

Cemal Öztaylan’ın 3 yıl 2 aylık Bandırma Belediye Başkanlığı döneminden sonra milletvekili olmasının ardından, onun yardımcılığını yapan Recep Eraydın, Bandırma Belediye Meclisi’nde yapılan oylamada 1 oy farkla belediye başkanı seçilmişti. Eraydın’ı severim. İyi insandır. Ancak Öztaylan’ın seçim çalışmaları sırasında verdiği bir iftarda yaptığı konuşmada, “Oyunuzu Cemal ağabeye verin, Bandırmaya hizmet gelsin” demesine çok şaşırdım. Çünkü Recep Eraydın’ın, 1,5 yıllık belediye başkanlığı döneminde Öztaylan’ın, elini belediyeden hiç çekmediğini, ona sürekli müdahale ettiğini iyi biliyorum. Hatta Öztaylan döneminde, Bandırma Belediyesi işçilerine “sıfır” zam yapılmış, Eraydın ise daha sonra işçilerle yeni bir toplu sözleşme yaparak, onların ücretlerine bir miktar artış getirmişti. İşte o sözleşmeyi Öztaylan’ın yırtması da yerel gazetelerde haber olarak yer almıştı. Yine Eraydın’ın, 1,5 yıllık belediye başkanlığı süresinde Öztaylan’ın kendisine müdahalesi nedeniyle, çevresindeki partili arkadaşlarına çok yakındığını da biliyorum. 

Öztaylan, 2023 yılında, Bandırma Santral Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın başdanışmanı (Ona ne danışılıyorsa) olarak yaptığı konuşmada, “Bundan sonra hiçbir siyasi makamda görev almayacağım. Hatta Cumhurbaşkanı bile istese aday olmayacağım. Çünkü  başta milletvekilliği olmak üzere birçok önemli görevlerde bulundum. Yani başpehlivanlık yaptım. Artık cazgır olmam!” demişti. Bu sözlerine de yalayıp yuttu. Siyaseti ne olarak bıraktığını sizlerin takdirine sunuyorum. 

ARŞİV UNUTMAZ

31 Mart 2024 yerel seçiminde, yazılarımla Öztaylan’a çok açık bir şekilde tavrımı ortaya koydum ve eleştirdim. Bandırmanın geleceğini düşünerek, Dursun Mirza’ya açık bir şekilde destek verdim. Aynı tavrı izleyen bazı arkadaşlar da vardı. Ancak, daha adaylar açıklanır açıklanmaz, “Cemal Öztaylan seçimi kazanır” diyerek onu destekleyen ama Dursun Mirza’nın başkan seçilmesinin ardından bu kez ona övgüler düzenleri de kamuoyu ibretle görüyor.

“MARMARA OLAY” DENİLEN SİTE

Bu arada, “Marmara Olay” isimli internet sitesinde yapılan yayınlar da Bandırma’nın medya tarihine ibretle geçti.

Bu site, aday belirleme döneminde Tolga Tosun’un adaylığını sağlamak için büyük çaba harcarken, diğer aday adayı Dursun Mirza’ya çamurlar attı, hakaretlerde bulundu. Aynı site, yıllardır Erdek’in eski belediye başkanı Hüseyin Sarı’ya hakaretler yağdırmış, birçok asılsız suçlamalarda bulunmuştu. 31 Mart 2024 yerel seçim çalışmaları sırasında ne oldu biliyor musunuz? Bu site, bu kez, Hüseyin Sarı’nın, Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık’a yönelttiği suçlamalara, hakaretlere sürekli yer yer verdi. Tabii ki bu yayınların nedenini herkes biliyordu. Tamamen “duygusal(!)

Bu arada, aklıma Tanzimat Dönemi şair ve yazarı Namık Hikmet’in, anlamlı bir şiiri geliyor. Ünlü yazarın, bu şiirinden bir dörtlüğü aşağıda sunuyorum:

“Edepsizlikte tekleriz

Kimi görsek etekleriz

Hakk’tan da yardım bekleriz

Ne utanmaz köpekleriz”

ANKET REZALETİ

Sözüm ona Bandırma’daki bazı medya kuruluşları, Bandırma Belediye Başkanlığını kimin kazanacağı konusunda da “anketler(!)” yaptılar. Bu anketi yapanlardan biri de “Mikrofon 10” isimli kuruluştu. Sözüm ona anket denilen bu saçmalıkta, Dursun Mirza ile Cemal Öztaylan arasındaki yarışın kafa kafaya, başa baş geçtiği öne sürüldü. Yine bazı yayın organları da “anket” ismi altında, yarışın başa baş geçtiğini, hatta Cemal Öztaylan’ın seçimi kazanacağını öne sürdüler. 31 Mart akşamı belli olan “halkın anketi”nde ise Mirza’nın, Öztaylan’a 12-13 oranında fark yaptığı görüldü. 

Demek ki neymiş, bunlar anket değil, çöpmüş çöp!

Demek ki neymiş, anket yapmak öyle sokaktan geçen kişilere rastgele “Oyunuzu kime vereceksiniz?” demekle olmuyormuş ve bu konu, ciddi bir uzmanlık alanıymış.

Demek ki neymiş, vatandaşın oyları manipüle edilemezmiş. 

Dilerim, bu anket saçmalığı, bunu uygulayıp çuvallayan Bandırma’daki bazı medya kuruluşlarına ve sosyal medyadaki “yanardönerlere” ders olur ve bir daha bu yola başvurmazlar.

MİRZA NEDEN KAZANDI

Öztaylan’ın, Mehmet Doğan ve Oya Yücel başta olmak üzere bazı aday adaylarının önlerini keserek aday olmasından sonra neden kaybettiğini ve AKP için “yanlış aday” olduğunu açıkladım.

Şimdi ise gelelim, Dursun Mirza’nın neden Belediye Başkanı seçildiğine…

Mirza, CHP siyasetinde örgütten gelen bir isim… CHP Bandırma İlçe Başkanlığı, belediye meclis üyeliği, belediye başkan yardımcılığı ve belediye başkanlığı yapmıştı. Tolga Tosun’dan önce yaptığı belediye başkanlığı görevinde de çok başarılıydı ve önemli projelere imza atıp, değerli hizmetler vermişti. Ayrıntılara girmeye gerek yok ama o dönemin siyasi ortam ve koşullarında yeniden aday yapılmadı ve Tolga Tosun, belediye başkanı oldu. Mirza’nın siyasi deneyimi çok fazlaydı ve Tosun’un, 5 yıllık belediye başkanlığı döneminde Bandırma’dan, halktan hiç kopmadı. Vatandaşlarla hep iç içe oldu. Çünkü siyasetin uzun soluklu bir mücadele olduğunun bilincindeydi. Politikada iddialı, inançlı, güven verici ve hırslı olmak büyük avantajdır. İşte bu özellikler Mirza’da fazlasıyla vardı. Bu özelliklere sahip olan Mirza, iki dönem Bandırma Belediye Başkanlığı yapıp, bir dönem milletvekilliği koltuğunda oturan, ancak partisine güven duygusu veremeyen ve “ağabey” gibi davranamayan Sedat Pekel gibi siyasetten silinip gitmedi. Böylece de yeniden belediye başkanlığı koltuğuna oturdu.

Mirza’nın, 5 yıllık çalışma programında yer alan projeleri de çok beğendim. Eğer ekibiyle el ele vererek, gerekli kaynakları bulup, bu projeleri yaşama geçirirse Bandırmayı uçururlar, çağ atlatırlar.

Mirza ve ekibini bir kez daha kutluyor, yürekten başarılar diliyorum.

  • BIST 100

    10082,80%1,69
  • DOLAR

    32,38% -0,16
  • EURO

    34,77% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2435,84% -0,11
  • Ç. ALTIN

    3907,21% -1,74
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

29.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 13:06
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:05
  • YATSI 21:37