Melisa GÖNEN-GENÇ KALEM


Medyada atan nabız

Medyada atan nabız


2020 şu cümleyi var etti: Haberleri açmaya korkar olduk. Ülkemizde bir bunalım hali var ve sis perdesi ülkenin üzerini örtmüş durumda. Konuşulabilecek, yapılabilecek ve dinleyip ders çıkarılabilecek o kadar çok şey var ki, son dakika haberleri sürekli haber başlıklarında dikkat çekiyor. Amacım zaten sık sık duyduğumuz yorumları burada yazmak değil. Deprem, çığ felaketi, sınırlarımızdaki savaş durumu, uçak kazası sonucu yaşananlar ve daha pek çok şeyden çıkartacağımız sonuçlar kafamızın içinde birikmiş durumda. Bu ruh hali ülkemizin zor durumda olduğunu açıklar nitelikte.

Bir görünüp bir kaybolan ama o kısa sürede aklımıza ve duygularımıza kazınan haberlerin her biri, adeta zincirin halkaları gibi birbirini takip edip bir bütünün oluşmasına vesile oluyorlar. Son zamanlarda bu parçaların incelenmesi hususunda uzmanlara danışılıyor. Normalde haberlerde sürekli gördüğümüz siyasetçilerin yanı sıra farklı insanların, farklı yorumların izleyiciler ile buluşması gerçekten ihtiyacımız olan bir durum.

Peki yaşadığımız olaylarda sosyal meydanın rolü ne oldu?

Yaşadığımız ve yaşamakta olduğumuz zor süreçlerde yönlendirici ve haberleri birinci dereceden aktarmaya yarayan baş faktörlerden biri sosyal medya oldu. Bu süreçte anladık ki halk kendi emeği ile birbirini bilgilendirdikçe dayanışma arttı. Sosyal medyada yapılan her paylaşım bu süreçte yeni bir tartışmanın ve çözüm sürecinin basamağı olma yolunda hızla yayıldı. Sosyal medya sayesinde yanlış olan birlikte tartışıldı ve doğru sanılanlar birlikte yanlışlandı.

Sadece klavye başında haberleşmek ve destek mesajları paylaşmak yerine Türk milletinin karakteri ortaya çıktı ve depremde, çığ felaketinde insanlar ellerinde olan güç kadar halkına yardım etti. Bu son zamanlardaki süreçten elde ettiğimiz en fark edilir gerçeklerden biri oldu.

Sadece depremde zarar gören binaların yıkımını değil insanların manevi yıkımını da en yakından hissedebildik, onlarla iletişime geçtik. Onların hislerini anlayabileceğimiz ve yanlarında olduğumuzu hissettireceğimiz kampanyalar organize ettik. Türk milleti yıllardır, geçmişinden beri, bağlı olduğu yardımseverlik anlayışını bir kez daha göstermiş oldu.

Siyasiler ve temsil ettikleri partiler bir yana halk her konuda farklı seslere rağmen bu ülkeyi canlı tutmak üzere birleşebileceğini göstermiş oldu. Eleştiriler elbette oldu ve olacak ancak bazı şeyleri etraflıca düşünmek için sosyal medya bu süreçte takibi kolaylaştırdı.

Sosyal medya bazı şeylerin unutulmamasını da sağlayacak. İnternet gazetelerinde yazılanlar, televizyondaki haberlerin sosyal medyada etraflıca tartışılması hepsi internete gömülü kalacak ve daha sonrası için yeniden ortaya çıkmak üzere bekleyecek. Sosyal medya televizyon gibi klasik medyaya kıyasla yeni medya olmasının tüm avantajlarını açığa çıkardı. Tartışmalara, haberlere her zaman bir yorum hakkı tanıdı. Bu süreçte fikirlerini etik kurallar çerçevesinde belirten herkes ülkemizin geçirdiği zor zamanlar için bir yorumda bulunmuş oldu.

Tüm bunları gözlemledikten sonra, sosyal medyada atan nabzı dinleyerek gerekli önlemleri almak üzere adım atacak ve bunun tespitini yapacak uzmanların yetiştirilmesi ve etik çerçevesinin dışına çıkanların kontrol altına alınması için çalışma yapılmasının gerekliliğini de bu ülkenin olası projeleri arasında ‘olması gerekenler arasında ‘ gördüm.

Çünkü, yaşanılan olayların sonuçlarını halk omuzladı, halk acıları yaşadı ve paylaştı. Zaten yapılması gerekenler ortada burada uzmanların tekrar tekrar anlattığı şeylerden bahsetmeyeceğim. Ancak işin gözden kaçırılan bir yönü olan sosyal medya dikkate alınmalıdır.   Melisa GÖNEN 15 ŞUBAT 2020

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:47
  • GÜNEŞ 06:18
  • ÖĞLE 13:13
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:22