Melisa GÖNEN-GENÇ KALEM


KÜRESEL ISINMA

KÜRESEL ISINMA


Son zamanlarda olması gereken hava koşullarının değiştiğini kabullenmiş bir şekilde, hiç sorgulamadan yaşamaya alıştırdık kendimizi.

Sürekli ağızlarda dolaşan ?Havalar çok ısındı.´sözleri neden sadece sözlerde dolaşıyor ?Neden kendi kazağımızı söktüğümüzün farkında değiliz?Keşke bu farkındayım sözleri eyleme dönüştürülebilse.Keşke  Dünyayı yavaş yavaş zehirleyen küresel ısınmaya karşı neler yapılabilir  diye tüm dünya birlik olup bu sorunu çözmek için hep beraber çalışsa.

    Küresel ısınma son zamanlarda ben buradayım diyen büyük bir sorun.Peki küresel ısınmayı nasıl tanımlayabiliriz ?

Küresel ısınma:Başlıca atmosfere salınan zararlı gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda,Dünya üzerinde yıl boyunca kara,deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir.İklim sistemi içsel ve insani etkiler ,Güneş´in periyodik aktiviteleri ve sera gazları vb. nedenlerden etkilenmektedir.

Bu sorun dünyayı öylesine etkiliyor ki uzmanlar yarım derecenin ne kadar fark yaratabileceğini araştırmışlar.Bu araştırmayı da sizlerle paylaşarak durumun ne kadar ciddi olduğunu somutlaştırmak istedim.

  • Geniş çaplı bir araştırmada ,Avrupalı bilim insanları 2 derecelik ve 1.5 derecelik küresel ısınmanın etkilerini karşılaştırıldı.
  • Bu araştırmayla göz önüne getirilen yarım derecenin getireceği birkaç farka bakalım:

1)   Deniz seviyesi

      Okyanuslar ısınırken ve buzullar denizlere erirken,dalgalar yükseliyor.Bu erime artışının ne kadar hızlanacağı henüz belirsiz.

Eğer sıcaklık ,sanayi öncesi zamanlardan 2 derece fazla artarsa ,araştırmacılar deniz seviyesi artışının 2100 yılında yarım metre olacağını tahmin ediyor.Sıcaklık artışı 1.5 derecede dengede kaldığı halde ise, deniz seviyesi artışının yaklaşık 10 cm olacağını öngörüyorlar.Her iki durumda da artış etkisini gösterecek.Kutuplara gelen güneş ışıklarının artmasıyla buzların erimesi etkisini denizler üzerinden gösterecek.Dünyanın bu ısınmaya karşı aldığı her önlem

yarım derecelik ısı artışının önüne geçebilir.Bu artış ne kadar azalırsa azalsın her şekilde dünyanın yararına olacaktır.

2)   Mercanların yok olması

 

Bu belki de farkın en çarpıcı olduğu durum olarak öngörülüyor.Mercan resifleri ve resiflerin desteklediği canlı ekosistemleri sıcaklık artışlarıyla şimdiden tehdit altında.

Okyanuslarda balıkların barınma ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için okyanuslarda önemli olan mercanların yok olması balık türlerini olumsuz etkileyecektir.Avustralya´daki Büyük Mercan Resifi´nin

%93 yok olmuş durumda.

3)   Daha da Sıcak Tropikler

Küresel ısınma dünyanın her yerinde farklı etkiler bırakıyor.Tropiklerde 2 derecelik sıcaklık artışının 1.5 derecelik artışa kıyasla %50 daha uzun süren sıcak hava dalgalarına yol açacağı öngörülüyor.

4)   Kurak Akdeniz

 Dünyanın bazı bölgeleri özellikle sıcak ve nemli yazlarıyla ve genellikle  ılıman  kışlarıyla bilinen  subtropikal iklim kuşağı gittikçe kuraklaşıyor.Bu  etkinin en fazla hissedildiği yer Akdeniz bölgesi.1.5 derecelik sıcaklık artışında tatlı su erişebilirliğinin 20.yüzyıl seviyelerine oranla %9 oranla azalması bekleniyor.Bu azalmanın ,sıcaklık artışı 2 derece olduğunda yaklaşık iki katına (%17) çıkacağı öngörülüyor.

İşte küresel ısınma dünyamızı böyle etkiliyor.Ozon tabakası zararlı gazlarla (örneğin;egzozlardan çıkan ,fabrika bacalarından çıkan zararlı gazlar)deliniyor.Böylece Ultraviyole (UV) ışınları ?´olarak adlandırılan güneşin zararlı ışınları ozon tabakasından süzülmeden direkt dünyanın yüzeyine geliyor.Yüzeye çarpıp tekrar geri dönmek isteyen ışınlar atmosferde biriken zararlı gaz tabakalarını  geçemiyorlar ve dünyada kalan bu ışınlar dünyayı gereğinden fazla ısıtıyorlar.

     İngiltere´de hükümet tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, küresel ısınma göçmen kuşlar da dahil birçok hayvan türünün soyunun tükenmesine yol açabilir.Örneğin;denizlerin ısınmasından dolayı bazı kaplumbağa türleri yok olabilir ;Çünkü denizin ısısı kaplumbağaların yumurtalarından çıkacak yavruların cinsiyetini belirliyor bu yüzden bazı kaplumbağa türlerinde erkek yavru sayısı azalıyor.

Küresel ısınma bir kanser gibi dünyayı sarıyor. Küresel ısınmaya dur demek için bireysel olarak bu soruna duyarlı olmakla bir adım atabiliriz.

Melisa GÖNEN

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55