Taylan Özgür KÖŞKER (Güne Özel Hikayeler)


KİTAPLARDAN FİLMLER

KİTAPLARDAN FİLMLER


Öncesi Yılanların Öcü. Hayır, şu son zamanlarda yayınlanan Yılanların Öcü değil. Şu sıralar yapılan dizilerden söz etmiyorum. Çünkü, onlarda yalnızca bağırış çağırış, kavga var. İncelik, sanat, güzellik, estetik, kardeşlik hak getire...

          Ben yıllar önce, diyesim çocukluğumda yapılan Fakir Baykurt romanının uyarlaması Yılanların Öcü´n den söz ediyorum. Kadir İnanır, Fatma Girik, Erdal Özyağcılar´ın oynadığı, Arif Sağ´ın "Sözde ben bir insan olmaya geldim." türküsüyle de ölümsüzleşmiş filmi diyorum.

         Haydi daha da gerilere gidelim. Çocukluğumuza inelim. Nils Ve Uçan Kazlar. Anımsadınız değil mi? Sesinizi duyar gibiyim. Şiir mi masal mı yoksa çizgi film miydi o?

         Nils Ve Uçan Kazlar romanı, İsveçli yazar Selma Lagerlof´a aitmiş. Çok arıyorum, ancak bulamıyorum. Bulanınız olursa o muhteşem kuşlar masalını/romanını okumak istiyorum. Bulan olursa haber etsin. Kuşların, kazların, doğanın ve küçük, yaramaz çocuk Nils´in destanıdır.

         Yalnızca kuşları anlatan destanları, masalları çok seviyorum. Aydın Balcı adlı güzelim masalcı babanın "Alakanat" masalı da onları anlatır. Yırtıcı kuşların destanıdır bence. Belki bir gün onun da filmi çekilir.

         Edebiyat uyarlamalarını sürdürelim. Anımsayın ne çok, ne güzel örnekler var. Anayurt Oteli.  Zebercet´in romanı. Hani Manisa´da tek başına sessiz sedasız otel işleten gizemli adam. Yabancılaşmayı o denli yalın bir dille anlatan roman, Anayurt Oteli. Yusuf Atılgan.

         Sonra Orhan Kemal, Yetmiş ikinci Koğuş. İkinci dünya savaşı yıllarında, o kıtlık ve açlık yıllarında cezaevinde yoklukla mücadele eden, hayata tutunmaya çalışan adem babaların- haybecilerin- destanıdır o da. Yine çok büyük oyuncular oynamışlar. Halil Ergün, Kadir İnanır, Menderes Samancılar, Savaş Yurttaş, Erol Demiröz, Rasim Öztekin... 1987´de çekilmiş.  Bakın oyunculuklarına. Gerçekten daha gerçek...  Sanki film değil de bir tiyatro izliyorsunuz. Capcanlı, muhteşem...

Kısacası Orhan Kemal´in hakkını vermişler.

          Osman Şahin´in yazdığı "Kurbağalar". Hülya Koçyiğit, Talat Bulut oynamış. Kurbağa toplayarak geçimini sağlamaya çalışan bir kadını anlatan film, Edirne Keşan´da çekilmiş. Yaman Okay da var. Göllerin, sazlıkların, yaşama tutunmaya çalışan insanların öyküsü.

          Yine Osman Şahin´in öyküsünden uyarlanan ?Kan" filmi. O da Doğu Anadolu´da iki aşiretin ufacık bir sebepten büyüyen kan davasını anlatır. Olağanüstü bir filmdir. Hele ki son sahnesi anlatılamaz, izlenmelidir. Geçtiğimiz aylarda yitirdiğimiz efsane oyunca Tarık Akan oynamıştır. Hakan Balamir de çok iyi bir oyunculuk sergilemiştir.

          Kan filminin müziğini de Zülfü Livaneli yapmıştır. İnanılmaz güzellikte bir müziktir.

          Hasan Ali Toptaş "Gölgesizler, Selçuk Yöntem, Altan Erkekli, Ahmet Mümtaz Taylan oynamış.

          Düş, Gerçek, Bir De Sinema, Özlem, Düne, Bugüne, Yarına. 1995´te çekilmiş.  Yönetmen Tülay Eratalay...

          2002 yılı başlarında Trt´de gösterilen ve Sait Faik´in öykülerinden diziye uyarlanan "Havada Bulut."

          Balkanların Maksim Gorki´si olarak anılan Panait İstrati´nin öykülerinden sinemaya uyarlanan "Balkan Balkan..."

          Bu filmleri ve dizileri internetten ya da başka bir yerlerden bulabilirsiniz... Seyreyleyin ve şimdikilerle karşılaştırın. Ayrımına varacaksınız...

          Mutlu yıllar...

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31