Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


KAÇAK ELEKTRİK

KAÇAK ELEKTRİK


Kaçak elektrik meselesi meclise getirildi. İnsanın aklına ilk gelen hele şükür! Şu kaçak elektrik meselesini halledecekler diye geliyor. Vatandaşını düşünen bir iktidar bu kaçak elektrik meselesini halletmek için meclise getirir. Herkesin aklına da böyle gelmiştir. Vatandaşlardan yargıya müracaat edenler oldu. Yargı karar verdi. Bu kaçak elektrik parasının haksız alındığına karar verdiği gibi. Birde alınan kaçak elektrik paralarının geri ödenmesine karar verdi. Bu ne demektir kaçak elektrik parasını vatandaştan almak adaletsizlik demektir. Gelin görün ki adaletsiz olduğuna yargı karar veriyor. İktidar ben yargı falan tanıman diyor. Bu kaçak elektrik parasını istediğim gibi alırım. Diye meclise kanun teklifi getiriyor. Kaçak elektrik parasının kanunla alınmasını sağlayacaklar. Hem de istedikleri zaman kaçak elektrik bedelini artırabilecekler. Elektrik konusunda ellerini vatandaşın cebine sokacaklar. İstedikleri kadar parayı alabilecekler.

Enerji bakanı damat Berat Bey bu kaçak elektrik parasını biz getirmedik. Bizden öncede vardı diyor. Kendilerini savunacak bir yolu bizden öncede vardı diyerek masumiyetlerini ortaya koyuyorlar. AKP döneminden önce böyle kaçak elektrik parası diye bir olayın olduğunu ben hatırlamıyorum. Olmuş olsaydı dahi? Çok cüzi rakamlar olduğu için belki göze batmıyordu. Fakat şunu söyleyebilirim. Doğuda bu kadar kaçak elektrik kullanımı olmuyordu. AKP döneminde bu kaçak elektrik kullanımı çok arttı. Bazı illerde % 70 kaçak elektrik kullanımı olduğu ortaya çıktı. Bunun sebebi de özelleştirmedir. Daha önce devlet elektrik paralarını topladığı için devletin bir ağırlığı vardı. Elektrik dağıtımı özelleştirildi. Bu özeleştirmeden sonra kaçak elektrik kullanımı arttı. Elektrik dağıtımını alan şirketler bu durumdan şikâyetçi oldular. Onların şikâyetleri kanımca kaçak elektrik parası ile giderildi.

Dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan doğuda bir mitingde, ?bu bölgede kaçak elektrik kullanımı arttı. Elektriği kaçak kullanmak haramdır? dedi. Şimdi kaçak elektrik kullanımının bedelini vatandaşlardan tahsil etmek kanunlaşıyor. Hem de mahkemeye falanda müracaat edemeyeceğiz. Böyle bir kanun olur mu? Adaletsiz olduğu yargı tarafından tescillenmiş olmasına rağmen. Yargı kararını kanunla bozan bir iktidar olur mu? Hem de vatandaşın menfaatine olan bir yargı kararını kanunla bozup. Vatandaşın menfaatine olmayacak bir duruma getiren bir iktidar olur mu? 

Bu bir tesadüf müdür? Bu kaçak elektrik kanunu tam meclise havale edilir iken. Cumhurbaşkanının yargı başkanlarını çay yaprağı toplamaya götürmesi. Oradan açılışa götürmesi sizce bir tesadüf müdür? Ondan sonrada ?ben bir parti genel başkanı değilim. % 52 oy almış bir cumhurbaşkanıyım. Yargının da cumhurbaşkanıyım! Yasamanın da cumhurbaşkanıyım! Yürütmenin de cumhurbaşkanıyım? demesi neye alamettir. Ben ne dersem o olacak demek değil midir?

Bir devlet ülkenin bir tarafında % de 70´lere varan kaçak elektrik kullanımı oluyor. Bunu önleyemiyor. Bu nedir biliyor musunuz? İktidarın aciz duruma düştüğünün göstergesidir. Bu kanunla istedikleri gibi kaçak elektrik parasını artırabilecekler. Bu kanun çıktığında doğuda kaçak elektrik kullanımı daha da artacaktır. Çünkü elektrik faturalarına yansıdığı için. Ülkenin her yerinde kaçak elektrik parası faturalara yansıyacak. Kaçak elektrik kullanmayanlarda kaçak elektrik kullanmaya başlayacaktır. Kaçak elektrik kullanımını önlemek için tedbir almayacaklardır. Nasıl olsa ne kadar kaçak elektrik kullanımı olursa olsun bunun bedelini vatandaşa ödetiyorlar. Kaçak artımı? Faturalara yansıyan kaçak elektrik parası da artacak. Kaçak elektrik kullanımını caydırıcı tedbirler alacakları yerde. Kaçak elektrik kullanımının parasını artırmayı getiriyorlar.

Kaçak elektrik kullanımının haram olduğunu kendileri söylüyorlar. Haram olan bir şeyin parasını da vatandaşa ödetiyorlar. Sevsinler sizin adaletinizi. Madem bu kaçak elektrik kullanımı haram, bu harama bütün milleti neden ortak ediyorsunuz? Yeri geldiğinde esip gürlüyorsunuz. Biz büyük devletiz diye. Büyük devlet vatandaşını koruyan devlettir. Vatandaşının menfaatine kanun getiren büyük devlettir. Kaçak elektrik kullanımına sığınacak bir liman buldu. Enerji bakanımız! Geçmişte de bu kaçak elektrik parası vardı. Bunu biz getirmedik dedi. Topu geçmiş iktidarlara attı. Geçmiş iktidarlar dönemlerinde kanunlar vatandaşın menfaatine olarak çıkarılırdı. Şimdi her çıkan kanun iktidarın menfaatine veya yandaşların menfaatine çıkarılıyor.

İktidar kaçak elektrik kullanımını azaltmak istiyor ise. Her il kendi ilindeki kaçak elektriği kendisi ödesin. Balıkesir de kaçak elektrik kullanımı % 8 bizim faturalarımız % 8 kaçak elektriğin bedeli yansıyacak.  Ülke çapında olunca % 30 civarında kaçak elektrik bedeli yansır. Gerçi bunun hesabın yapmadım. Belki daha fazlada yansıyabilir. Çünkü tek haneli olan yer çok az. Doğu Anadolu ve güney doğu Anadolu da ki illerde en düşük olan yerler % 40´dan aşağı değil. Bunu uygulayın! O zaman kaçak elektrik kullanımı azalacaktır. Uygulayamazsınız! Tam tersi olsa o zaman tereddüt etmeden uygularsınız. Bakalım bu kanunun altından daha başka neler çıkacak. Burada büyük menfaat olduğu kanısındayım. Bunu da kanun çıktığında göreceğiz. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenler! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 04 ? 06 -2016 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,59% 0,31
  • EURO

    34,76% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2415,58% -0,69
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli

Balıkesir

23.04.2024

  • İMSAK 04:40
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:01
  • YATSI 21:27