Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


İSTEDİĞİM OYU ALIYORUM

İSTEDİĞİM OYU ALIYORUM


 

İktidar ve iktidar mensupları istediğim oyu alıyorum diye. Her istediğini yapacak diye bir şey yoktur. İktidar yalnız kendisine oy verenlerin iktidarı değildir. Bu ülkede yaşayan bütün vatandaşların iktidarıdır. Ülkenin cumhurbaşkanı anayasa mahkemesinin verdiği kararı tanımadığını ve saygıda duymadığını söylüyor. Ve olayın görüldüğü mahkeme içinde direnebilirdi diye eleştiriyor. İktidarın müdahil olduğu bütün mahkemelerde hâkimlere baskı yapılmaya çalışılmıştır. İşlerine geldiği zaman hakım ve savcılara methiyeler düzülmüştür. İşlerine gelmediği zamanda sen kimin savcısısın! Sen kimin hâkimisin denilmiştir.

Tarih 21 Nisan 2009 dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan şöyle diyor. ?Eğer bugün hâkimlerimiz, savcılarımız hiçbir baskı ve tehdide boyun eğmeden görevlerini yapabiliyorsa güven verici bir gelişmedir. Bundan kim rahatsız olabilir? Bunu kim engellemeye çalışabilir. Bakın ortada son derece ağır son derece vahim iddia var. Anayasamıza, yasalarımıza göre suç teşkil eden ithamlar var. Bırakın yargı işlesin, bırakın hukuk işlesin bırakın ak ile kara ortaya çıksın. Süreci bulandırarak hâkimleri savcıları tehdit ederek hiç kimse bir yere varamaz? diyor.

Sanki hâkim ve savcıları birileri tehdit ediyormuş gibi ortam yaratılmıştı. İktidar sanki hâkim ve savcılara mesaj göndermemiş gibi davranılmıştı. O Ergenekon davası açıldığında. Sonra ne oldu bu ?davaların savcısı benim? denildi buda davalara müdahil olduklarının bir göstergesi idi. Hâlbuki anayasanın 138. maddesinin 2. paragrafı şöyle diyor. ? Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasına mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez ve telkinde bulunamaz? diyor. 4´cü paragrafı ? yasama ve yürütme organları ile idare mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare mahkeme kararları hiçbir surette değiştirilemez ve bunların yerine getirilmesi geciktirilemez? diyor.

Bu anayasa maddeleri ortada dururken ben anayasa mahkemesinin verdiği kararı tanımıyorum. Saygıda duymuyorum deniliyorsa. Anayasa ortadan kaldırılmış demektir.  Adalet bakanı dahi anayasa mahkemesinin verdiği kararı eleştiriyorsa bu yargıya vurulmuş bir darbedir. Meclisteki AKP gurubu önce karar hakkında olumlu bir tavır sergiledi. Cumhurbaşkanının sözlerinden sonra o tavırlarından vazgeçip. Anayasa mahkemesinin kararını eleştirmeye başladı. Numan Kurtulmuş  ?bu cumhurbaşkanımızın şahsi düşünceleridir? diyor. Böyle bir durumda söylenen söz kişisel kanaati olamaz. Çünkü devlerin en yüksek makamın dan gelen bir söylemdir.

Ben milletin oyları ile seçilmiş bir cumhurbaşkanıyım deniyor. İyi güzelde mevcut anayasaya göre seçim yapıldı. Millet mevcut anayasaya göre oy kullandı. Cumhurbaşkanı mevcut anayasaya göre seçildi. Ve mevcut olan anayasada yazılı yemin metnine göre yemin edildi. Halen ayni anayasaya göre ülke yönetiliyor. Adalet bakanı Bekir Bozdağ anayasa mahkemesinin anayasa suçu işlediğinden bahsediyor. Ve ekliyor cumhurbaşkanımızın anayasa mahkemesinin kararını eleştirme hakkına sahiptir diyor. Bunun anlamı anayasanın da üzerinde geçerli olan cumhurbaşkanımızın sözleridir demektir. Anayasa mahkemesi başkanı ? karar her kururumu ve kişileri kapsamaktadır? diyor. Yani anayasa mahkemesinin verdiği karara herkesin uyması gerektiği anlamına geliyor.

Yukarıda yazdığım anayasa maddesinde mahkemelere, hâkimlere hiçbir mercinin emir, talimat ve telkinde bulunmayacağı açıkça belirtilmiş olmasına rağmen. Can Dündar ve Erdem Gülü yargılayan mahkeme için. Cumhurbaşkanı anayasa mahkemesinin verdiği karara direnebilirlerdi diyor. Birde ?anayasa mahkemesine bireysel başvuruyu biz getirdik? diye imada bulunuyorlar. Anayasa mahkemesine bireysel başvuru olmasaydı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) giderdi. Bireyse başvuru getirilmeden önce birçok kişi AİHM gitti. Ne oldu? Hep Türkiye aleyhine kararlar verildi. Binlerce para cezası ödendi. Hiç değilse ceza ödemiyor. İktidar anayasaya bireysel başvuruyu getirdiğine pişman olduğunu görüyoruz. Çünkü meclis kürsüsünden de ayni şeyler söylendi. Kanunlar milletin menfaatine yapılır. Millet menfaatine olmayan kanun çıkarmak demek. Birilerinin menfaatinin doğrultusunda kanun çıkarmak demektir. Anayasa adı üzerinde bütün yasaların anasıdır. Kanunlar çıkarılırken anayasaya göre çıkarılır. Kanunlara uymak bütün vatandaşların görevidir. Kanun karşısında herkes eşittir. Bunun makamı şu buna göre karar verelim denilmez.  Bazı kişiler vardır. Sen benim kim olduğumu biliyor musun Derler? İşte bu söylem! Benim kimliğime göre davranın demektir. Bunu polislere karşı çok söylüyorlar.   Hâlbuki polisinde herkese eşit davranması gerekir. Çünkü herkesin kanunlar karşısında eşit olduğu belirlenmiştir. Şu anda başkanlık sistemi yokken. Böyle davranışlar oluyorsa başkanlık sistemine geçildiğinde başkanın neler yapacağını düşünmek dahi istemiyorum. Saygılarımla

 NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 03- 03 -2016 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9094,29%0,16
  • DOLAR

    32,35% 0,12
  • EURO

    34,95% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2324,56% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3916,73% 1,91
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55