İrfan AYDINOĞLU -SİSMİK KALEM


İSTANBUL DEPREMİ ADALAR AÇIKLARINDA OLACAK !

İSTANBUL DEPREMİ ADALAR AÇIKLARINDA OLACAK !


ABD merkezli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) uzmanları ve Kandilli Rasathanesi` nden Semih Ergintav `ın ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmada, Marmara Denizi` ndeki fay hattı üzerine yerleştirilen 100 GPS aygıtı aracılığıyla veriler toplandı. Verilere göre bir sonraki büyük depremin İstanbul` un 8 kilometre açığında bulunan "Prens Adaları segmenti" adı verilen sismik boşlukta ve 7 büyüklüğünde olacağı tahmin ediliyor.

İSTANBUL` DA DEPREM OLURSA

Kısa adı "MIT" olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü`nde görevli ABD`li ve aralarında Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü`nden Semih Ergintav`ın da bulunduğu Türk bilim adamları, Kuzey Anadolu Fay Hattı` ndaki deprem olasılıklarını inceledi. Fay hattına dair 20 yıllık GPS verilerini inceleyen ekip, öncelikle, bir fay hattının bir segmentinin uzun süre sessiz olmasının iki anlama gelebileceğini anımsattı: 1. Sismik boşluk aktif olmayabilir. 2. Ya da segmentin sessizliği potansiyel deprem tehlikesine işaret edebilir.

" ZAMANI KESTİRİLEMEZ "

Ekibin başındaki Michael Floyd, GPS verilerinin, Marmara Denizi` nin derinliklerindeki bir sismik boşlukta, İstanbul` un 8 kilometre güneybatısında 7 büyüklüğünde veya daha büyük bir depremin olabileceğine işaret ettiğini açıkladı. Depremin ne zaman olacağı konusunda bir tahmin yürütemeyeceklerini vurgulayan Floyd, "İstanbul büyük bir kent ve çok eski bina var. Kuzey Anadolu Fay Hattı ve California Eyaleti` ndeki San Andreas Fayı benziyor ancak iki merkezdeki binalar benzemiyor" dedi. Floyd, Kuzey Anadolu Fay Hattı`nın batı segmentinin ise büyük depremler üretmediğinin altını çizdi.

EN SON 250 YIL ÖNCE OLDU

Adalar` da son olarak 250 yıl önce deprem olduğunu anımsatan Floyd, fay hattının Adalar segmenti için "Burası 2,5 ila 3,3 metre arasında kayabilirdi ancak böyle bir şey olmadı" diye konuştu. Alman bilim adamı Marco Bohnhoff ise "veriler, İstanbul yakınları için küçük bir uyarı olarak algılanmalı" ifadesini kullandı.

SİSMİK KALEM İN YORUMU:

Fay hattına dair 20 yıllık GPS verilerini inceleyen makale yazarları, öncelikle, bir fay hattının bir segmentinin uzun süre sessiz olmasının iki anlama gelebileceğini anımsatmış:

1. Sismik boşluk aktif olmayabilir.

2. Ya da segmentin sessizliği potansiyel deprem tehlikesine işaret edebilir.

Cevap-1) İlk seçenek olanaksız bir önerme içeriyor, yani Adalar Fayı sismik boşluğun aktif olmama olasılığı % 0. Böyle bir durum söz konusu dahi olamaz.

55 km. uzunluğundaki Adalar Fayı 17 Ağustos 1999 tarihinden beri üzerinde sayısını unuttuğum kadar çok sayıda deprem üretti. Oysa bir sismik boşluğun aktif olmadığının söylenebilmesi için Ganos Fayı gibi üzerinde en azından son 100 yıldır hiç bir dişe dokunur deprem üretmemesi gerekirdi.

...verilere göre bir sonraki büyük depremin İstanbul` un 8 kilometre açığında bulunan "Prens Adaları segmenti" adı verilen sismik boşlukta ve 7 büyüklüğünde olacağı tahmin ediliyor.

Cevap-2) Prens Adaları açıklarında deprem olmaz. Daha doğrusu sözü edilen büyük deprem oradan başlayamaz. Tek başına Adalar Fayı kırılabilseydi de depremin magnitüdü 7 den düşük olabilirdi. Olurdu demiyorum. Olabilirdi.

İstanbul Depremi büyük olasılıkla, Adalar Fayı üzerinde değil Marmara Ereğlisi ile Tekirdağ Açıkları arasında, Marmara Adası` nın kuzeyinde başlayacak. Dış odak merkezi Marmara Adası kuzeyi olarak başlayan depreme Adalar Fayı ancak 10 saniye sonra iştirak edebilir.

..Adalar` da son olarak 250 yıl önce deprem olduğunu anımsatan Floyd, fay hattının Adalar segmenti için "Burası 2,5 ila 3,3 metre arasında kayabilirdi ancak böyle bir şey olmadı" demiş...

Cevapt-3) Adalar Fayı`n da son olarak 250 yıl önce değil, Tam olarak:

2014-1766=248 yıl önce deprem meydana gelmişti.

Yıllık kayma hızı: 2,5 cm. ise,

Adalar Fayı üzerindeki toplam atım miktarı

248 X 2,5 = 6,2 metre olur.

Bu durumda GPS verilerinden ölçülen kayma hızları ile Adalar Fayı üzerinde meydana gelen tarihsel depremlerin tekrarlama peryotları birbirini doğrulamaktadır. ( Şekil` e bakınız.)

ADALAR FAYI ÜZERİNDE ZATEN ŞU ANDA 6 METRE 20 SANTİMETRELİK BİR ATIM BİRİKMİŞ DURUMDA!

Bir de buna 17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi` nde 45 saniye içinde eklenen aşırı miktardaki ilave stress` i katarsanız atımın boyutları korkunç büyüklüklere ulaşır!

Ne 2,5 ila 3,3 metresi?

Kuzey Anadolu Fay Hattı` nın batı segmentinin ise büyük depremler üretmediğinin ALTINI çizdi.

Cevap-4) Ben de Kuzey Anadolu Fay Hattı` nın batı segmentinin 7 den küçük hiç bir deprem üretmediğinin ÜSTÜNÜ çiziyorum (!)

1963 Çınarcık Açıkları 6,4 depremi Kuzey Anadolu Fay Hattı` nın üzerinde de değil, KAF` ın karakteristik olarak ürettiği sağ-yanal atım karakterli bir deprem de değildi. Çınarcık çukurluğundaki uçurum sınırında bulunan düşey atımlı bir fay depremiydi.

Tarihsel ya da aletli dönem depremleri içinde son 2000 yılda batıda, KAFz üzerinde meydana gelmiş, magnitüdü 7 den düşük bir tek deprem göstersinler bana?

Alman bilim adamı Marco Bohnhoff ise " Bu veriler, İstanbul yakınları için küçük bir uyarı" dedi.

Cevap-5) Bu veriler, İstanbul yakınları için KÜÇÜK bir uyarı mı?

Marco Bohnhoff en az 7,6 magnitüdlük bir depremden bahsediliyor. O deprem için küçük bir uyarı veriliyorsa e BÜYÜK uyarıyı hangi deprem için veriyorlarmış acaba? 9,4 magnitüdlü Japonya Depremi için filan mı?

Bu Almanlar çok cimri oluyor 

  • BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2282,87% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54