İrfan AYDINOĞLU -SİSMİK KALEM


FAY SEGMENTLERİNİN TEKER TEKER KIRILACAĞININ GARANTİSİNİ KİM VERİYOR?

FAY SEGMENTLERİNİN TEKER TEKER KIRILACAĞININ GARANTİSİNİ KİM VERİYOR?


Prof. Dr. Nurcan Meral Özel; "Körfez depreminden önce, 99 depreminden önce kaydedilen gerilimden daha fazla bir yüksekliğe ulaştığını" söylemiş.(*)

Kuzey kol üzerinde 1999 İzmit depreminden önce biriken gerilimden daha fazla gerilim (stres) biriktiği bilindiği halde kırılmanın büyüklüğü nasıl 7 olacakmış? Bilindiği gibi 1999 İzmit Depremi´ nin magnitüdü en az 7,6 olarak ölçülmüştü?

Fay hatları Kandilli´ ye tek başına kırılacaklarının garantisini mi vermiş?

(*) MARSITE projesinde Adalar bölgesi ile ilgili dikkat çekici veriler elde edildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü´ nden Prof. Nurcan Meral Özel´in açıkladığı projede, Adalar fayında en çok 7 büyüklüğünde deprem üretecek enerji biriktiği ve Kuzey Anadolu fayı Kuzey kolunun Marmara içinde farklı özellikler içeren parçalardan oluştuğu ve her bir parçanın ayrı enerji birikimi içinde olması nedeniyle de kırılmanın tek bir noktada gerçekleşmeyeceği dolayısıyla büyük bir fay üzerindeki bir kırılmadan değil, küçük faylar üzerinde bir kırılma yaşanacağı belirtildi. Adalar´daki enerji birikimin son derece yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Özel; "Körfez depreminden önce, 99 depreminden önce kaydedilen gerilimden daha fazla bir yüksekliğe ulaştığını" söyledi.

/resimler/2016-6/22/1255307764120.jpg

MARMARA FAYININ RÖNTGENİ ÇEKİLDİ

Deprem, tsunami ve heyelan gibi doğal felaketlerin tehlike analizinin son teknolojiler kullanılarak yapılması ve risk azaltımı için Avrupa Birliği desteği ile gerçekleştirilen Marmara Süper SITE (MARsite) projesi tamamlandı. Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, ?Dünyadaki benzer tektonik problemlere sahip bir bölgede olabilecek bir depremin analizi için her türlü gözlemi teknoloji olarak en etkin donanımla gerçekleştiren bir alt yapı kurulmuştur? dedi.

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel koordinatörlüğünde gerçekleştirilen MARSite projesi ile Marmara Bölgesi, Avrupa Birliği nezdinde öncelikli olarak izlenmesi gereken üç bölgeden biri olarak tanımlandı. Araştırma çerçevesinde Tekirdağ Şarköy´e dünyada benzeri olmayan bir teknoloji ile "Derin Kuyu Sistemi" kuruldu. Yerin 150 metre altına doğrudan fayın içine yerleştirilen bu sistem, anlık yer hareketlerini ve faylar üzerindeki gerilmeleri sürekli olarak izledi. 3.5 yıl boyunca çok küçük depremler bile saptandı. Toplanan veriler, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü´nde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Basın toplantısına Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel ve çok sayıda kurumdan temsilciler katıldı.

Açıklanan verilere göre Adalar fayı civarında en fazla 7 büyüklüğünde gerçekleşecek bir deprem enerjisi biriktiği, bu depremin yaklaşık 2.5 ila 3.7 cm arasında bir yer değişimine neden olacağı kaydedildi.

/resimler/2016-6/22/1259191987441.jpg

2 METRELİK TSUNAMİ BEKLENİYOR

Marmara´da tsunami tehlikesinin temel karakteristik özelliklerini belirlemek amacı ile projede 30 farklı deprem kaynaklı tsunami modellendirildi. Yapılan bu çalışmalar sonucunda Marmara´da sadece deprem kaynaklı tsunamilerde dalga yüksekliğinin maksimum 2 metre civarında olduğu sonucu ortaya çıktı. Çalışmalar çerçevesinde depremlerin tetiklediği heyelanları ise incelemek için 8 farklı aktif heyelan bölgesi arasında Avcılar, Beylikdüzü yarımadasında bir heyelan alanı pilot alan seçildi. Buna göre olası bir deprem sonucunda bu bölgede heyelan tehlikeleri görülebilir.
Proje kapsamında Marmara Bölgesi´nde konuşlanmış 16 noktada GPS istasyonunun yenilendiğini ve gerçek zamanlı hale getirildiğini belirten Prof. Dr. Özel, projede son 1500 yılda Marmara Bölgesi´ni etkileyen tüm büyük depremlerin yeniden değerlendirildiğini ifade etti. Jeodezik ve sismik gözlemler birleştirilerek yeni modellemeler için jeodetik+sismik bir veri tabanı sağlandığını söyleyen Özel, "Marmara´da deprem kaynaklı heyelan tehlikesinin belirlenmesi ve riskinin değerlendirilmesi, deniz dibi cihazları kullanılarak fay yakınındaki deprem ve sıvı aktivitesini izlenmesi, erken uyarı ve gerçek zamanlı sarsıntı ve kayıp bilgisi gelişiminin belirlenmesi gerçekleştirilmiştir" dedi.

MarSİTE dahilinde fay aktivitesi üzerindeki gazın rolü hakkında bilgiler sağlamak üzere Fransız ve İtalyan ekipleri tarafından deniz altı izleme ekipmanları yerleştirildiği bilgisini veren Özel, geçmişte İstanbul´u etkilemiş depremlerin tarihlerini belirleme çalışmalarının da sürdüğünü söyledi. Özel, "Projede son 1500 yılda Marmara Bölgesi´ni etkileyen tüm büyük depremler bu projede yeniden değerlendirildi. Depremler neden oldukları hasar dağılımlarına göre Kuzey Anadolu Fayı boyunca yaklaşık konumlarına göre sınıflandırılmış ve her bir depremin meydana getirdiği hasar ve bölgenin jeolojisi dikkate alınarak eş şiddet haritaları üretilmiştir" diye konuştu.

/resimler/2016-6/22/1301332771246.jpg

Selim Paçacı
22.06.2016 18:29:14
Okuduktan sonra tam olarak kafam karıştı diyebilirim. Yıllardır bahsedilen o Marmara Ereğlisi ve Çınarcık arasındaki 70 km. lik fay, bu kadar stres birikimine rağmen 7 lik deprem nasıl üretir. (Düzce de 45 km.lik fay 7,2 üretmişti)Bu fayda üstelik stres birikimi daha fazla ve deprem merkezi yeryüzüne 10-15 km gibi çok yakın. Galiba bahsedilen fay o 70 km.lik fay değil. Analizde önemli bir deprem beklenen Orta Marmara Fayı ile ilgili fazla bilgi yok ancak ileride verileceği söyleniyor. Burada bahsedilen adalar fayı tam olarak nerede? 1894 de kırılan parçanın tekrar kırılacağından mı bahsediliyor. Marmaranın tarihsel depremlerinin yer ve özelliklerini bildiğimizi zannediyordum. Ancak burada bu bilgilerin derleneceğini ve yeni bulguların tespit edildiği söyleniyor. Şu ana kadar bildiklerimiz ne kadar doğru. Deniz altında araştırma yapan bilim adamlarımızın ulaştığı ve gözlemledikleri bazı deprem riskli faylar vardı. Bu fayların durumu nedir. Bence bu araştırma bir sonuç üretmekten ziyade çok fazla sorular üretmiş durumda. Kesinlikle peşin hükümlü değilim. bu araştırmanın vardığı sonuçlar tam olarak gerçeği yansıtıyor da olabilir.

  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54