Zeki KARADENİZ (NETLİ-YORUM)


Evyapan İlkokulu'da tarihe karıştı

Çocuk Sarayından sonra, yıkımı süren Evyapan İlkokulu çevresindeki yapılara korku saldı


Bandırma`nın makuz tarihinde hayata geçirdiği çılgın projelerle adını kentin sokaklarına altın harflerle yazdıran Merhum Şehr-i emin Mustafa Evyapan`ın adını taşıyan 3.Okul sokak üzerindeki "Evyapan İlkokulu"da tarihin derinliklerindeki yerini aldı.

Bandırmalıları yaşam standartlarını yükseltme adına aralarında para toplanarak yapılan birçok eserden Pertevniyal Devlet Hastanesi,  Çocuk Sarayı, Endüstri Meslek lisesinden sonra bugün 3. okulu olduğu için sokağa adını veren "Evyapan İlkokulu" artık yok...

1914 yılında kasabanın ilk belediye başkanı ressam Osman Asaf Bora ile başlayan belediyecilik hareketi, Yunan'ın yakıp küllerini bıraktığı kasabanın dar sokaklarında 12 Eylül 1950'den, 5 Kasım 1955 yılına dek 13. belediye başkanı olarak aralıksız 5 yıl görev yapan Mustafa Evyapan'ın kemikleri bir kez daha sızladı.

Bandırma`yı 10 bin li nüfuslardan alıp geleceğe taşıma adına kafasındaki projelerini hayata geçirmek için bir bölümünü bizzat yaparak daha sonra arsası ile birlikte muarif bakanlığına bağışta bulunulan "Evyapan İlkokulu" artık kentin çocuklarına ilim-irfan dağıtmıyor.

1950-55 yıllarında Başkanlık görevini üstlendiği Bandırma'da 50 yıllık geleceği planlayıp yol, su, kanalizasyon ile yetinmeyerek sürekli nüfus alan gelişmişliğe açık kasabasının yeni konut alanı 600 Evler'i parselleyip insanına bahçeli konutlar yapan, eski kapristan'ın kasaba içinde kalacağını düşünüp 600 evlerdeki yeni kabristanlığı imar planı içinden ayırarak günümüzde hala rahatça kullanılmasını sağlayan Merhum 13. Bandırma Belediye Başkanı Mustafa Evyapan fani dünyayı terk edip, hakka göç ederken geride sadece adını taşıyan hizmetler bıraktı.

Haydarçavuş Mahallesi bünyesinde bulunan Evyapan Sokağı ve arsasını bağışlayıp bir bölüm inşaatını yaptığı dönem "3.Okul" olarak isimlendirilen okula daha sonra "M.Evyapan İlkokulu" adı verildi.

İnsanların sözlerinin senet olduğu dönemde, Çocuk Sarayı ve Evyapan ilkokulu arsaları şartlı bağış yapılmasına rağmen, talimatla işleyen günümüzün  bürokrasisinin tozlu raflarda "Şartlı bağış"ların evrakların bulunması elbette mümkün değil. Özellikle "Evyapan İlkokulu" algı operasyonu yaratılarak hafızalardan silinmek adına verilen çabayı gördük, önce okul boşaltıldı, ardından "Rehberlik ve Araştırma Merkezi" son fasılda ise depreme dayanısız raporu!.. ile yürütülen proje amacına ulaştı. 

Hani rehberler, hangi araştırmayı yaptınız ? desek.. fısss!....
12/09/1950 de Merhum başvekil Ali Adnan Menderes`in Partisi Demokrat parti`den Bandırma Belediye başkanı olan Mustafa Evyapan 05/11/1955 te süresini tamamlayarak  Bandırma`da ilim ve kültüre dayalı çalışmalarıyla iz bıraktı.

Bugün hakkın rahmetine kavuşmuş birçok belediye başkanının ismi dahi anımsanmazken o tarihe düştüğü hizmet notları ile daha yıllarca adından övgü ile bahsettirecek.

Planlar çok önceleri yapılmı!...

Tozlu raflarda kalın siyah ciltli belgelerin dayanak olduğu yıllarda, belgeyi korumakla görevli personelin siyah kollukları olurdu.. Şimdilerde bu işi PC lerin klavyeleri görüyor. Bizde nacizane bu modern cihazın klavyesine parmaklarımızı götürdüğümüzde, kentin sokak ve caddelerini işaret eden ve belge niteliği taşıyan sokağın üzerinde "3.Okul Sokak" veya "Evyapan İlk Okulu, veya "Çocuk Sarayı" ibarelerini göremedik nerede ise boş arsa görünümündeki Evyapan ilkokulundan, Çocuk sarayına uzanan ada, kayıtlarda "Hüüüppppp" letilmiş...

Gelelim günümüze....

10 yıl 32 sokakta oturdum, oğlum bu okulda okudu, o yıllarda 1 okul, 2. okul, 3. okul diye adlandırılsa da, hepsinin tarihin derinliklerinden gelen tapu senedi gibi isimleri vardı. 1 okul, 17 Eylül, 2. Okul Vecihibey ve 3. Okul Evyapan'da müdürlük yapan isimler, kentin en saygın isimleriydi.

1.Okul, 17 Eylül'ün efsane Müdürü Ali Yazıcı sadece okul müdürü değil, ilköğretim ilçe müdürü idi. Evyapan ilkokulunun yakın tarihteki efsane müdürleri Sırrı Bilgin, Vural Alpak ve ekibi...

Bugün hala isimlerini tek tek saymanın mümkün olduğu çok değerli eğitim-irfan ordusu.

Yıkım finali...

Sözüne itibar edilen kanaat önderleri söyler... "Bir defa Minare çalınmışsa, Demek ki kılıfı hazır!..."

İşte Evyapan ilkokulu ile Çocuk Sarayının şartlı bağış arsa mülkiyetini uçurmak adına uygulamaya konulan proje yavaş yavaş hayata geçmek üzere, zaten yakın tarihteki bir şehri emin arkadaşımız, üst bölümde kalan 2 adet konut ile Atatürk caddesi bölümünde kalan 6 adet müştemilat için "Sizin hakkınız baki kalacak" sözleri hatıralarda.

Baki mi kalır, Ahrete mi kalır sağ olursak göreceğiz...

Bugün gördüğümüz işittiğimiz ise 5.8 lik Akhisar, 6.8 lik Elazıg depreminden sonra okul yıkımı için tepelerinde tepinen iş makinelerinin indirme müştemilatlarını 7.8 sarstığı esnafın ilk aradığı telefon elbette benim telefonum...

"Ne olacak bizim halimiz, sarsıntıdan dükkanlara giremiyoruz, içerleri toz duman...."

"Eeeee  kolaymı hem şoför mahalli, hemde cam boyunda seyehat etmek!..."

Bu vesile ile bu memlekete hizmet etmiş ebediyete göç etmiş, tüm büyüklerimize rahmet diliyorum...

Herkez kendi vicdanı ile yüzleşirse, fani hayatı bırakıp, ebedi aleme göç ettiğinde ardında bırakacakları hizmetleri olup olmadığını gözden geçirmeli.    -27 Ocak 2020 Zeki Karadeniz

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,49% -0,15
  • EURO

    34,89% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2437,17% 0,59
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli

Balıkesir

25.04.2024

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30