İrfan AYDINOĞLU -SİSMİK KALEM


ETRAK-I Bİ İDRAK BİR TOPLUM MU OLDUK?

ETRAK-I Bİ İDRAK BİR TOPLUM MU OLDUK?


CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem ABC Gazetesi´ nde " Darbe Gerçekleşse Kimler Bakan olacaktı " başlıklı bir yazı yazmış. Hiç zahmet edip okumayın, Tahmin edileceği gibi bu sorunun cevabı bu yazının içinde yok. Eren Erdem yazısında içinde böyle bir listenin bulunduğu bir kitapçığın var olduğunu fakat Başbakan Binali Yıldırım´ ın bu listeyi kimselere göstermeyip, sır gibi sakladığını söylemekle yetinmiş.

Vah benim kara gözlü kara kaşlı Türkiye´ min vatandaşları vah. Ne günlere geldik? Ağlayalım mı, gülelim mi?

15 Temmuz 2016 gecesi saat 22:00 ´ de, Boğaziçi Köprüsü´ nde askerlerin ve tankların bulunduğu görüntüler canlı yayında tüm Türkiye tarafından izleniyor. Önce olası bir terör ihbarı için tedbir alındığı zannedilerek ayak üstü ve aceleci yorumlar yapılıyor, sonra darbe lafları filan edilmeye başlanıyor. Darbe midir, değil midir tartışılıyor. Ve tam da orada film kopuyor. Gerisini anlayabilen varsa beri gelsin.

Sonrasında nelerin yaşandığı ise hala daha gizemini koruyor. Vay efendim darbe başarılı olsaymış darbeciler şöyle yapacaklarmış, böyle yapacaklarmış söylentileri ortalığa yayılıyor.

Bu bir darbe miydi, yoksa bir darbe girişimi miydi? Darbeye kim teşebbüs etti? Darbe niçin yapıldı? Darbe başarılı oldu mu? Olmadı mı? Darbe başarılı olsaydı Türkiye´ yi kimler yönetecekti?

Neredeyse her kesin elinde üniversite diploması ile dolaştığı 78 milyonluk bir ülkede bu soruların cevabını düşünüp anlayabilecek, bizlere de anlatabilecek bir tek beyin yok mu yahu?

1990´ lı yıllarda Uğur Mumcu´ lar Çetin Emeç´ ler, Prof. Dr. Muammer Aksoy´ lar, Prof. Dr. Bahriye Üçok´ lar, Prof. Dr. Necip Hablemitoğlu, kısacası bu ülkenin gerçek aydınları boşuna katledilmemiş meğer. Aslında Türkiye tam beyninden vurulmuş.

Eğer bir ülkede aydın tabakası kalmamışsa, o ülke olup bitenleri algılayamaz, olayları analiz edemez, olaylara zamanında gerekli refleksleri gösteremez ve işte böyle algı operasyonlarına açık hale gelir.

Osmanlı devrinde Türkler için etrak-ı bi idrak yani çevresinde olup biteni algılayamayan, idrakten yoksun aşağılamaları yapılırmış. Kişisel olarak buna hep karşı çıkar hatta çok kızardım. Şimdi artık olup bitenlere bakarak" acaba bu söz doğru muymuş " diye şüphelenmeye başladım doğrusu. Baksanıza, kimsecikler olan bitenden bir şey anlayamıyor, piyasada olan biteni analiz etmeye çalışan anlı şanlı bazı gazeteciler ise resmen saçma sapan şeyler söylüyor.

Aslına bakarsanız kimsenin neyin ne olduğu, bundan sonra neler olacağı hakkında en ufak bir fikri bile yok.

Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Türkiye ziyaretinden sonra izlenimlerini kaleme aldığı makalesinde 15 Temmuz´ daki darbe girişimi sonrası alınan sert önlemlerle ağırlaşan havaya dikkat çekerek : " Bundan sonra Türkiye´ de her şeyin olması mümkündür" diyor.

Oh, ne de mükemmel bir yorum. Bundan sonra Türkiye´ de ne yaşanırsa yaşansın Robert Fisk bunu öngörmüş sayılacak.

Ünlü kanalların ünlü yorumcuları, ünlü gazetelerin ünlü köşe yazarları, olup biteni yorumlamaya çalışırken kendi beyinlerini kullanmak yerine, yabancı medyanın Türkiye hakkındaki yorumlarını bizlere aktarmaya çalışıyorlar.

Eğer rahmetli Mahir Kaynak halen yaşıyor olsaydı kafalarımız daha da karışacaktı. Çünkü Mahir Kaynak muhtemelen şöyle diyecekti : "bu darbenin kimin işine yaradığını bilirseniz darbeyi kimin yaptığını da aynı adreste bulabilirsiniz". Eski bir istihbaratçı olan Mahir Kaynak olayları analiz ederken : ?Bir olayın failinin kim olduğunu anlamak için öncelikle ?bu olay kimin işine yarıyor´ sorusunu sormak gerekir.? şeklinde bir mantıksal bir yöntem kullanır fakat bu yöntemle ulaştığı sonucu bizlere asla söylemez, ne demek istediğimi siz anladınız gibilerinden gülümsemekle yetinirdi. Rahmetli bir de "cambaza bak, cabaza.." oyunundan bahsederdi.

Şimdi bu konuda yorum yapanlar daha bu olayın kimin işine yaradığını dahi anlayabilmiş değiller.

/resimler/2016-10/10/2212280046854.jpg

  • BIST 100

    9753,27%0,32
  • DOLAR

    32,54% 0,04
  • EURO

    34,98% 0,55
  • GRAM ALTIN

    2427,84% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli

Balıkesir

25.04.2024

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30