Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ENFLASYONU YÜKSELTEN NEDİR?

ENFLASYONU YÜKSELTEN NEDİR?


Enflasyon vatandaşın cebinden çıkan paradır. Sebebi nedir? Temel kullanım maddelerinin fiyatının yüksek olmasıdır. Bu temel kullanım maddelerinin fiyatını düşürecek olanda iktidarlardır. Avrupa da elektriği en pahalı kullanan ülke Türkiye İkincisi de doğalgazdır. Doğalgazı neden pahalı kullanıyoruz.

Avrupa ve Türkiye Rusya’dan doğalgaz alıyor. Avrupa 1000 metre küp gazı 120 dolara alıyor. Türkiye ayni doğalgazı 280 dolara alıyor. Yanlış hatırlamıyorsam Avrupa ya doğalgaz Türkiye’den geçen doğalgaz boru hattından gidiyor. Avrupa bizden 160 dolar ucuz alıyor. Bu olay enerji bakanına sorulduğunda ticari sırdır açıklayamam diyor. Bunu söylediği gibi Avrupa’nın 120 dolara aldığını da yalanlamıyor.

Bir defa ticari sır iki kişi arasında yapılan ticarette olur. Doğalgazı kullanan kim? Vatandaş değilmi? Vatandaşın kullandığı her ne olursa olsun ticari sır olmaz. Bu fark nereden doğuyor. Avrupa Rusya ile birebir konuşarak doğalgazı alıyor. Türkiye ne yapıyor? Şirkete doğalgazı aldırıyor. O şirketten de doğalgazı satın alıyor. O şirketinde 10 tane ortağı olursa. Doğalgazı pahalı kullanmamız gayet doğaldır.

Bu ortakların isimlerini daha önce bir yazımda yazmıştım. Avrupa vatandaşını düşünüyor. Bizim yöneticilerimizde şirketleri düşünüyor. Al sana Enflasyonu yükselten sebeplerden birisi. Avrupa da elektriği en pahalı kullanan ülkeyiz. Bu elektriği neden pahalı kullanıyoruz? Faturayı yükselten nedenler nelerdir. 1- Kaçak elektrik bedeli. 2- Saat okuma bedeli. 3-TRT payı 4- Elektrik açıp kapama ücreti.

Kaçak elektrik kullanan bazı illeri sayalım. Mardin %73 Şırnak %71 Batman %67 Diyarbakır %65 Hakkâri %64 Urfa %51 Van %57 Ağrı %55 Muş %53 Bitlis %45 Siirt %39 Iğdır %36 Balıkesir %8 Doğu ve güney doğu Ana doludan Batıya doğru gelindiğinde. Ankara ya gelindiğinde %30 civarında oluyor. Ankara’dan sonra 2-3-4 puan düşerek devam ediyor.

Bu kaçak elektriği Türkiye genelinde ortalaması alındığında Her faturaya en az %25 kaçak elektrik parasın eklenmiş oluyor. Biliyorsunuz elektrik dağıtımı özelleştirildi. Şirketler bünyesine elemanlar aldı. Elektriğin satış fiyatını belirlerken bu aldığı elamanların ücretleri de hesap ederek belirliyor. Böyle olmasına rağmen saat okuma bedeli alınıyor. Aldığı elemanların ücretini elektrik kullanıcılarından alıyor. Bu elemanlara anlaştığı ücreti ödüyor. Saat okuma bedelinden de şirketin kasasına para giriyor olmalı.

Elektriği açıp kapama bedeli 47 lira. Birde TRT payı var. Bunlar elektrik faturalarını kabarta nedenlerdir. Bu doğalgaz ve elektrik yalnız evlerde kullanılmıyor. Sanayide de kullanılıyor. Elektrik ne kadar pahalı kullanılırsa üretim maddesine de etki eder. Buda enflasyona etki edecektir. Sulamalı tarım yapanlar elektriği ve suyu ne kadar pahalı kullanırsa ürettiği ürüne ona göre fiyat kor. Çok değişken fiyatı olan birde akaryakıt var.

Enflasyon deyip duruyoruz. Enflasyon vatandaşın cebinden çıkan paradır. Vatandaşın cebinden çıkan parayı düşürmek demek enflasyonu düşürmek demektir. Türkiye de patates sökümü başladı. Mısırda patates ithal edildi.  Köylünün patatesi ne olacak? Yanlış politikalar üretiliyor. Daha birçok lüzumsuz paralar ödüyoruz. Bunlar yetmiyormuş gibi vergilere devamlı zam yapılıyor.

Bu özel tüketim vergisine (ÖTV)iki bir zam yapılıyor. Veya ÖTV alınmayan maddelere ÖTV konuyor. Avrupa vatandaşını düşünerek ticari anlaşmaları kendisi birebir yapıyor. Biz ise şirketlere para kazandırmaya çalışıyoruz. Enflasyonun düşmesi için şirketler devreden çıkarılmalıdır. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere! Ne mutlu varlığım Türk varlığına armağan olsun diyenlere! Ne mutlu demokratım diyenlere! NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

                                                           16 – 05 – 2020 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9691,16%0,48
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli

Balıkesir

24.04.2024

  • İMSAK 04:39
  • GÜNEŞ 06:11
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:02
  • YATSI 21:29