Önder Balıkçı (YAKAMOZ)


Emeğe saygı, gazetecilik ve hukuk

Emeğe saygı, gazetecilik ve hukuk


/resimler/2015-6/28/1313066635605.jpg

Gazetecilik yaşamım boyunca en duyarlı olduğum konulardan biri de, ?haber Hırsızlığı?dır. Yıllardır, bu konuda ısrarla ve ödünsüz bir şekilde mücadele veriyorum. Haber hırsızlığı iki şekilde oluyor. Yaygın-yerel medya kuruluşları, sizden izinsiz şekilde haberinizi ya aynen alıp ne isminiz, ne de haberinizin çıktığı yayın organının ismini vermeden kullanıyorlar, ya da haberinizi bir-iki küçük değişiklik yaparak, yine isminiz veya haberin kaynağı belirtilmeden yayınlıyorlar. Şimdi, yeni bir tarz daha ortaya çıktı. Bu kez, bazı yayın organları, büyük emekler harcayıp araştırarak ürettiğiniz haberlerinizi yine sizden izin almadan ama bu kez imzanızla kullanmaktan çekinmiyorlar. Yine YANLIŞ! Yapılacak iş ise çok kolay. Alıntı yaparak kullanacağınız haber için o haberin sahibini arayarak, mutlaka iznini almak! Kendi adıma söyleyeyim, böyle bir istek olduğu takdirde haberimin kullanmasına kesinlikle izin veriyorum. Yeter ki, beni arayıp izin istesin. Tabii, bu konuda ilginç olaylar da yaşanıyor. Bir gün, Bandırma´daki bir yerel gazetenin sahibi, YENİ ERDEK Gazetesi Sayfa Editörü Taygun Ertan´ı arayarak, bir haberini kullanmak için izin ister. Ertan, ?Ben, bu konuda kısa süre içinde sana dönüp yanıt veririm? dedikten sonra söz konusu yayın organına baktığında, zaten, haberinin, o gazetede yayınlandığını görünce, şaşırarak, gazetenin sahibini arayıp ?Zaten haberimi yayınlamışsın. Benden ne izni istiyorsun?? diye sorar.

Gazetecilikte hep kendi emeklerimle bir yerlere gelmek için çaba harcadım. Kimsenin emeğini çalmadım. Çok çalıştım ve hâlâ severek, ilk günün heyecanıyla çalışıyorum, bu meslekte. Eğer meslekte başarılı olduysam, kimsenin bu konuda kendisine gereksiz paylar çıkarmasına izin vermem. Kimseye de en küçük bir diyet borcum yok. Hayatım boyunca kapı kapı dolaşıp ?borç? diye paralar tırtıklayarak, sahiplerine ödemediğim paraları alkole yatırmadım. Gittiğim toplantılardan , yemeklerden, masalardaki rakı şişelerini çantama sokarak evime götürmedim. Sahte faturalarla alacak tahsil etmedim. Herkes işine baksın! Dedikodu üretmek yerine gazetecilik yapmaya çalışsın. Hele hele daha önce kendilerine, hiçbir karşılık beklemeden, aylarca, yıllarca, istekleri üzerine haber ve köşe yazısı desteği verdiklerim?

Gazetecilikte habere, emeğe saygı gerek. Hele hele halkın gerçekleri öğrenme hakkı adına görev yapan ve emeği savunan bir kamu görevini yerine getiren bir sektörün içinde yaşıyorsanız.

Sözün kısası, başka bir gazetecinin haberini alıntı yaparak, kendi yayın organınızda imzasını kullanarak bile olsa yayınlamak istiyorsanız, o haberin sahibinden mutlaka izin alacaksınız, ya da kendi haberinizi, kendiniz üreteceksiniz. Başka yolu yok!

/resimler/2015-6/28/1313292104674.jpg

                        BİR DUYURU

Gazetecilik yaşamım boyunca, içinde düşüncenin zerresi olmayan, ?çamur at, tutmazsa izi kalır? mantığıyla yazılan yazıların sahiplerine yanıt vermedim. Böyle yazıların sahiplerine ne mi yaptım. Tabii ki, hemen yargıya havale ettim. Şimdi de, Erdek´teki bir gazetenin sayfa editörü denilen kişi, haberlerimi iznimle kullandığı dönemde övgüler dizdiği bana böylesine  niteliksiz, yalan-yanlış yazıyı, ?Ağabeyleri?nin arkasından itmesiyle ve dolmuşuyla, onların yardımlarıyla kaleme almış. Ne mi yapacağım. Hukuka,yargıya başvuracağım. Bu kişi hakkında ceza ve tazminat davası açıyorum. Bakalım, yazdıklarının arkasında durabilecek delikanlılığı gösterip yazdıklarını kanıtlayabilecek mi, yoksa mahkemede, ?Ben, onu kastetmemiştim? diye eveleyip geveleyecek mi? Bu arada, kendisini dolmuşa getiren ?Ağabeyleri?ne de ne yapacağını yine mutlaka sorsun. Onların engin deneyimlerinden(!) yararlanmayı ihmal etmesin.

Bakalım ne olacak? Bekleyip göreceğiz.

  • BIST 100

    9045,38%2,71
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54