Melisa GÖNEN-GENÇ KALEM


Doğanın Sahibi Yok

Doğanın Sahibi Yok


Her şey biz insanlar için…

Oksijen kaynağı denizler, okyanuslar…

Bir başka oksijen kaynağı olarak ormanlar.

Dünyayı besleyen ve onu çeşitli renklerle bezeyen toprak da bizim için.

Siz bu söylediklerime katılıyor musunuz, inanabiliyor musunuz?

Her şeyin bizim için, bizim hizmetimizde olduğunu düşünmek ne acı ve ne kadar küstahça.

Bizler bu düşünce paralelinde seyreden davranışlarımız sebebiyle teknolojiye sığınmak durumunda kalıyoruz.

Dünyanın kaynakları tükenirse başka bir gezegene gitmek için hazırlanıyor, ormanlar yanarsa boş kalan araziyi bir otele dönüştürüyoruz.

Yaptığımız hataların sonuçlarını halının altına süpürüp yok etme seviyesini de geçtik umursamaz bir halde hatalarımız ile yüz yüze gelebiliyoruz.

Hani elimizde taşımak zor geldiği için yere attığımız o çöpler var ya hepsi bize geri dönüyor aslında; elimizde taşıyamadığımız çöpleri binlerce beden taşımak durumunda kalıyor.

Topraktan yediğimiz her gıdada, denizden yediğimiz her balıkta…

Doğa bize ait olanı hazmetmek zorunda olmadığını bize her fırsatta bir şekilde öğretiyor ve bize ait olan çöpleri, kimyasal atıkları her fırsatta bizlere iade ediyor.

                                                                                    ***

Bir de akıl olarak üstün olmamız gerekçesiyle onlara yapılacak her şeyi hak gördüğümüz hayvanlar var.

Kendi yaşam alanı olan denizde yediği balıklar yüzünden vurulan, katledilen İzmir Urla’daki yunuslar var mesela. Balıkçılar daha fazla balık yakalayabilsin diye öldürülen yunuslar…

Her alana nasıl sahip olabiliriz, her alanda kendimize nasıl yer açabiliriz mümkün mü bu diye sormayacağım, böyle bir hakkımız var mı diye soracağım.

Doyduğu kadar yiyen ve gerektiği kadarını avlayarak israf etmeyen hayvanlar… Maalesef onlar arasında bizim türümüz yer almıyor.

İhaleyle, insanca değer biçilip avlanmasına karar verilen kızıl geyikler…Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ülke genelinde yüzlerce yabani hayvanın av turizmi adı altında vurulmasına izin vermesi yönünde alınan kararlar…

18 kızıl geyik için 513 bin  tahmini bedel…  Avcıların duvarını süsleyecek bir çift boynuz, birkaç saatlik macera falan… Evet, bir de ekolojik denge meselesi var. Bir çeşit gerekçe olarak geyiklerin ekolojik dengeyi bozmasının gösterildiğini de okudum. Bunu gerekçe gösterenlerin dünyanın ekolojik dengesinin bozulmasında en büyük etken olan şeyi görmeleri için aynaya bakmalarını ciddi bir şekilde tavsiye ediyorum.

                                                                               ***

Başka ülkelere kaynak olarak sunulan Kaz Dağları’nda yaşanan katliamı unutamamışken; ülkemizin canlı çeşitliliğini zenginleştiren ve doğal dengenin çarklarını döndüren hayvanları avcılık adıyla para karşılığı sunanları da ülkemiz doğası adına kötü bir geçmiş olarak hatırlamak durumunda kalmamalıyız.

Hala sağlam ve caydırıcı bir hayvan hakları yasasına sahip olmayışımıza,

Salda’yı, Meke’yi, Gümüşhane'nin merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarındaki Taşköprü Yaylası'nda yasal izinle yapılan define kazısı çalışmasında toprak doldurulup yok edilen, 12 bin yıllık Dipsiz Göl'üdaha nicelerini kurutup kirletenleri ve bu güzellikleri ticari bir mal gibi kullananlara söylenecek çok şey var. Gelecek nesillere de söz bırakmak durumundayız. Ancak söylemek isterim ki:

Doğa ticari bir unsur olarak görülemez çünkü doğa bir proje değildir. Bizler doğayı zaten yıllardır kendi modern projemiz altında talan edip yok ediyoruz.

Peki doğanın kaynaklarında tek söz sahibi olduğumuzu düşündüğümüz faaliyetlerimizin sonuçlarıyla nasıl baş edeceğiz? Ya da doğanın bizim için planladığı projelerle yüzleşmek durumunda kalacağımız gerçeğinin farkına vardığımızda ne olacak?

Doğa ile ancak işbirliği yapabiliriz onu yönetme şansımız bir yere kadar sürecek. Kendi ihtiyaçlarımıza göre şekillendirdiğimiz, katlettiğimiz, zarar verdiğimiz her şey ile yüzleşeceğiz. Çünkü doğanın bir yaratıcısı olabilir ancak onun bir sahibi yok

  • BIST 100

    8730,47%0,14
  • DOLAR

    32,33% 0,17
  • EURO

    35,13% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,10% -0,09
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44