Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


DARBELERİN MAĞDURU DEMOKRAT PARTİDİR

DARBELERİN MAĞDURU DEMOKRAT PARTİDİR


Darbelerin mağduru demokrat partidir. 1960 darbesinde parti sempatizanı olanlar dâhil olmak üzere partinin her kademesinde görev yapanlar mağdur edilmiştir. Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar dâhil olmak üzere bütün milletvekilleri yargılanmıştır. Cumhurbaşkanı yaşından dolayı idam edilmemiş.

Başbakan Adnan Menderes, bakanlardan Fatih Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan idam edilmiş. Namık Gedik otelin camından atılarak öldürülmüştür. Kendisinin intihar ettiği söylendi. Çubuklu bir vatandaşın ağzından camdan atıldığını ben kendim dinledim. Korktuğu için kimseye söyleyememiş. Ben bunu seneler sonra öğrendim. Mekânları cennet olsun. Darbeden sonra binbaşıdan sonraki bütün rütbelerdeki subaylara emeklilik dilekçesi vermeleri mecbur tutuldu.

Haklarında araştırma yapıldı. Aileleri demokrat partili olanların hepsini emekliye sevk edildi. Hava kuvvetleri komutanı Tekin Arıburnunun hanımı Perihan Arıburnu Etimesgut hava üssünden İstanbul´a götürülmek için uçağa binerken. 5-6 subay uygunsuz harekette bulunuyor. Kendisi DP´nin milletvekili idi. Ana diye etrafımda pervane oluyordunuz. Sizde hiç terbiye yokmuş. Ahlaksızlıklar diye o hareketlerine cevap veriyor. Yargılanan milletvekillerine vatana ihanetten hiçbir şey bulamadılar. Başbakana isnat ettikleri suç köpek ve bebek davası olmuştur.  Başbakanın masasında ki takvimde yazılı olan bir demet maydanoz ve soğanı devlet bütçesin den mi aldın? Diye sorulmuştur.

Demokrat partinin il ilçe ve bucak başkanları tutuklanmıştır. Günlerce aç susuz bırakıldılar. Darbede Kütahya da görev yapan bir arkadaşımdan seneler sonra bir araya geldiğimizde bana darbeden sonra yaşadığı bir olayı anlattı. Uşak il ve ilçe yönetin kurulu üyelerini Kütahya hava üssüne getirmişler. Gazinoya koymuşlar. Arkadaşım o gün nöbetçi imiş. Gazinoda olan kişilerden sorumlu olduğu için. Bir ara gazinoya girmiş. Şöyle içeriye bakmış herkes birbiri ile muhabbet ediyor. Bir kişi başını iki elinin arasına almış düşünüyor.

Onun yanına gitmiş halini hatırını sormuş. Ben uşak il başkanıyım bu arkadaşlarıma üzülüyorum. Bu ülkeye hizmet için çırpındılar başlarına gelene bak demiş. Arkadaşım bir isteğiniz var mı? Diye sormuş. İki gündür bir isteğiniz var mı? Diyen olmadı. Biz iki gündür açız. Bize yalnız kuru ekmek getirirsen memnun olurum demiş. Arkadaşımda benim gibi demokrat partili olan birisiydi. Hemen kantine gitmiş. Bir çuval ekmek almış. Yanına peynir zeytin almış gelmiş. O kadar sevinmişler ki. Çoğu duygulanmış ağlamaya başlamış. Hepsi teker teker gelip sarılıp öpmüşler. Getirdiklerinin parasını vermek istemişler. Olmaz sizler benim misafirimsiniz demiş. Demokrat partililerin çocukları okullarda bunlar düşüklerin çocukları diye teşhir edildi. Biz bu acıları yaşamış bir partinin mensuplarıyız.

1980 darbesine gelelim. Ecevit hükümetinin 1979 senesinin son aylarında istifa etmesinden sonra. Kuvvet komutanları Süleyman Demirel´e hükümeti kurması için telkinde bulunuyor. Biz anarşi ile uğraşalım sen ekonomik yönde çalışmaları sürdür diyorlar. Buna istinaden Demirel azınlık hükümetini kurdu. Doğuda anarşi olayları devam ediyordu. Demirel genelkurmaya batıdaki şu birliği doğuda şuraya nakledin diyor. Tamam diyorlar, fakat o birliği oraya nakletmiyorlar. Nihayet 10 Eylül de darbe yapılıyor. Kenan evrene şimdiye kadar neden darbe yapmadınız? Diye sorulduğunda ?darbenin olgunlaşmasını bekledik? diye cevap veriyor. Darbenin ikinci gün o batıdan doğuya göndermedikleri birliği doğuya gönderdiler. Parti liderleri tutuklanarak gözaltına alındı. Partiler kapatıldı. Bu yakın tarihi aşağı yukarı herkes biliyor.

Şimdi bu kadar acıları çekmiş olan bir partinin mensupları olarak. Darbelerin ne demek olduğunu biz çok iyi biliriz. Onun için. Darbenin her türlüsüne karşıyız. 1960 darbesinden sonra yassı adada oluşturulan Mahkemede partimizin mensupları yargılandı. Üç idam cezası ve diğerleri de çeşitli cezalara çarptırıldı. O zaman darbeyi yapanlar tarafından yargılandık. Şimdi bizim hükümetten bir isteğimiz var. O zaman darbe yapanlar yargıladı. Şimdi darbeye teşebbüs edenler yargılanacak. Bu yargılanmaların yassı adada yapılmasını teklif ediyoruz. O yassı ada macerasını bir de bu darbeciler yaşasın. Saygılarımla.

Türkiye laiktir, laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 27- 07 ? 2016. Mustafa KOÇAL  

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:46
  • GÜNEŞ 06:17
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:57
  • AKŞAM 19:58
  • YATSI 21:23