Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN


Allaha şükürler olsun ramazan ayını ifa ettik. Senenin en uzun günlerinde oruç tutuldu.  Fakat Rabbim kolaylığını veriyor. Kolaylığını veren Rabbim tutulan oruçların ecrini de verecektir. Bu sene 29 gün oruç tutularak bayrama gelindi.  Bayram mükâfatın verilmesine sevinme olayıdır. Bir ay boyunca nefsi ile mücadele ederek tutulan orucun mükâfatını Rabbimiz verecektir. Her geçen sene oruç tutanların sayısı azalıyor. Bunun sebebi ramazanın yaz aylarına denk gelmesinin etkilemiş olama ihtimali % 10 nu geçmez. Diğer bir ihtimal var. Hastalıkların artmasıdır. Bizim yaşımızda olanlar iki veya üç dönemi hatırlarlar. Ramazan ayında sokakta bir şey yiyene rastlamak mümkün olmazdı. Oruç olmasa dahi oruçlu olmadığını belli edecek tek bir hareket yapmazlardı.  Oruçlu olanlara saygı gösterilir idi. Hattı zatında gösterilen o saygı oruç tutana değil. Ramazan ayına ve ramazan ayının ibadeti olan orucadır. Şimdi artık insanların birbirine saygısı sevgisi diye bir şey kalmadı. Bu faktörler birleşince ortaya oruç tutmayanların sayısının artması ortaya çıkıyor. Sayıyı yükselten nedenlere baktığımızda, mevsimin etkisi en düşük ihtimal olduğu ortadadır. Çünkü imanı tam olan kişi sıcaktan, soğuktan kesinlikler etkilenmez. İkincisi hastalık diyoruz. O kadar hastalık çeşidi çıktı ki. Bilinemeyen hastalıklar ortaya çıktı. Günümüzün moda hastalığı da denile bilinecek şeker hastalığı. Tansiyon hastalığı, kolesterol gibi hastalılar arttı. Bu hastalıkla uğraşanlar belli saatlerde tedavi amaçlı ilaç kullanmaktadırlar. Bu kadar hastalık neden artıyor? En basit örnek olarak vereyim.  Meyveler üzerindeki zehirli ilaç artığının düşürülmesine bir türlü gidilemedi. Avrupa birliği devamlı ikaz ediyor. Diğer besin maddelerinde de durum ayni. Kimyasal madde artıkları gibi maddeler yüzünden hastalık çeşitleri artıyor. Nerede ise ülkenin % 50´sinin sağlığı bozuk durumdadır.  Böyle olunca da oruç tutmayanların sayısı artıyor.  En son etkenlerden biride dini değerlere saygının kalmamasıdır. İftar sofrasına özellikle yapılarak getirilmiş. Pidenin üzerine Alla ismini yazar onu yerseniz. Dini inanç zafiyeti oluşur. Kuranı pasta yapıp bıçakla kesip yemediler mi? Pastanın üzerinde de ayet yazılı idi. Bunlar dini değerlerimize saygıyı zayıflatıyor.

Şimdi gelelim bayramlarımıza milli bayramlar iktidar tarafından erozyona uğratıldı. Dini bayramlarımız tatil olarak algılanır oldu. Eskiden bayramdan üç dört gün önce bayram hazırlığı yapılırdı. Şimdi ise böyle bir hazırlık falan yapılmıyor. Eskiden aileler arasında dayanışma vardı. Mahallenin bayanları bir yerde toplanırlar birlikte bayram hazırlığı yaparlardı. Artık günümüzde dayanışma diye bir şey kalmadı. Herkes kabuğunu çekilmiş durumda. Bayramlardan bir hafta önce giysi hazırlıkları yapılırdı. Artık bunun gibi hazırlıklar tarih sayfalarında kaldı. Bir ülkede her şeyin çivisi çıkarsa. İnsanlar bundan etkilenerek toplumla arasına mesafe koyar. Çünkü günümüzde ekonomiden etkilenmeyen kesim yoktur. Millet kendilerine değil. Çocuklarını sevindirecek bir şeyler dahi alamaz duruma geldi. Ramazanda saray sofraların gördünüz. Yalnız kuş sütü eksikti. Öbür tarafta ekmeğinin yanına katık bulmak için kıvrana aileler vardı. Bayram bir eli yağda, bir eli balda olanlara geliyor. Garibana bayram gelmiyor. Ülke olarak endişeli yaşıyoruz. İktidar tutturmuş erken seçim diye. Bu milletin durumu ve ülkenin durumu erken seçimi kaldıracak durumda değildir. Partiler kendi menfaatlerini düşünüyor. Bilhassa AKP erken seçimden nasıl tek başıma iktidar olumunun derdindedir. Vatandaşı düşünen yok. Böyle bir durumda bayramı bayram tadında kutlaya bilecek olanlar. Gösterişli iftar sofralarında boy gösterenlerdir. Dini bayramlar bir tatil anlayışına dönmüştür. Buda milletin ekonomi durumundan kaynaklanıyor.

Her şeye rağmen mübarek ramazan bayramının İslam âlemine, milletimize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bayramınız kutlu olsun. Allah sağlıklı nice ramazan bayramları kutlamayı cümlemize nasip etsin. Demokrat gazetesi ailesinin, basın mensuplarını, okurlarımın, Balıkesir halkının bayramlarını kutluyorum. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! NE MUTLU RAMAZANI LAİKİ VEÇİLE GEÇİREBİLENE!  15 ? 07 ? 2015 Mustafa KOÇAL.

Not. Abdullah her zamanki gibi DP için bir bayram mesajı koyu ver. İl başkanı olarak da TAMER ALVER yazı ver. Çok teşekkür ederim. Saygılar.

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,06
  • EURO

    34,73% -0,68
  • GRAM ALTIN

    2434,79% -0,04
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

27.04.2024

  • İMSAK 04:23
  • GÜNEŞ 06:00
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:34