Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ANLADINIZ MI?

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ANLADINIZ MI?


Başkanlık sistemini şimdi anladınız mı? Dünyada eşi benzeri bulunmayan bir başkanlık sistemi ile yönetileceğiz. Hayırlı olsun. Genel seçim yapılıyor. Millet kendisini temsil etmek için meclise gönderdiği vekillerine başkan güvenmiyor. Milletvekilleri bakan olamıyor. Başkan dışarıdan bakanlar kurulunu atıyor. AKP milletvekili sayısını 550 den 600´ze çıkardı. 600 milletvekili mecliste oturacak.

Hiç biri bakan olamayacak. Başkan dışarıdan bakanlar kurulu oluşturulacak. 50 milletvekilinin ve bakanlar kurulunun ülkeye maliyetini düşünen var mı? Kalkınmakta olan bir ülkenin tasarruf yapmaya özen göstermesi gerekir. İktidarın vatandaşa tasarruf yapın demeye hakkı yoktur. Tasarrufu önce iktidar kendisi yapacak. Bu başkanlı sistemi tam kadrolaşmaya yönelik bir sistemdir.  

Başkan bakanlar partili olmayacak diyor. Başkan kendisi partili olurda? Bakanlar partisiz olur mu? Seçilecek bakanlar mutlaka AKP kökenli olacaktır. Yönetim kadrolarına ne kadar partili alınırsa bir sonraki seçime o kadar seçmen hazırlamak demektir. Bir futbolcu AKP´den milletvekili seçildi. İlk beyanatı bakın ne oldu? Reise mecliste laf söyletmeyeceğim olmuştur.

Bir milletvekilinin görevi milletine hizmet etmektir. Bu bey efendinin görevi ise reise laf söyletmemekmiş. Milletvekilleri milletin mecliste temsilcileridir. Milletin dertlerini mecliste dile getirip. Bu dertlerinin giderilmesi için kanun çıkartmaktır. Bu günkü sistemde artık milletvekilinin hiç yetkisi kalmadı. Başkan kanunu çıkaracak meclis onaylayacak. Parlamenter sistemde kanun iktidar tarafından hazırlanır meclise getirilir. Mecliste görüşülür millet yararına olacak eksiği ve fazlası düzeltilir.

Meclisin oyları ile kabul edilir. Cumhurbaşkanına onaya gönderir. Cumhurbaşkanı gelen kanunu incelettirir. Millet menfaatine olmayan madde varsa meclise geri gönderir. O değişiklik yapıldıktan sonra tekrar cumhurbaşkanına gönderilir. Cumhurbaşkanının onayından sonra resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girerdi. Şimdi ise başkan kanunu yapacak meclis onaylayacak. Kanunun maddeleri üzerinde değişiklik yapılamayacak. Meclis yalnız gelen kanunu onaylayacak. Başkanı denetleyecek hiçbir makam yok. Ülkenin tek yetkilisi başkandır. İçeride ve dışarıda ülkeyi temsil eden yalnız başkandır.  A dan Z ne olursa başkan karar verecektir. Dış ülkeler ile yapılacak anlaşmalara başkan karar verecektir.

 OHAL halinde nasıl kanın hükmünde kararname çıkarılıyordu ise. Şimdide başkanın çıkardığı kanunlar geçerli olacaktır. Ülkeyi kendisinin verdiği karar ile harbe dahi sokabilecektir. Başkan partilileri ile yaptığı toplantıda tevazu´dan bahsetti. Tevazu hoşgörülü olmak, kibirli olmamak, anlayışlı olmak, bağışlayıcı af edici olmak anlamına gelir. Bu tevazu kelimesi yeni bir kelime değil ki? 16 senedir hoşgörülü davranmak akıllarına gelmedi de şimdi mi akıllarına geldi?

16 senedir millete tepeden bakanlar. Rakiplerine akla hayale gelmeyecek şeylerle itham edenler. Hatta aşağılayanlar. Milleti ayrıştıranlar. Şimdi nasıl tevazu gösterecekler. Milleti yerli ve milli olarak ayrıştıranlar. Karşısındakileri. Gayri yerli, gayri milli gösterenler. Hatta terörist ilan edenler. Kanı bozuk diyenler. Hainlikle itham edenler. Şimdi kabuk değiştirip millete tevazu mu gösterecekler? Hoşgörülü mü davranacaklar? Tevazu insanın içerisinde olacaktır. Bir kişi sonradan olmalarla kesinlikle bağdaşamaz. Huylu huyundan hiçbir zaman vazgeçmez.

Artık o huy bir içgüdü olarak onun kafasında yer etmiştir. Başkan bu tevazu göstermeyi alt tabakada olanlara tavsiye ediyor. Ön teker nereye giderse arka tekerleklerde oraya gider. Temennim bu tevazu meselesi havada kalmaz. Bu tevazu gösterilmesi milletimiz için daha hayırlı olacaktır. Keşke bu tevazu göstermeyi çok öncelerden gündeme getirmiş olsalardı. Artık alt tabakada olanlar daha dikkatli olmalıdırlar. Çünkü başkan onlara tavsiye etti. Bir şahit olduğum olaydan bahsedeyim. Geçen hafta içerisinde birisi arabasını bir yere park etti.

Esnafın birisi arabayı oraya park etmemesini söyledi. Ben AKP´liyim arabamı istediğim yere park ederim diye cevap verdi. Nerede kaldı tevazu göstermek? Başkanlık sisteminin ne olduğunu şimdi anladınız mı? Milletin kendisini mecliste temsil etmesi için seçtiği kişilerin hiçbir etkisi kalmadı. Bakan bile olamıyorlar. İşte dünyada eşi benzeri olmayan bir başkanlık sistemine evet dediğinizin farkına vardınız mı? Türkiye hep ilklere imza atan bir ülke oldu. Artık başkanlık sistemine geçilmiştir. Ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Saygılarımla.

Türkiye laiktir laik kalacaktır. Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere! Ne mutlu cumhuriyetçiyim diyenlere! Ne mutlu laikim diyenlere! Ne mutlu Türk milliyetçisiyim diyenlere!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!  09- 07- 2018 Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,06
  • EURO

    34,73% -0,68
  • GRAM ALTIN

    2434,79% -0,04
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

27.04.2024

  • İMSAK 04:23
  • GÜNEŞ 06:00
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:34