Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


ALIŞ VERİŞ MERKEZLERİ

ALIŞ VERİŞ MERKEZLERİ


Türküm, doğruyum, çalışkanım.

İlkem,, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm;  yükselmek, ileri gitmektir. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ülkede bir alış veriş merkezi (AVM) tutkusu aldı başını gidiyor. İktidar bu AVM’lerin üzerinde o kadar titizlikle duruyor ki.  Varsa da yoksa da AVM bütün yollar AVM’ ye çıkarılıyor. Veya AVM’ler önemli merkezlere açılıyor. Taksim olaylarında tartışılan konulardan birisi AVM değil miydi? ODTÜ den geçirilen yol. Bir Amerikan şirketine ait AVM’nin önüne çıktığı söyleniyor. Yani bu AVM’nin önü açılmış.

İktidar bu AVM’leri gelişmişlik gibi gösteriyor. Bu AVM’ler üretim merkezi değil. Tüketim merkezi! Ayrıca bu AVM’leri çoğu yabancı ülkelerin AVM’si. Ve sattıkları mamullerin % 90’nı ithal mamuller. Bana kalırsa bizim ülkemize bir faydası yok. AVM’leri gelişmişlik göstermenin hiçbir değeri yok. AVM’yi gelişmişlik olarak göstermek nasıl mümkündür. Kendi ülkende üretilen mamullere Pazar sağlamak için. Dış ülkelerde AVM açarsın buralarda kendi ülkenin mamullerini pazarlarsın. O zaman AVM’leri göğsünü gere gere gelişmişlik olarak gösterebilirsin.  AVM yabancı, içersindeki mamuller yabancı. Nerede satılacak ülkenin mamulleri?

Ulu önder Atatürk yerli malı kullanılmasını tavsiye etmiş. Bizim çocukluğumuzda yerli malı kullanma haftaları olurdu. Bu yalnız alışkanlık olması için ilkokulda olurdu. Herkes okula kendilerinin yetiştirdiği ürünleri getirir. Bunlar belli bir yerde toplanır. Sınıf olarak hep birlikte toplananları yerdik. Bende bu alışkanlık olarak kalmıştır. Ben elimden geldiğince yerli malı kullanmayı tercih ederim. Alışverişlerimi yerli olan AVM’lerden yaparım. Yabancı AVM’lere dolaşmaya dahi gitmem. Geçen gün bir arkadaşım ben kipa’ya gidiyorum beraber gidelim dedi. Kusura bakma ben o AVM’lere ne dolaşmaya giderim. Nede alışveriş yapmak için giderin dedim. Yabancı bankalarla işim olmaz. Şimdi yerli malı kullanalım diyorum ya. Birileri bunu ırkçılık olarak ta kullanmaya kalkarlar. Nasıl andımızı ırkçılık olarak görüyorlarsa yerli malı kullanalım demeyi de ırkçılık olarak görürler. Biliyorsunuz Türk milleti demekte ırkçılık olarak görülüyor. İlkokulda yerli malı haftası olurdu dedim. Bunun andımızla bağdaştırabiliriz. Yerli malı kullanma alışkanlığını kazansınlar diye. Bu yerli malı kullanma haftası yalnız ilkokullarda yapılırdı.  Andımızda yalnız ilkokullarda söyletiliyordu. Sebebi küçük yaşta çocuklara bir nevi milli şuur aşısı yapılıyordu.

Türkiye kendisini kaptırmış AVM’lere devamlı AVM peşinde koşuyor. Böyleliklerde üreten ülke olmaktan çıktık. Tüketen ülke durumuna geldik. AKP iktidarlarından önceki dönemlerde ülkede 9 milyon 800 bin hektar buğday ekilirken. 2013 senesinde 6 milyon 900 bin hektar buğday ekiliyor. Köylü ekmiyor. Sebep köylünün girdilerinin yüksek olmasına karşın, mahsulü para etmiyor. Bir örnek vereyim. Refah –Yol koalisyonu döneminde 1 ton buğdayla 445 litre mazot alınabiliniyordu. 2013 senesinde 1 ton buğdayla 167 litre mazot alınabiliniyor. Samanın kilosu 1,3’ler civarın da buğdayın kilosu 72 kuruş. Köylü bu durumda buğdayı yem olarak kullanıyor. Bazı kuruluşlar mamullerini Çin’e yaptırıyor. Üretim az olduğu içinde dışarıdan devamlı ithal mal giriyor. Böyle olunca da cari açık her geçen gün yukarılara doğru çıkıyor.

Bu AVM’lerde cari açığın artmasına vesile oluyor. Bu sevdadan vazgeçmeliyiz. Bizi tüketen ülke durumuna bu AVM’ler getiriyor. Tarımda kendi kendini idare edebilen 7 ülkeden birisi olan Türkiye. Tarım ürünleri ithal eder duruma geldi. Canlı hayvan ve et ithal ediliyor. Tarım ülkesi olan Türkiye saman ithal ediyor. Köylüyü üretime teşvik etmek gerekir. Bunun tek çaresi destekleme değildir. Köylünün ürettiği mahsulün girdilerini aşağı çekmek gerekir. Ve mahsulünün para etmesini sağlamakla mümkündür. Köylü tüketici durumundan kurtarılmalı. Üretici durumuna getirilmelidir. Ülke öyle bir hale geldi ki borcu borçla öder duruma getirildi. AKP’nin iktidarı döneminde 400 milyar dolar faiz ödenmiş. AKP’nin iktidarına kadar geçen iktidarların ödediği faiz 156 milyar dolar. İktidar şu anda para sıkıntısı çekiyor. Ödenmesi gereken 225 milyar dolar var. Dış ülkelere bu günleri düşünmeden yardım edilirse. Şimdi para sıkıntısı çekilmesi gayet doğaldır. Milliyetçilik sözle olmaz! İcraatla olur! Alışverişlerimizi kazancın ülkemizde kalmasını istiyorsanız, yerli mallarına rağbet edelim. Ve alışverişlerimizi ülkemizin AVM’lerinden yapalım. Saygılarımla.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE! 

                 Mustafa KOÇAL 

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,60% 0,27
  • EURO

    34,77% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2410,39% -0,91
  • Ç. ALTIN

    3997,01% -1,87
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli

Balıkesir

23.04.2024

  • İMSAK 04:40
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 13:12
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:01
  • YATSI 21:27