Aran KARAN


SIRASI GELDİKÇE – ŞEMSİ ARAN

SIRASI GELDİKÇE – ŞEMSİ ARAN


   Bu gün yaşı 45 ve üzerinde olan sayın okurlarımızın hatırlayacağı ama maalesef birçok okurumuzun belki ilk defa okuyup, isimlerini duyacakları Bandırma’nın iki eski gazetesinden, GÜRSES ve GERÇEK gazetelerinden bahsetmek istiyorum. Biz dönemin Bandırma’sının günlük yayınlanan ve o tarihlerde hatırı sayılır baskı sayısına sahip bu iki gazetesi maalesef geçmiş yıllarda kapılarına kilit vurarak kapatmak zorunda kaldılar.

   11 OCAK 1975 yılında, Zeki Yücel’in kurduğu ve Nihat ÖZBEK’in imtiyaz sahipliğini yaptığı; ” HAK ve HALK İÇİN “ sloganı ile yayınlanan günlük Siyasal Akşam Gazetesi olan GERÇEK GAZETESİ yayın hayatına son verdiği 24 KASIM 2006 tarihine kadar, Yazı İşleri Müdürü Önder BALIKÇI’nın öncülüğünde; Şefik KOMAN, Fikret ÇAĞIN, Baran AKYÜZ, Nazım BAYATA, Yaşar KIRBIYIK, Abdurrahman ÖZ ve Erol ERGÜNEŞ gibi değerli yazar kadrosuyla 30 küsur yıl şehrimizin bir markası olmayı başardı.

   Yayın hayatına ilk 1946 yılında Vedat ÖRÜÇ’ün kuruculuğunda başlayan, 22 TEMMUZ 1965 yılında Emine ARAN’ın sahip olduğu, başyazarlığını Av. Şemsi ARAN’ın yaptığı ve benimde bir dönem Halkla İlişkiler ve Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptığım BANDIRMA GÜRSES gazetesi ise, şehrimizin başka bir markası olarak yayın hayatını kapandığı 2007 yılına kadar sürdürdü.

  ”HALKIN GÖZÜ-KULAĞI-DİLİ ve SESİ” sloganı ile çıkan, Günlük Siyasi ve Edebi tarafsız gazete olan Bandırma GÜRSES gazetesi tam 54 yıl aralıksız yayınlanarak büyük bir rekora imza atmıştır. İzzettin YAŞBEK, Mesut BAYRAKTAR, izzet PESEN, Fuat ERTEKİN, Ömer YALÇIN, Mustafa YALÇIN, Basri ATILGANER, Erdem ÖZCAN, Zeki ÇETİNKAYA, Cemal Örgen, Recai ÇEVİK, Mümtaz KARAN, Zeki KARADENİZ, Orhan ORGARUN gibi değerli isimler bu rekorun kırılmasında önemli birer mihenk taşı olmuşlardır.

  Ben bu günkü yazımda; yazımın konu başlığını oluşturan SIRASI GELDİKÇE başlığı ile GÜRSES gazetesinde başyazar olarak yazılar kaleme almış Şemsi ARAN için ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Rahmetli Şemsi ARAN; “SIRASI GELDİKÇE” köşesinde haftada bir ya da iki kez, gün deme dair olan konu başlıkları üzerinde kısa ve anlaşılır bir üslupla inceden dokundurarak görüşlerini kaleme alırdı. Hoş sohbetinden dolayı yazıhanesinde misafiri hiç eksik olmazdı. Başyazar olarak yayın hayatını sürdürdüğü gazetesinde, mesleğinin son yıllarında özellikle maddi anlamda çok sıkıntılar çekmiştir. Vefat ettiği 5 NİSAN 2005 tarihine kadar çok sevdiği gazetesi ile bağlarını hiç kopartmamıştır. Ölümünden çok kısa bir süre öncesine kadar, hastanede yattığı 1-2 ayı saymazsak gazetesinin basıldığı matbaaya düzenli olarak gelmiş, o havayı hep teneffüs etmiştir. Bu dönemde en büyük destekçisi olan gazetenin sahibi ve aynı zamanda eşi olan çok değerli hanımefendi Emine ARAN ile kol kola her sabah gazetesindeki bürosuna gelerek mesleğine ve okurlarına duyduğu saygı gereği hep görevinin başında olmuştur.

   1978-1981 yılları arasında Bandırma Ticaret Odası başkanlığı görevini yürütmüş, yıllarca Şehrimizde bulunan; Verem Savaş Derneği, Yardım Sevenler derneği, Bandırma Güreş İhtisas Kulübü gibi sivil toplum kuruluşlarında başkanlık ve yöneticilik faaliyetlerinde bulunmuştur.

  Türkiye Milli olimpiyat Komitesi tarafından 2003 yılında toplumsal ödüle layık görülmüş ve” FAİR PLAY ŞEREF DİPLOMASI” ile ödüllendirilmiştir. Ülkemizde birçok Ulusal Basın yayın organı olduğu düşünülürse ve Ülke genelinde çok daha güçlü yerel basın temsilcilikleri göz önünde bulundurulduğunda Şemsi ARAN’ ın aldığı bu ödül daha da bir anlam kazanmaktadır. Şemsi Aran vefatına kadar Bandırma sevdalısı olarak şehrimizin gelişip, büyümesi ve Bandırma’nın bir marka şehri olması için mücadele vermiştir. Almış olduğu bu ödülle şehrimizin tanıtımında büyük bir rol oynamıştır. Yaratmış olduğu GÜRSES markası ile onurlu bir yaşam sürmüş ve çektiği maddi ve manevi tüm sıkıntılara rağmen kalemini satmadan son nefesine kadar yaşam mücadelesini sürdürmüştür.

    Şayet şehrimiz sokaklarında, Gümüşhane maçı öncesi vefat eden Bandırma spor sevdalısı Beter lakaplı Metin Çok gezenler ve köpeğinin heykeli dikilip ismi ölümsüzleştiriliyorsa, başta Şemsi ARAN ve onun gibi Bandırma’ya canı gönülden hizmet eden Bandırma sevdalılarının da isimleri unutturulmadan yaşatılmalıdır. Bandırma Belediyesi, Bandırma Ticaret odası ve Bandırma Gazeteciler cemiyeti bu konuda öncülük etmeli ve Bandırma sevdalısı insanların isimleri şehrimizde okullar başta olmak üzere, cadde ve sokaklara veya kültür merkezlerine verilerek yaşatılmalıdır. Özellikle Gazeteciler cemiyeti bu konuda biraz daha duyarlı davranmalı yukarıda isimleri sayılı gazeteciler yanında, İl genelinde bu mesleğe ömürlerini adamış; EKREM BALIBEK, M.REŞİT KIPÇAK başta olmak üzere duayen gazeteci büyüklerimizin isimlerinin yaşatılabilmesi için paneller, ödüllü makale, resim ve fotoğraf yarışmaları düzenleyerek bunları geleneksel hale dönüştürmelidir.

     Şemsi ARAN ve Nihat ÖZBEK başta olmak üzere Hakkın rahmetine eren meslek duayenlerimizi burada bir kez daha minnetle anıyor, hâlâ hayatta olup mesleğini ifa etmeye çalışan üstatlarımıza mesleki yaşamlarında başarılar diliyorum. Allah yardımcınız olsun. Aran KARAN /  06.07.2020  arnkrn1907@gmail.com

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,29% 0,52
  • EURO

    35,13% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2242,99% 0,73
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli

Balıkesir

19.03.2024

  • İMSAK 05:43
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 13:21
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:26
  • YATSI 20:44