Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


400 MİLLETVEKİLİNİ NEDEN İSTİYORLAR

7 Haziran seçimlerinde biz yeni Türkiye istiyorsak, 400 milletvekilini vereceğiz.


Cumhurbaşkanı Bursa mitinginde vatandaştan 400 milletvekili istedi. Ne için bu rakamı istedi? 7 Haziran seçimlerinde biz yeni Türkiye istiyorsak, 400 milletvekilini vereceğiz. Diyoruz ki eğer yeni anayasa istiyorsak 400 milletvekilini vermek lazım, bunlarla böyle uğraşmaya gerek yok. Bir başkanlık sistemi istiyorsak 400 milletvekilini vermek lazım ki bu gerçekleşsin. Çözüm süreci istiyorsak 400 milletvekilini vermemiz lazım ki gümbür gümbür iktidarda olan bir parti bunu gerçekleştirsin” diye vatandaştan AKP'ye oy istiyor.

Siz yeni Türkiye isteyebilirsiniz. Biz yeni Türkiye diye bir söylemi kabul etmiyoruz. Bu Türkiye tarihe geçmiş bir isimdir. Yeni Türkiye olması için olağan üstü bir şeyler olması gerekir. Türkiye isminin başına yeni ismi koymak için millete sorulması gerekir. AKP 13 yıl ülkeyi yönetti diye isim değişikliği mi yapılacak? Yeni Türkiye ismi ile tarihe geçmek istekleri var.  Yeni anayasayı AKP iktidara geldiği günden beri istiyor. Her seçimde yeni anayasayı seçim malzemesi olarak kullanıyor. Bir seçimden sonra anayasa yapmaları için bir heyet yapıldı.

Bir anayasa taslağı hazırlandı. Bu anayasa taslağı hiçbir kurumla ve kuruluşla paylaşılmadı. Yalnız ABD büyükelçisi ile paylaşıldı. Ondan sonra ne oldu ise? Bir daha bu yapılan anayasa taslağından bahsetmediler. 2011 seçimlerinden sonra yine mecliste anayasa uzlaşma komisyonu kuruldu. Bundan da bir netice çıkmadı. Milleti uyuttular. Seçim geldi! Yeni anayasa yine gündeme geldi. Anayasa her seçimde malzeme olarak kullanılıyor. Bir iktidar 12 sene boyunca anayasadan şikâyet ediyor. Fakat bir türlü yeni anayasanın yapılmasına yanaşmıyor. Zaten anayasanın yarısı değiştirildi. Yeni anayasa yapılırsa seçim sisteminin de değiştirilmesi gerekiyor. Onun için bazı maddelerini değiştiriyorlar.

Ondan sonrada yine anayasadan şikâyet ediyorlar. Şimdi başkanlık sistemine özendiler ya yine anayasayı malzeme yapıyorlar. Cumhurbaşkanı Bularla böyle uğraşmaya gerek yok” diyor. Bu söylem çok şey ifade ediyor. Cumhurbaşkanı AKP seçmenine hitap ediyor. Ve bu ifadeyi kullanıyor. Bunlarla dediği. AKP seçmeni dışında kalanlardır. Onlara gerek yok. Siz bize 400 milletvekili verin onları tamamen saf dışı edelim demektir. Kendilerine oy verenlerden başkasını bu ülkenin vatandaşı olarak görmüyorlar. Bunlarla böyle uğraşmaya gerek yok. Zaten biz onları bu ülkenin vatandaşı olarak görmüyoruz demektir. Bunlarla böyle uğraşmaya gerek yok. Kim bunlar? Sen, ben ve bizleriz. Böyle bir ayrımcılık görülmemiştir.  Oyları bu günlerde yapılan anketlere bakıldığında % 40'ın altında. Geriye kalan % 60'mış bu ülkenin vatandaşı değil mi? Bu söylemi bu günlerde çok sık söylemeye başladılar. Başka bir AKP milletvekili de AKP'nin muhalifleri ve hasımları. Ayni zamanda Türkiye'nin hasımları ve muhalifleridir” demişti. Bu iki söylemde aşağı yukarı ayni anlama gelmekte dedir.

Bir başkanlık sistemi istiyorsak 400 milletvekili vermemiz gerekir ki başkanlık sistemi gerçekleşsin. Zamanında başkanlık sistemi faşizmin bir dayatmasıdır, diyenler. Bu gün başkanlın sistemi için yanıp tutuşuyorlar. Amaç bütün yetkilerin yalnız kendilerinde olmasıdır. Başkanlık sistemine geçmek için. Önce demokrasinin ülkede tam olarak yerleşmesi gerekir. Demokrasi olan bir ülkede, önce partilerin içersinde demokrasi olması gerekir. AKP il ve ilçe seçimlerinde iki liste ile seçim yapıldığı pek nadirdir.  Hele bu sene bu liste yüzünden kongrelerinde kavga çıkıyor. Şu isimleri listeden çıkarın, onların yerine şu isimleri alın deniliyor. Bir partide parti içi demokrasi yoksa? Ülke demokrasisinden bahsedilebilinir mi?

Şimdi gelelim en önemli meseleye. Çözüm süreci istiyorsak verin 400 milletvekili iktidar gümbür gümbür bu sorunu çözsün. Burada kelime oyunu yapılmış. İktidara gelen parti denilmiş. Kendilerinde başkasına oy istenmiş gibi bir söylem kullanılmış. Bu milleti kandırmaktır. AKP'den başka barış süreci diye tutturan hangi parti var. HDP ile birlikte bu barış sürecini sürdüren AKP değil mi? Müzakere masasına oturan AKP değil mi? bakın ben tarafsızım diye bilmek için. İktidara gelen parti gümbür gümbür bu sorunu çözsün denilmiştir. Yukarıda söylediğim gibi. Bunlarla böyle uğraşmayalım deniliyor.  AKP 400 milletvekili çıkarırsan. Hiç kimseye ihtiyaç duymadan bu çözüm sürecini sonlandırırlar.

Bu yazının özetini yapacak olursak. AKP ülkeyi tek parti ile ve tek yetkili başkanla yönetmek istemekte dedir. Hiçbir kuruma ve kuruluşa hesap vermeden yönetme arzusunda dadırlar. Devamlı hesap soran olmaktır. Hiçbir zaman hesap veren olmamaktır. Kafalarında ki yönetim şeklini aynen uygulamaktır.  Hani geçmişte 23 Nisanda koltuğunu birkaç dakikalığına bir çocuğa bıraktığında. Çocuğa yetki sende istediğini yapabilirsin astığın astık kestiğin kestik” demişti. Arzuladıkları 400 milletvekili gerçekleştiğinde aynen o çocuğa söylendiği gibi bir yönetimle karşı karşıya olacağız.  Allah öyle günleri göstermesin demek yetmiyor. Öyle günleri görmemek için aklımızı başımıza toplamalıyız. Sandıkta tercihimizi bunları düşünerek yapmalıyız. Atatürkçüyüm, cumhuriyetçiyim, milliyetçiyim, laikim ve Türkçüyü demek yetmiyor. Bunlara sahip çıkmak gerekiyor. Saygılarımla.

                                                   08- 02- 2015 Mustafa KOÇAL 

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31