Aran KARAN


10 KASIM 193?

10 KASIM 193


  Bu gün 10 KASIM 1938? Tam 80 yıl geçti ulu önder Gazi Mustafa Kemal´in ölümünün üzerinden. 1881 yılından 1938 e kadar geçen 57 yıllık yaşamına sığdırdığı sayısız zaferleri her türlü övgü ve alkışı

Hak eden büyük ATATÜRK ´ü yine bir 10 KASIM ´da özlemle ve rahmetle yâd ediyoruz.

  ATATÜRK Osmanlı imparatorluğunun en ağır kapitülasyonlar altında ezildiği, Avrupa devletlerince parçalanıp, paylaşılmak maksadıyla ordusunun dağıtılıp elindeki silahlarının alındığı yıllarda adeta ateşten gömlek giyerek, dikte ettirilmek istenen her türlü manda ve himayeciliğe karşı çıkmış, bu uğurda çoğu zaman engellerle karşılaşsa da hiç bir zaman hedefinden ve inancından şaşmamıştır. Bitkin, yorgun ve moral olarak çökmüş bir toplumu, üstün dehası ve azmi ile ayağa kaldırmıştır. Onun ve silah arkadaşlarının üstün gayreti ile cephelerde elde edilen başarılar neticesinde Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulmuş ve bugünkü ülke sınırlarımız belirlenmiştir.

  YA İSTİKLAL YA ÖLÜM diyerek vermiş olduğu hayat mücadelesinde;  CUMHURİYET ´i kuran, Siyasal Alanda, Eğitim ve Kültür Alanında, Hukuk Alanında, Toplumsal Alanda ve Ekonomi Alanında gerçekleştirdiği devrim ve inkılapları ile bu günkü çağdaş ve modern hayatımıza yön veren ATATÜRK çok kısa süren hayatına çok uzun bir yaşamı sığdırmıştır.  Bu kadar kısa süre içerisinde tüm bu yapmış olduklarını görünce onun ne kadar büyük ve özel bir insan olduğunu daha iyi anlamamız gerekir.

  Başta NUTUK olmak üzere askeri ve geometri konularında yazılı eserleri olan ATATÜRK gerek siyasi gerekse askeri dehası ile tam bir devlet adamıdır. Sanatın her dalındaki gelişmeleri yakından takip eden, müzik konusunda daha da ayrı bir önem gösteren ATATÜRK tüm bunların yanında giyim ve kuşamına büyük önem veren hoşgörülü, Tevazu sahibi karizmatik bir liderdir.

   Onun yaşamının büyük bir bölümü cephede savaşlarda geçmiş olmasına rağmen, ?YURTTASULH CİHANDASULH? ilkesiyle her zaman dünya Barışını savunmuştur. Bu yüzdendir ki, Kurtuluş savaşında en ağır yenilgiye uğrattığı Yunanistan´ın 1930 hükümetinin lideri Elefterios Venizelos tarafından NOBEL barış ödülüne önerilen özel bir insandır.

  Kazanmış olduğu zaferlerin yanı sıra yapmış olduğu devrimlerle tüm dünya liderlerinin övgüsüne mazhar olan ve 1916-1922 yıllarında İngiltere başbakanı olan David L´loyd George tarafından ?Yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki, o büyük dahi çağımızda Türk milletine nasip oldu.? sözleriyle Yüzyılın dâhisi olarak nitelendirilen ATATÜRK doğrusunu isterseniz bugün her zamankinden daha fazla takdiri hak ediyor.

    Ama ne acıdır ki, bugün; ATATÜRK ´ü diktatör olarak gören, kurduğu CUMHURİYET ? i 90 yıllık bir travma olarak nitelendiren, sosyal medya ve televizyon kanallarında ATATÜRK ´e hakaret eden, büstlerine saldırıp kırıp parçalayanlar maalesef toplumumuzda gittikçe artıyor. ATATÜRK ´ün yaptıklarını küçümseyenler, rakı masalarında hayatı geçti diyerek onu aşağılayanlar, dinsiz ve ateist diyerek yaptıklarını itibarsızlaştırmaya çalışanlar azımsanamayacak kadar çok. Ama tüm bu olumsuz yansımalara rağmen onu seven milyonlar her zaman olduğu gibi fikirlerine, eserlerine sahip çıkmaya 10 Kasım başta olmak üzere her daim Anıtkabir´e insan seli olarak akmaya devam ediyorlar.

   Ölümünün 80.yılında Ruhun şad olsun, mekânın cennet olsun. Sevgili atam bu ülke var olduğu sürece seni ve silah arkadaşlarını hiçbir zaman unutmayacak? Sen bize bırakmış olduğun mirasınla bir dünya lideri olarak ilelebet hatırlanacak ve her gün küllerinden yeniden doğarak, Kuşaktan kuşağa yeni nesillerde yeniden hayat bulacaksın.     ARAN KARAN

twitter.com/adige1864arnkrn /   arnkrn1907@gmail.com                                                            

 

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2306,14% 1,27
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55